Дейвид Соломон ще стане единствен президент на Goldman Sachs Group,

...
Дейвид Соломон ще стане единствен президент на Goldman Sachs Group,
Коментари Харесай

Банката на Уолстрийт има нов шеф

Дейвид Соломон ще стане единствен президент на Goldman Sachs Group, трансформирайки се в главен любимец за правоприемник на основния изпълнителен шеф Лойд Бланкфейн.

Соломон ще извършва ролята и на основен действен шеф, като се издига над сегашния президент и съоперативен шеф Харви Шварц, който напуща компанията на 20 април. 53-годишният Шварц управляваше комерсиалния отдел на Goldman, преди да стане основен финансов шеф.

" Очаквам с неспокойствие да продължим да работим в тясно съдействие с Дейвид в построяването на нашия франчайз по света ", сподели Бланкфейн в изказването.

Въпросът за наследника на Бланкфейн се дискутира във финансовия бранш от петък, когато Wall Street Journal заяви, че основният изпълнителен шеф ще се отдръпна още тази година. Ръководителят не е обявявал период за пенсионирането си, оповестиха източници от банката през предходната седмица. Самият Блакфейн по-късно също отхвърли тази информация.

56-годишният Соломон се издигна във финансовия бизнес, откакто се причисли като сътрудник от Bear Stearns Cos. и в продължение на 10 години управляваше най-важния бизнес на компанията - капиталовото банкиране.

Той пое и водеща роля в напъните на банката за нашарване на бизнеса и предприе начинания за възстановяване на изискванията на работа на младите банкери. В свободното си време Соломон се изявява като DJ, колекционер на виновност и разпален скиор.

 Goldman Sachs може да продаде новата си централа в Лондон
Банката на Уолстрийт се готви да продаде новата си европейска централа

Сградата може да коства над 1 милиард паунда

Нови времена

Напускането на Шварц ускорява вероятността идващият изпълнителен шеф на Goldman да не бъде търговец - знак за това какъв брой са се трансформирали компанията и Уолстрийт, откогато Бланкфейн пое управлението преди повече от 10 години. Тогава търгуването беше неоспорим мотор на облагата, а капиталовото банкиране изглеждаше тромаво и изостанало.

Тъй като растежът на Уолстрийт спадна след финансовата рецесия, търговията изгуби огромна част от своята мощност. Фирмата навлезе в нови бизнеси, като потребителското банкиране и индексни фондове с ниски такси. Малцина обаче считат, че Goldman в миналото ще се откаже от корените си като рискова комерсиална къща, макар че този бизнес изпитва огромни усложнения през последните години.

Следващият изпълнителен шеф на банката ще би трябвало да балансира тези сили и ще бъде виновен за проект за напредък, с който Goldman желае да добави 5 милиарда $ към годишните си доходи до 2020 година

 Goldman Sachs дава заеми за покупка на iPhone
Банката на Уолстрийт дава заеми за iPhone

Финансовата компания залага на ниски лихви, с цел да конкурира кредитните карти

Колеги и съперници

Соломон и Шварц се конкурират непосредствено за върховата позиция във компанията, откогато са нараснали до съпредседатели в края на 2016 година, откакто Гари Кон напусна, с цел да се причисли към администрацията на Доналд Тръмп.

Бившият капиталов банкер Соломон бе подсилен от силата в този бизнес, където Goldman Sachs записва рекордни доходи през 2017 година Бизнесът на компанията с търговия с закрепен приход, който организира Шварц, претърпя най-лошата си година за повече от десетилетие.

" Видяхме бъдещето като по-скоро като бъдеще на капиталовото банкиране, в сравнение с като бъдеще на скъпи бумаги или търговия, което е удобно за Соломон ", съобщи пред Bloomberg Чарлс Пийбоди, анализатор в Compass Point Research & Trading.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР