Действително е изключително да имаме 3 премиери на едно място,

...
Действително е изключително да имаме 3 премиери на едно място,
Коментари Харесай

Категорично! Зам.-председател на ЕК обяви голямата новина за членството ни в Шенген

Действително е извънредно да имаме 3 министър председатели на едно място, двама доста уважавани еврокомисари, както и един прикрит министър председател – Мария Габриел. Основните тематики, които обсъдихме, са свързани с развиването на Югоизточна Европа от позиция на транспортна съгласуваност, енергийна и цифрова съгласуваност.
Това, което се случва в Украйна и това, което следим от два дни в Израел, демонстрира, че Европа повече не може да си разреши да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват прилежащи страни, да няма енергийна съгласуваност, да бъде подвластна от външни фактори, предава Лупа.
Трябва да бъдем дружно във всеки един смисъл – и като политическа позиция, и като полезности, и като съгласуваност.
Това съобщи министър-председателят Николай Денков, който е хазаин на тристранна среща с румънския и гръцкия си сътрудник – Йон Чолаку и Кириакос Мицотакис.
В диалозите, извършени в държавната резиденция в Евксиноград, взе присъединяване и външният министър и вицепремиер Мария Габриел, Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия, еврокомисарят с сектор „ Транспорт “ Адина Вълян, както и молдовският министър на енергетиката Виктор Парликов. Участие в срещата взеха и други представители на кабинета – финансовият министър Асен Василев и екоминистърът Юлиян Попов. Основните тематики по време на срещата, която бе закрита за медиите – съдействието в границите на НАТО с акцент района на Черно море, пътят на България и Румъния към Шенген, както и общите ни цели, свързани със Западните Балкани. Обсъдени са и общи планове като транспортния кулоар от Солун през Александруполис, Бургас и Варна до Констанца, бъдещият нефтопровод от Александруполис до Бургас и други
Денков продължи – диалозите са протекли в „ извънредно топла и сърдечна “ атмосфера, като страните участнички посочили, че имат повеждам да са дружно в напъните си районът на Югоизточна Европа освен да догони междинното за Европейски Съюз равнище, а да стане водещ в Съюза.
България и Румъния са постигнали забележителен прогрес по противопоставяне на незаконната миграция, означи на собствен ред заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. „ Убеден съм, че до края на годината ще реализираме позитивно решение за двете страни “, сподели той и уточни – още през днешния ден следобяд ще организира среща с канцлера на Австрия, която е съществена спънка за участието ни в Шенген.
„ Много от дълго време Европейската комисия съобщи твърдо, че България и Румъния са изпълнили условията, само че знаете – решението се взима от страните членки, не от Европейска комисия. Има още един прозорец. “
„ Ние сме напълно, на 100% ориентирани към това през декември да получим позитивен отговор за Шенген.
Докато не изчерпаме всички благоприятни условия, няма проект Б.
За проект Б ще мислим, в случай че е належащо, сега мислим единствено за проект А “, отсече на собствен ред министър председателят Денков.
Румънският му сътрудник Чолаку добави – всички българи и румънци към този момент не могат да търпят несправедливостта с блокирането на двете ни страни.
Гърция изцяло поддържа пътя на България и Румъния към Шенген, уточни Мицотакис. „ По две аргументи – първата е чисто кардинална, тъй като европейските правила би трябвало да се съблюдават без дискриминация. (…) Освен това Гърция има и стопански интерес от това – сега нямаме сухопътна граница със свободно придвижване на артикули и хора. “
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР