Действащата система стимулира младите хора към лесно придобиване на диплома,

...
Действащата система стимулира младите хора към лесно придобиване на диплома,
Коментари Харесай

Елате, хиляди студенти

Действащата система подтиква младежите към елементарно придобиване на тапия, която ще ги разгласи за " експерти "

© Георги Кожухаров Обвързаното с качество финансиране на университетите образува дребна част от практиката, до момента в който дотацията " на калпак " остава определяща за изразходването на близо 400 млн. лв. годишно. Още по тематиката
Докторантура или не

Струва ли си придобиването на докторска степен по стопански специалности в България и каква е цената
19 май 2018
Най-добрите университети в България

Какви са изводите от новия рейтинг на висшите учебни заведения
23 мар 2018
Дипломата, която не води на никое място

Защо ученето в университет не би трябвало да е за всеки и по какъв начин системата на дуалното образование в професионалните учебни заведения може да върне равновесието на пазара на труда
23 мар 2018
За поредна година Софийският университет " Св. Климент Охридски ", водачът на българското висше обучение, разгласи, че и след третото класиране има 850 незаети места. Новината провокира къс звук в медиите. Какво се случва под повърхността й обаче? Макар набирането на студенти да не е завършило и Министерството на образованието и науката (МОН) не може да даде крайна статистика, ясно е, че дефицитът се отнася за съвсем всички университети и оповестените места за банкет не могат да бъдат запълнени. Това пролича още при започване на кандидатстудентската акция, когато медиите оповестиха за разнообразните отстъпки и " бонуси ", които висшите учебни заведения оферират на зрелостниците, с цел да подадат документите си при тях.

Същинският проблем е с последствията от тази обстановка върху качеството, а оттова и престижа на висшето обучение в България.

От една страна, съществуването на кандидатстудентски изпити би трябвало да значи, че за последната степен на просветителния развой, от която би трябвало да излязат най-високо квалифицираните експерти, се реализира някакъв асортимент. От друга страна, съвсем съвпадащият брой на завършващите приблизително обучение с оповестените места за банкет във висшето обезсмисля спортния му принцип - най-после всички " влизат ", стига да пожелаят. По-притеснителното е, че и всички излизат като " експерти ", тъй като в противоположен случай университетите биха губили финансиране.

Многократно съобщавани и коментирани са нежеланите български резултати в интернационалните изследвания PISA на Организацията за икономическо съдействие и развиване измежду учениците в междинното обучение - най-високият % в Европейски Съюз по функционална неначетеност, обвързвана с четенето, математиката и естествените науки. Близко до мозъка е, че отпадналият на процедура асортимент придвижва автоматизирано казуса във висшето обучение.

За незапълнените места в университетите има два лесни отговора, които ще чуете - неподходящите демографски трендове и конкуренцията на непознатите образователни заведения. Според отчет на Сметната палата за осъществяването на тактиката за висшето обучение и данни на Агенцията за българите в чужбина българските студенти отвън страната са към 30 хиляди души. Фирми, консултиращи искащите да учат в чужбина, удостоверяват този брой като реален.

Макар да е наясно и с двата фактора, просветителното министерство продължава да дефинират банкет по държавна поръчка, който не наподобява да регистрира съществено трендовете. Според проекторешение на Министерския съвет от март т.г. плануваният брой на приключилите приблизително обучение младежи през образователната 2017/2018 година е 56 737. А местата за банкет в държавните и частните университети, избрани от МОН за образователно-квалификационни степени за тази година, са 54 731. И даже са увеличени с 0.5% по отношение на предходната година.

Пари на калпак и малко за качество

Стратегията за развиване на висшето обучение в България за интервала 2014 - 2020 трябваше да промени модела на финансирането му. Вместо дотацията за всеки университет да се дефинира напълно въз основа на броя на студентите в него, в определянето на размера й трябваше да има и първокласен детайл - да се насочват повече средства за тези, чиито студенти се осъществят най-ефективно на пазара на труда. В реалност в последните години има понижаване на броя за банкет в специалности като " Публична администрация ", " Икономика " или " Психология ", които са мощно притегателни за младежите, само че с ниска реализация - за сметка на повече механически специалности, които са по-търсени на пазара на труда.

" Най-голямо понижение има в двете най-масови посоки - администрация и ръководство и стопанска система. През 2017 година в тях са се обучавали с 20 хиляди души по-малко от 2013-а, което е понижение с 20% за четири години ", уточни Георги Стойчев, изпълнителен шеф на институт " Отворено общество - София ", който изготвя рейтинговата система на университетите. За същия интервал с 30% се е нараснал броят на учещите медицина - едно от направленията, в които безработица на процедура няма, както и празни места в университетите. Подобни положителни трендове има и при високите технологии и други търсени и значими за стопанската система специалности. Според Стойчев това е и доказателство, че " има модернизация на изборите на кандидат-студентите ".

В извънредно сериозния си отчет от предходната година, който обгръща интервала 2013 - 2015 година и визира осъществяването на Стратегията за развиване на висшето обучение в България, Сметната палата показва минусите в работата на просветителното министерство в няколко посоки и най-много в нехайството му да събира съответна информация за реализацията на приключилите висше обучение, както и данни за миграционните процеси измежду тях. Оценката и на вложителите за пазара на труда във връзка с търсените експерти също продължава да е отрицателна. И една от аргументите е, че обвързваното с качество финансиране на университетите образува дребна част от практиката, до момента в който финансирането " на калпак " остава определящо за изразходването на близо 400 млн. лв. годишно, без да се включват парите за Българска академия на науките.

" Елементът с качеството бе заложен да стане 60% от дотацията и да бъде връзката с пазара за труда. Но още през 2014 и 2015 година започнаха с постановления, наредби и описи да се основават изключения и те са засегнали множеството специалности ", споделя Зорница Славова от Института за пазарна стопанска система. Засега предпочитаните посоки са 36 от общо 52 и в случай че наклонността продължи, може да се окаже, че всички са " предпочитани ". Новосъздадена през тази година магистърска стратегия в СУ " Св. Климент Охридски " да вземем за пример предлага образование по " църковен мениджмънт ", ориентирано особено за ръководство на бизнеса с активите, притежавани от Светия синод.

Лоша вест за частните уроци

Действащата система подтиква младежите към елементарно придобиване на тапия, която ще ги разгласи за " експерти ". И в случай че за някои специалности се знае, че обичайно се влиза с по-нисък бал, необятният банкет евентуално смъква стандартите и за обичайно по-трудни специалности. " Връзката сред множеството позиции и намаляващата конкурентност за местата е правопропорционална ", разяснява пред " Капитал " Албена Велкова от компанията " Elina-AV, която се занимава с подготовка на кандидат-студенти. На въпрос това въздейства ли и на активността, обвързвана с така наречен частни уроци, тя уточни: " Разбира се, няма по какъв начин да не ни въздейства. Интересът към подготовката за много предмети, които не са толкоз предпочитани за кандидат-студентите, очевидно понижава. Има други обаче, в които остава висок, като логика на психиката или право. Там конкурентност към момента има, изключително при девойките. "

Доц. Марчевски, ректор на Стопанската академия в Свищов, отбелязва и друга наклонност, която изкривява образованието - че все по-голям става факторът " къде " да се учи. " Моделът с Хайделберг като академични град у нас не работи ", сподели той. Дори при по-високо качество на образованието и по-ниски цени при по-добри условия кандидат-студентите всеобщо избират най-големите градове. Ректорът на Стопанската академия си го изяснява и с неналичието на задоволително тласък при избора си да слагат придобиването на познания и умения над всичко друго.

Според Зорница Славова верните тласъци могат да създадат системата най-ефективна. И първият по думите й е университетската такса. " Трябва образованието да е платено, а не студент да изкарва четири години обучение, работейки в заведение ", счита тя. Нейното виждане на икономист обаче е надалеч от мисленето на съвета на ректорите, който на едно от събранията си предходната есен предложи таксата за университет да бъде намалена и обвързана с минималната работна заплата.

Защото за тях най-важното си остава да бъдат попълнени колкото може повече бройки, от които ще получат и съответното държавно финансиране. А какво става с тези " бройки " след университета - това е към този момент не е техен проблем. Гласовете на претендентите
" Обичам математиката и рисуването ", Ивет Велева, УАСГ, архитектура

Избрах архитектура, тъй като обичам математиката и рисуването и един ден бях в студиото на една фамилна другарка, където " видях магията " и си споделих, че това е моята специалност. Надявам се да работя първоначално в някоя добра компания, с цел да натрупам опит, а по-късно ще се веселя да се опитвам да си направя лично студио. Силна страна ми е математиката, занимания ми са изобразяване, начертаване и моделиране, които са си нужни за специалността. Заплащането не е без значение, само че макар че нееднократно са ми казвали, че е мъчно пробивно, не са съумели да ме спрат. Надявам се на добра заплата въпреки всичко. Още в 4. клас си го избрах. Отне ми много време, защото трябваше да устоя 3 изпита по изобразяване, които не са леки. За задачата вървях на уроци 3 или 4 години, а в 12. клас и по математика. Специалността " строителен инженер " също ми харесваше по тази причина и аплайват в Нов български университет като запаса.

" Хвърлих зарове ", Мариелка Стоянова, УНСС, Икономика на инфраструктурата
Моята компетентност е " Икономика ", направление " Икономика на инфраструктурата ", поднаправление " Маркетинг ". Избрах да изучавам това и повода е разказана в тъкмо този израз, който сте употребявали " мятане на зарове ". След моето довеждане докрай упованията ми за реализация, с помощта на университета, са тъкмо никакви. Единственото, което чакам, е да имам приключено висше обучение, което множеството работодатели в България толкоз доста изискват, само че грам не правят оценка.(Надявам се да сгреша за ситуацията ни след 5 години.) Завършила съм стопанска система и мениджмънт с британски език в Националната финансово - стопанска гимназия, град София. Хобитата ми са свързани с всевъзможен тип изкуство - нищо, което има общо със специалността ми или въобще някоя икономическа дисциплинираност. Заплащането е вторият ми приоритет в една работа. Все отново работим, с цел да се изхранваме. Първият е удовлетворението от работата и желанието за нея. Не ми лиши доста време. Просто взех решение и записах. Честно, не съм се готвила, разчитах на остарели познания.

" Заплащането към този момент е на назад във времето, поради пристрастеността, която преследвам ", Мартин Емануилов, НАТФИЗ, Актьорско майсторство за трагичен спектакъл
Моята компетентност е актьорско майсторство за трагичен спектакъл. Избрах я след последната пиеса, в която играх. Емоцията, която изпитах тогава беше незаменима. Започнах да отивам на актьорско майсторство преди година единствено с цел да видя какво е. От опцията за реализация не чакам доста, само че и в същото време желая на се случи нещо огромно. Може да се каже, че нямам упования и съм подготвен за всичко, тъй като го върша тъй като ми харесва. Учил съм в езикова гимназия - 18 СУ. Изучавах немски език интензивно. Заплащането е извънредно значимо за мен, с цел да мога за си разреша стандарта на живот, който желая. За момента обаче е на назад във времето, поради пристрастеността, която преследвам. Отне ми към 7 месеца, с цел да избера актьорското майсторство. Преди това се лутах доста сред други специалности и в последния миг смятах да запиша програмиране и осведомителни технологии, само че тогава пристигна онази пиеса и страстта с нея. Преди година бях съвсем решен да изучавам право, тъй като ми харесва специалността юрист, защото се считам за героичен човек и одобрявам словесните диспути.

" По-добре две години да се приготвям, в сравнение с да запиша нещо, което не желая ", Бетина Тодорова, МУ София, Фармация 2018-2023
След матурите, когато пристигна време да подам документи за някое висше образователно заведение, преглеждах другите други възможности, само че никоя не ми се стори толкоз забавна колкото тези предлагани в медицинските университети. След къс размисъл и с поддръжката на родителите ми взех решение, че е по-добре да изгубя две години в подготовка за мечтаната специалност, в сравнение с да запиша нещо, което не одобрявам. Точно толкоз лиши подготовката ми - две години. Първата година посещавах само курсове по химия, защото подготовката, която имах от учебно заведение което не е с профил химия против материала, който се изискваше за изпита беше нулева. Втората година прекратих уроците и продължих с самостоятелна подготовка. От моя опит считам, че няма потребност от уроци по биология - аз не посещавах такива, а само огромно предпочитание и съществено зазубряне на учебниците. В по-ранен стадий преди да взема дефинитивно решение за специалността си обмислях следване в чужбина. Това се промени откакто взех решение и взех решение да остана в България. Една от аргументите беше от финансова позиция - таксите в България съпоставени с тези в чужбина са доста по-малки и търпими за стандарта на живот тук, не желаех да стартирам живота си с заем за обучение. Смятам, че равнището на образование тук и в чужбина за съответните три специалности е идентично, доста чужденци идват тук с цел да вземат тапия, за какво тогава ние да напущаме?

Интервютата взеха Анина Сантова и Деян Димитров

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР