Действителността опроверга бившия вицепремиер и финансов министър Асен Василев и

...
Действителността опроверга бившия вицепремиер и финансов министър Асен Василев и
Коментари Харесай

Никола Филипов: Асен Василев реално ни отдалечи от еврозоната

Действителността опроверга някогашния вицепремиер и финансов министър Асен Василев и за инфлацията, и за икономическия напредък. Първият индикатор излетя нагоре, а вторият се намали съвсем двукратно надолу.

Ръстът на инфлацията изпреварва пет пъти растежа на приходите, макар хвалбите на политиците за огромното нарастване на приходите.

С политиката си Василев действително ни отдалечи от еврозоната и е доста мъчно през идващите месеци и даже може би години това да бъде обезщетено.

Това съобщи в изявление за БГНЕС финансистът Никола Филипов от Съвета по стопански и обществени политики (СИПП). С него беседваме за инфлацията, заплахата от криза, отражението на енергийната рецесия и приемането в еврозоната.

„ Предстои да забележим през идващите месеци, дали сме изконсумирали инфлацията, както твърди някогашният вицепремиери и министър на финансите Асен Василев. В момента обстановката е стагнирала на този фронт “, съобщи Филипов.

Той напомни, че инфлацията за юли е 17,3%, а в последната актуализация на Бюджета е заложена инфлацията от 11,9%: „ Виждате, че има много огромна разлика по отношение на това, което очакваше някогашният вицепремиер “.

Финансистът означи, че инфлацията ще зависи доста от цените на енергийните запас. С настъпването на зимата те се повишават, само че сега се следи кратковременен спад на цените на втечнения природен газ и електрическата сила. „ Това надали е устойчива наклонност и по-скоро те още веднъж ще стартират да се повишават през идващите месеци, когато потреблението на електрическа енергия, топлоенергия и газ е много по-високо. Моите упования са инфлацията да продължи да се повишава, само че с много по-малки темпове “, съобщи Никола Филипов.

Според него рецесията е много евентуален сюжет, изключително на фона на неприятните вести, които идват от Европа

„ Нашата стопанска система е напълно интегрирана с европейската и най-много с немската – един от нашите най-големи търговски сътрудници. Така че всичко каквото се случва отрицателно или положително в Германия, непроменяемо рефлектира върху нашата стопанска система. Самият факт, че немската стопанска система навлиза в криза е много отрицателен, това непроменяемо ще докара до стопански спад и у нас “, сподели той.

Финансистът напомни, че освен прогнозите за инфлацията не се сбъднаха, същото се оказа и във връзка с числата за икономическия напредък.

„ Предишните ръководещи чакаха стопански напредък от 4,8%. Това беше доста оптимистично, изключително на фона на войната и на прогнозите на водещите международни финансови институции, измежду които МВФ и СБ, които дадоха много по-ниски оценки. Последва отрезвяване от страна на МФ, което на два пъти ревизира оценката и прогнозата си за Брутният вътрешен продукт. Първият път на 2,6%, по-късно я повиши леко до 2,9%. Но виждате, че това е един много сериозен спад в упованията за Брутният вътрешен продукт “, съобщи Никола Филипов.

Съчетанието от висока инфлация и забавящ се стопански напредък може да роди страшилище – стагфлация. „ Тя е много действителна догадка, тъй като инфлацията е тук, с цел да остане. Тя не е краткотраен феномен. Потребителите, бизнесът и страната ще би трябвало да свикнат да работят в изискванията на висока инфлация “, предизвести Никола Филипов.

Той разкритикува предходното ръководство за хвалбите по отношение на нарасналите приходи на популацията.

„ По медиите слушаме по какъв начин политиците се хвалят, само че един по-детайлен разбор на приходите демонстрира, че през юни-юли приходите са се покачили единствено с 2%. В същия интервал от време инфлацията е 10%. Темпът на растеж на инфлацията е пет пъти по-висок от растежа на приходите “, съобщи Филипов.

Според него това е сигурен сигнал и за утежняването на пазара на труда. „ Следващата стъпка е, в случай че енергийните запаси продължат да се повишават, бизнесът ще бъде заставен да освобождава хора, което към този момент ще докара и до по-голяма безработица, а и към този момент тогава ще имаме стагфлация. Такава в общи линии е динамичността на процесите “, добави той.

Друг проблем, който може да възникне вследствие на политиката от последните месеци на държавното управление на „ Продължаваме промяната “ е, е слагането под въпрос на приемането на еврото, което би трябвало да приключи процеса на пълноправно участие на България в Европейски Съюз.

„ В момента не отговаряме на нито едно изискване – виждате къде е инфлацията, какви неустойчиви бюджетни дефицити има. Вината се крие в цялата политическа класа поради нейния популизъм, само че действителните проблеми започнаха да се появяват по време на предходното ръководство. Става дума за обществени разноски, които са неустойчиви, ще покачат инфлацията и ще ни вкарат в дългова серпантина. За страдание, виждаме всичко това онлайн “, съобщи Филипов. Той няма пояснение за какво някогашният финансов министър Асен Василев вкара страната ни по този път. „ Реално той ни отдалечи от еврозоната. Дали има предумисъл или не, само че обстоятелствата са такива… Това е действителността за жалост. По-големият проблем е, че не виждам по какъв начин през идващите месеци или години това би могло да бъде обезщетено “, акцентира Филипов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР