Действително, досието на Юлия Кръстева е прочиствано и преномерирано, каза

...
Действително, досието на Юлия Кръстева е прочиствано и преномерирано, каза
Коментари Харесай

Прочистено ли е досието на Юлия Кръстева? Да, потвърди Екатерина Бончева

Действително, досието на Юлия Кръстева е прочиствано и преномерирано, сподели пред bTV журналистът Екатерина Бончева, която взе участие в Комисията по досиетата.

Повод за думите ѝ е оповестеното предходната седмица на уеб страницата на Комисията досие на световноизвестния мъдрец, психолог и откривател Юлия Кръстева, чието кариера и живот са свързани с Франция. В досието не се съдържа нито един донос от Кръстева, нито неин автограф. След публикуването му се появи тезата, че то е било прочистено и е ненапълно.

Самата Кръстева отрече да е сътрудничела на Държавна сигурност. Според нея някой желае да ѝ навреди.

Архивите сочат, че тя е била вербувана за сътрудник под името Сабина и е изявила на няколко пъти подготвеност да сътрудничи. До основна агентурна работа обаче по този начин и не се е стигнало. Това ли с обаче истината за нейното Държавна сигурност минало?

„ Защо в този момент извадихме тези документи – тъй като ние по закон и поредно ревизираме тези, които би трябвало да бъдат тествани. Дойде и времето на литературните издания ”, разясни в изявлението Бончева. Тя изясни, че досието на Кръстева не е по-различно от други документи на Държавна сигурност. „ Защо никой не се възбуди по този начин, като отворихме досието на Георги Първанов? Това се случва в този момент, тъй като това е влиятелен човек, който има европейски позиции. Когато се окаже, че сходен човек е имал контакт със службите, това звучи извънредно мъчително ”, разяснява още Бончева.

„ Ние произведохме от българските ченгета едни джентълмени по-големи от американските режисьори ”, разяснява тематиката Миглена Николчина, която е учител в Софийския университет и книжовен критик.

„ Ние хванахме процеса откъм неверната страна. От страната на тези, които бяха изнудвани. Ние хванахме цялото пречистване откъм неверната страна ”, разяснява още тя.

Според Николчина е неуместно да се потвърждава каквото и да било с изчезнали документи от обещано досие.

„ Проф. Николчина сложи един доста сериозен въпрос – по какъв начин да разграничим хората, които са били съпричастни към Държавна сигурност? Едни са били под опасност за живота си и този на техните близки. Други са били заради меркантилни аргументи. Трети са го правели поради кариерно развиване, само че тези претекстове са толкоз многообразни, колкото е многолик животът ”, сподели Бончева.

Депутатът Тома Биков разяснява, че има едно непрекъснато предпочитание да се издават някакви морални оценки за един или различен човек.

„ Има надалеч по-интересни досиета от това на Юлия Кръстева. Целта на комисията е да бъде отворена тази информация, тя да бъде предоставена за разбор на всички. Комисията би могла да даде един по-цялостен взор по какъв начин работи този наказателен уред ”, разяснява Биков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР