Действащата в Близкия изток джихадитска групировка Ислямска държава пое отговорност

...
Действащата в Близкия изток джихадитска групировка Ислямска държава пое отговорност
Коментари Харесай

САЩ са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака

Действащата в Близкия изток джихадитска формация " Ислямска страна " пое отговорност за нападението довечера в концертната зала " Крокус Сити Хол " в съветския град Красногорск в Подмосковието, предизвикало гибелта на минимум 40 души, съобщи Ройтерс.

 

Бойци на ИДИЛ " нападнаха огромна демонстрация /.../ в покрайнините на съветската столица Москва ", твърди групировката в своя канал в приложението " Телеграм ", представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция. До този миг Украйна отхвърли да е намесена в офанзивата, а Русия не е отправяла обвинявания нито към Киев, нито към някоя друга страна или организация. 

 

Съединени американски щати разполагат с разследваща информация, потвърждаваща изказванието на терористичната организация " Ислямска страна ", че тя е виновна за нападението в концертна зала в Подмосковието, съобщи Ройтерс, като се базира на американски представител.

 

Съединени американски щати са предизвестили Русия през последните седмици за допустима офанзива. " Предупредихме руснаците по съответния метод ", е споделил източникът, поискал да резервира анонимност, без да заяви детайлности.

Въоръжени мъже в камуфлажни облекла откриха нощес пукотевица с автомати по хора, пристигнали на концерт на рокгрупата от руско време " Пикник ", напомня Българска телеграфна агенция.

 

По най-нови данни при нападението са били убити над 60 души и ранени 145 души, към 60 от които са в сериозно положение. Отговорност за офанзивата пое групировката " Ислямска страна ".

 

Руски следователи разгласиха фотоси на автомати " Калашников ", тактически жилетки с голям брой аварийни пълнители и торби с гилзи.

Някои съветски медии разпространиха фотография на двама от хипотетичните нападатели в бял автомобил. Съдбата на нападателите за момента е неразбираема, защото в паниката пожарникарите се бореха с голям пожар, а службите за незабавна помощ изтеглиха стотици хора, до момента в който елементи от покрива на постройката рухваха.

 

" Ислямска страна " съобщи, че нейни бойци са направили нахлуване на многолюдно събитие в покрайнините на Москва, като са " умъртвили и ранили стотици и са предизвикали тежки опустошения, преди да се изтеглят безвредно в базите си ".

 

Русия към момента не е съобщила кой съгласно нея е виновен за този акт.

Нападението против зала " Крокус сити хол ", на към 20 км от Кремъл, става единствено две седмици откакто посолството на Съединени американски щати в Русия предизвести, че " екстремисти " възнамеряват в най-скоро време нахлуване в Москва.

 

Часове преди предизвестието на посолството съветската Федерална работа за сигурност (ФСС) заяви, че е осуетила офанзива против московска синагога от страна на клона на " Ислямска страна " в Афганистан (известен като " ИД-Хорасан " или ИДИЛ-К), който има за цел основаването на халифат на територията на Афганистан, Пакистан, Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан и Иран, отбелязва Ройтерс.

 

Руският президент Путин промени хода на гражданската война в Сирия, като се намеси през 2015 година в поддръжка на президента Башар Асад против опозицията и " Ислямска страна ".

 

" През последните две години ИДИЛ-К е превзета от фиксация върху Русия, като постоянно подлага на критика Путин в пропагандата си ", споделя Колин Кларк от основания в Ню Йорк мозъчен концерн - Център " Суфан ".

По-широката организация " Ислямска страна " пое отговорност за смъртоносни набези в Близкия изток, Афганистан, Пакистан, Иран, Европа, Филипините и Шри Ланка.

 

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи нощес, че край Москва е осъществена " кървава терористична офанзива ", която целият свят би трябвало да осъди.

 

Съединени американски щати, европейски, арабски страни, някогашни руски републики и доста други страни, както и Съветът за сигурност Организация на обединените нации, обявиха, че са потресени от случилото се и показаха съболезнования и състрадание. Съветникът на украинския президент Зеленски - Михайло Подоляк -отрече всякакво украинско присъединяване.

 

Русия увеличи сигурността по летищата, транспортните възли и в региона на столицата, в която живеят над 21 милиона души. Всички огромни обществени прояви в страната бяха анулирани.

Кремъл заяви, че президентът Путин е бил осведомен още в първите минути на офанзивата и постоянно получава информация за дейностите за справяне с спешната обстановка.

 

Според съветските медии специфичните сили са щурмували постройката на " Крокус " и търсят нападателите, които са на независимост. 

 

Стотици чиновници на правоохранителните и избавителните органи са на мястото на атентата и извеждат към момента останали хора от постройката " Крокус ".

 

Зрители, пристигнали за концерта, разпространиха любителски фрагменти от концертната зала и от фоайето в първите секунди от терористичната офанзива в " Крокус Сити Хол " в Подмосковието. Максималният потенциал на концертната зала е 9 500 души. Всички билети за концерта на " Пикник " са били разпродадени, което значи, че най-малко толкоз хора е имало на мястото на офанзивата.

 

Видеата, снимани с телефони, демонстрират мига преди началото на концерта, когато посетителите са към този момент в залата и чуват гърмежите. Някои залягат сред седалките, на сцената и там, където ги заварва стрелбата. Други гости пък са снимали скрито нападателите, когато влизат в постройката и стартират да убиват наред още във фоайето на концертната зала. Виждат се и първите им жертви. Въоръжените мъже са облечени с камуфлажни дрехи и стрелят с автомати.

 

                                                 Хронологията на кървавата офанзива

 

Всичко стартира към 19:30-20:00 часа, московско време, когато незнайни нападатели откриват пукотевица в " Крокус Сити Хол " в Красногорск, който се намира на река Москва, на 22 км северозападно от центъра на столицата Москва, в Подмосковието.

 

Точно в този миг там би трябвало да стартира концерт на група " Пикник ". Мъже с автоматизирано оръжие, най-малко петима на брой, облечени в камуфлажни облекла, атакуват цивилните и убиват минимум 40 души. Проникват в постройката най-малко от две страни - през паркинга и през основния вход. Започват безраборно да стрелят по тълпата от хора, пристигнали на концерта. 

 

Над 100 са ранените, по данни на Федералната работа за сигурност на Руската федерация. Неофициални " Телеграм " канали настояват, че потърпевшите са към този момент 140. 

 

След стрелбата следва гърмеж, твърди се даже за най-малко две детонации. Огънят бързо се популяризира из цялата постройка. Започва сриване на носещите структури.След детонацията избухва пожар. По данни на Министерството на изключителните обстановки на Русия общата повърхност на пожара е към 13 хиляди кв. м. Той към момента не може да бъде локализиран. Покривът на залата се е срутва. Следва задимяване, чийто зноен аромат се усеща с километри далеко. 

 

Службите и спасителите изтеглят повече от 100 души. Някои от хората са сваляни от постройката с пожарникарски стълби, а вертолети гасят пламъците. На мястото на терористичната офанзива дойдоха и ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин и министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Има десетки медийни известия за задържането на хора наоколо до " Крокус ". Вероятно не става дума за обвинени за терористичния акт, а за хора, оказали опозиция на полицията.

 

Залата Crocus City Hall е сключила контракт с Федералното държавно дружество " Охрана " на Руската федерална армия, написа " Новая газета Европа ". Mash заяви, че охранителите не са проверявали чантите и облеклата преди влизане в залата, а металните детектори са били изключени.

 

Президентът Владимир Путин е осведомен още в първите минути на нападението, сподели прессекретарят на президента Дмитрий Песков, представен от ТАСС. По думите му Путин е дал всички нужни инструкции на службите. Следственият комитет на РФ и управляващите оповестиха нападението за терористичен акт. Започна следствие.

 

На мястото на офанзивата са изпратени московските спецотряди, силите за бързо реагиране и доста пожарникари. Над 50 медицински екипа на " Спешна помощ " от столицата и региона се отзовават пред залата. Мерките за сигурност са затегнати на всички летища и гари на Москва.

Повишени ограничения за сигурност са подхванати и в редица райони на РФ, с изключение на в Московска област, но и на територията на Луганск, Дагестан, Северна Осетия, Тулска област, Крим. Властите в най-малко 14 съветски района анулираха всички обществени мероприятия. Министерството на изключителните обстановки откри гореща линия за психическа помощ, а в Москва и Подмосковието бяха анулирани всички всеобщи мероприятия. Отменени са образователните занятия, планувани за в събота в редица московски ВУЗ-ове.

 

 

 

 

 

 

Председателят на Руската дума Вячеслав Володин изрази съболезнования на околните на починалите.  " Страшна покруса се случи в " Крокус Сити Хол ". От ръцете на въоръжени бандити починаха и пострадаха беззащитни хора. Сега основното е да помогнем на попадналите в неволя. Правоохранителните органи си правят работата. Уродите, направили този колосален акт, би трябвало да бъдат унищожени ", написа в " Телеграм " Володин.

Бившият президент и зам.-шеф на Съвета по сигурност Дмитрий Медведев изрази съболезнования, само че наред с това се закани на терористите, като написа в " Телеграм ", че те схващат единствено от гнет като отговор на осъщественото. 

 

" Никакъв съд и следствие няма да помогне, в случай че на силата не се опълчи мощ, а на гибелта - тотална кавга с терористите и принуда против техните фамилии. Това е международният опит. Ако се откри, че това са терористи на Киевския режим, да се постъпи с тях и с техните идейни вдъхновители по различен метод е невероятно. Всички би трябвало да бъдат открити и безжалостно унищожени като терористи, в това число и формалните лица на страната, направила това злочинство. Смърт за гибел ", съобщи Медведев, само че не насочи директни обвинявания.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР