Действително политическата обстановка е такава, че трудно можем да си

...
Действително политическата обстановка е такава, че трудно можем да си
Коментари Харесай

Прокурорите недоволни, че гласът им не се чува за новия съдебен закон

" Действително политическата конюнктура е такава, че мъчно можем да си представим идващите дни, какво да приказваме за седмици и месеци. Но това, което е доста значимо за нас като общество и като страна, е да не се отклоняваме от стратегическите цели пред нас. Реформата в правораздаването е подобен стратегически приоритет, може би през цялото време на така наречен либерален преход на страната. "

Това сподели министърът на правораздаването Атанас Славов през днешния ден, по време на конгрес по публичното разискване по новия план за Закон за правосъдната власт (ЗСВ). На взаимно събитие Министерството на правораздаването и Българският институт за правни начинания (БИПИ) провеждат през днешния ден спор по текстовете. В центъра на разискването са главните предлагани структурни и функционални промени в правосъдната власт.

Славов  напомни, че задължението с промяната на правосъдната система минава през трето потомство адвокати през последните 30 година

" Вярвам, че всеки от досегашните опити е имал за цел да доближи самостоятелност на правораздаването и отчетност на прокуратурата. Надявам се след време нашият опит също да не е систематизиран измежду най-неуспешните опити, т.е. да са съумели най-малко някои крачки напред.

Много ме радва, че през последните 2 месеца в Министерство на правосъдието работи извънредно представителна работна група от близо 50 индивида – магистрати, съсловни организации, цивилен организации под управлението на госпожа Юлия Ковачева, на която благодаря за професионализма, експертизата, съдийския разсъдък и издръжливост, с цел да се стигне до резултата. "

Той назова процеса по разработване на новия Закон за съдебната власт " извънредно внушителен и включващ, с подчертано градивно присъединяване на всички членове на работната група ". Министърът разкри, че разногласия е имало, само че най-после е доминирало съгласието, че е нужна стъпка напред.

" Много значимо в подготвителния план на законопроекта беше правенето на съответна, цялостна оценка на въздействието, в съкратени скорове. Предизвикателствата пред новата уредба са доста, само че подготвителният законодателен развой за мен беше включващ, законен и се надявам да докара до добър резултат ", сподели Славов.
Прокурори: Професионалното мнение на прокурорите не се чува
Проектът за промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) е колосално изпитание. Той обаче не е съвършен, сподели Сава Петров от Върховната касационна прокуратура, представен от Българска телеграфна агенция.

" Надявам се, че този план на Закон за съдебната власт да е основа за надграждане и търсене на решения. Някои текстове търпят усъвършенствания. Може да се търси повече във връзка с разпределение на пълномощията във Върховната прокуратура.

Не се регистрира особеното място на основния прокурор във ВКП. Той хем е неин началник, а въпреки това функционалностите му не са единствено представителни ", сподели Сава Петров. 

Законопроектът беше създаден от необятен кръг организации, сподели арбитър Марио Димитров от Върховен административен съд. Според него на уеб страницата за публични съвещания е качен текст, който има разлики с в началото обсъжданите. Според него може да бъдат направени промени и в Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Председателят на асоциацията на прокурорите Владимир Николов сподели, че остава чувството, че професионалното мнение на прокурорите не се чува.

" Това, което беше направено в Конституцията във връзка с прокуратурата, надали беше най-хубавото решение. Създаде се хибридно решение. Прокуратурата нито е в правосъдната власт, нито е изпълнителната ", счита Николов (представляваната от него организация нормално поддържа с пламенни писма, мнения, заявления и други всеки нов основен прокурор, б.р. на Клуб Z).

Министерство на правораздаването разгласява през вчерашния ден за публично разискване новия план на Закона за правосъдната власт, с което стартира формалната процедура преди внасянето му за разискване в Министерския съвет. Срокът за даване на отзиви, мнения и рекомендации е 20 дни.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР