Действията и посланията на ДПС от началото на този парламент

...
Действията и посланията на ДПС от началото на този парламент
Коментари Харесай

Двойните игри на ДПС

Действията и посланията на Движение за права и свободи от началото на този парламент наподобяват на пръв взор безредни, което е изненадващо за толкоз стройна и дисциплинирана партия. Но при по-внимателно вглеждане се вижда, че в държанието на придвижването има двойно дъно. Освен това не трябва да се подценява фактът, че политическите знаци са запазена марка на тази групировка още от времето, когато Ахмед Доган беше настоящ, а не неин почетен ръководител.

От една страна, Движение за права и свободи държи да резервира опозиционния си имидж и ту желае оставката на вицепремиера Валери Симеонов, ту упорства за "демонтаж " на националистите от властта. Това бе и повода депутатите от придвижването да се включат в дебатите по вота на съмнение, импортиран от Българска социалистическа партия, макар че акцентираха своите претекстове за гласуването. Твърденията им са, че вършат това в името на България и с цел да не ни гледа Европа изкривено, че сме позволили националисти в ръководството.

От друга страна, Движение за права и свободи твърди, че не желае предварителни избори непременно и е готово да поддържа държавно управление на малцинството, т.е. единствено на ГЕРБ, без самото придвижване да влиза във властта и без да желае "нищо ". Е, макар че не го изричат на глас, само че на всички е ясно, че следователно Бойко Борисов ще стане пленник на гласовете на придвижването в Народното събрание. Неотдавна пък от партията, ръководена от Мустафа Карадайъ, лансираха концепцията за програмно държавно управление, което да извършва стратегия за ускорено развиване на страната. Целта още веднъж е да се махнат Патриотите от властта. Освен това обстановката в България сега не допуска такава управническа структура. А и в случай че си напомним думите на Ахмед Доган от предколедното му слово, сега държавното управление на Бойко Борисов е без конкуренция.

Всъщност и в този момент ГЕРБ постоянно разчита на депутатите от Движение за права и свободи за пробутване на разнообразни законопроекти, защото съдружният им сътрудник "Обединени патриоти " доста държат на личното си мнение, стараейки се присъединяване им във властта да не прогони гласоподавателите им. Какъвто е случат с Истанбулската спогодба да вземем за пример.

ГЕРБ и Движение за права и свободи играят странна игра - аз на тебе, ти на мене. Или: в случай че ти ми окажеш помощ в битката против моя зложелател, аз ще ти оказа помощ в борбата против твоя. Движение за права и свободи оказа помощ на ръководещите да прокарат антикорупционния закон (който може да се употребява и за кавга с политическите опоненти), както и да изберат новите членове на Висш съдебен съвет. Партията на Борисов им върна жеста, като поддържа законопроекта на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид срещу вторичното плячкосване на КТБ, т.е. за оневиняването на корпулентния предприемач за банкрута на банката. Но по-лошото е, че текстовете, посредством които се трансформира Законът за банковата неплатежоспособност, плануват обезсилването на стотици покупко-продажби със задна дата, т.е. повече от три години след сключването им. И макар предизвестията на адвокати, че това опонира на конституцията и може да докара до юридически безпорядък, нормативният акт беше дефинитивно признат с гласовете на публично ръководещите - ГЕРБ и "Обединени патриоти ", както и Движение за права и свободи. Така

пътят пред Пеевски за придобиване на нови активи

от банкрутиралата КТБ е отворен.

От ГЕРБ към този момент дават индикации, че ще ударят едно рамо и на новия законопроект на Пеевски и група депутати от Движение за права и свободи за изваждане на ярко на действителните притежатели на медиите и методите на финансирането им. Разбира се, текстовете са по този начин написани, че да ударят медиите на настоящи зложелател на Пеевски - Прокопиев, само че да заобиколят тези на депутата от Движение за права и свободи.

Новият законопроект ще задължава медиите - най-много с офшорни притежатели, да афишират същинските си притежатели. Другите са ясни и без закон. Защото това условие съществува и в този момент, само че отвън неговия обхват останаха онлайн изданията. Идеята е този път и те да влязат в някаква регулация. На пръв взор тя е добра, само че същинската цел е да се разкрие има ли непазарно финансиране на някои уеб сайтове, подкрепящи формалния зложелател на Пеевски и довчерашен настойник - ексбанкера Василев.

На прицел ще бъдат изложени тези медии, които получават "грантови " средства от фондации, НПО-та или са спонсорирани от издателите си. Интересното е, че в плана не се загатва нищо за банкови заеми. Така в обсега на този закон няма да попаднат точно изданията на Пеевски, които са употребили финансиране от банкрутиралата КТБ, трансформирано след това като обвързване към друга банка. Ще бъдат изложени на показ и други медии, които сякаш действат на пазарен принцип, само че в действителност са заложени в банки.

Както означават някои анализатори, дългогодишната война сред двамата олигарси - Пеевски и Прокопиев, посредством медиите им към този момент се поизтърка. И след основаването на медиитебухалки от Пеевски той мина на по-висок стадий - стартира да внася закони бухалки.

И тук някъде се крие още едно мълчешком и неписано съглашение сред водача на ГЕРБ и министър председател за трети път Бойко Борисов и предприемача, народен представител от Движение за права и свободи, Делян Пеевски. Последният обезпечава извънреден медиен комфорт на властта посредством притежаваните публично от него медии и посредством следените отново от него, посредством подставени лица печатни издания, малките екрани и интернет уеб сайтове. Нещо повече - те освен възхваляват и възвеличават Борисов и свитата му, преувеличавайки триумфите на държавното управление и омаловажавайки гафовете и грешките му, само че се нахвърлят гневно и безскрупулно върху критиците на ръководството, без да сортират средствата, без да се преценяват с обстоятелствата. Използвайки "препоръката " на Гьобелс, че "една неистина, повторена 100 пъти, става истина ", медиите бухалки на Пеевски освен популяризират подправени вести, само че и ги натрапват нападателно на публиката. И в същото време упрекват критиците на ръководството, че си служат с "фалшиви вести ".

От своя страна,

"благодарният " за спестените главоболия Борисов

спомага по всевъзможен метод, даже с впрягането на цялата държавна машина (като случая с "Дунарит "), с цел да получи Пеевски следващата апетитна хапка, която си е поискал. Което пък евентуално се отразява позитивно на финансирането на Движение за права и свободи и ГЕРБ по време на избори.

Но другояче Движение за права и свободи е в съпротива, не взе участие във властта, приказва за оставка на държавното управление, в случай че от него не бъдат отстранени националистите. А Борисов се сърди, че му "пришиват " Пеевски.

Движението, учредено от Ахмед Доган, обаче постоянно има и авариен ход. Затова партията се готви и за предварителни избори, и за подготвеност да си взаимодейства по един или различен метод, даже да влезе в последващо ръководство - с възможен различен победител при един все по-ясно очертаващ се неотдавнашен избор. За да претендира за основни позиции обаче Движение за права и свободи би трябвало да е мощно и единно. Затова не е изключително изненадваща новината, пристигнала от български изселнически организации в прилежаща Турция, посредством

апела за обединяване на Движение за права и свободи, ДОСТ и НПСД

На своя конференция в Бурса в неделя (11 февруари) от най-влиятелната организация на българските изселници "Балгьоч " приканиха за помиряване и превъзмогване на споровете сред трите етнически партии. Във форума са взели участие както представители на други изселнически организации, по този начин и представители на Движение за права и свободи (ДПС), партия "Демократи за отговорност, независимост и приемливост (ДОСТ) и Народна партия "Свобода и достолепие " (НПСД).

В словото си почетният ръководител на Конфедерацията на Балканските румелийски турци Турхан Генджоглу, водещ емисар на самодейностите за обединяване, е уведомил за маркиран прогрес. Става въпрос за "постигане на консенсус измежду симпатизантите по отношение на най-критичния проблем, а точно нуждата от обединяване и унищожаване на политическата борба ". Генджоглу към този момент е провел срещи с водачите на Движение за права и свободи и ДОСТ и, по думите му, "са направени обилни стъпки за помиряване ". "Конфронтацията се оказа мъчителен и дълъг развой за всички ни, тъй като даже близки родственици се озоваха във враждуващи лагери. Но в този момент е време да загърбим предишното, да оставим сръдните и да гледаме в бъдещето ", е споделил Генджоглу. Той е призовал симпатизантите на всяка от обединенията да не се поддават на провокации и да не употребяват езика на омразата и борбата, а да спомагат за доближаването.

"В светлината на разискваните на конференцията в Бурса въпроси, които са в поддръжка на обединяването, следва да проведем срещи с водачите на Движение за права и свободи и ДОСТ, с цел да ги срещнем с желанието и волята на сънародниците в Турция, и в този момент още повече имам вяра, че ще се реализира обединяване ", сподели още почетният ръководител на Конфедерацията на Балканските румелийски турци.

Евродепутатът и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки разяснява апела на изселниците и възможното обединяване на трите партии по този начин: "Едните са в недружелюбност пред Ердоган, тъй като взеха доста пари, само че не ги оправдаха и не са в Народното събрание. Другите пък губят стопански позиции по места и това ги нервира. Те сами споделят, че вършат обръчи от компании. Ние, Патриотите, обещахме да разбием това и го вършим. " Той посочи, че Движение за права и свободи губят позиции в смесените райони. Те имали повишаване на гласовете единствено в циганските махали. "ДПС няма какво да създадат. Те излизат от ръководството на страната и това ги изнервя ", счита още Джамбазки.

Очевидно трите турски партии у нас са си взели поука както от личните си неточности, по този начин и от непознатите - тези на десните обединения. В същото време са видели и позитивите, които реализираха Патриотите, откакто загърбиха старите си вражди и се сплотиха. Именно тази стъпка им оказа помощ през днешния ден да са във властта, а Движение за права и свободи да изгуби балансьорската си роля и да остане на четвърто място на последните парламентарни избори. Формацията, учредена от Доган, нееднократно до момента е проявявала забележителна еластичност и е показвала, че може да отстъпи крачка обратно, в случай че се постанова, с цел да може след това със засилка да скочи напред и да реализира повече. Явно от Движение за права и свободи са склонни да създадат и нещо друго, което не се е случвало до момента - да простят на "предателите ", да одобряват назад "блудните синове ", с цел да се опитат да си обезпечат по-добри позиции при идващото разпределяне на картите, което май не е надалеч във времето.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР