Дейността на американският предприемач Ерик Лундгрен (Eric Lundgren) е преработването

...
Дейността на американският предприемач Ерик Лундгрен (Eric Lundgren) е преработването
Коментари Харесай

15 месеца затвор за копирането на безплатните дискове Dell Restore CD

Дейността на американският бизнесмен Ерик Лундгрен (Eric Lundgren) е преправянето на електроника. Той смята, че учредената от него компания IT Asset Partners (ITAP) е първата в света, внедрила всеобщото потребление на „хибридна преправка на електрониката“.
Същността на хибридния способ е, че от работещите електронни блокове се сглобява пълноценно компютърно устройство, а напълно старите съставни елементи се раздробяват и от тях по химически път се извличат редкоземни и благородни метали. ITAP съумява да утилизира посредством своята хибридна технология по над 18,6 хиляди тона електронни боклуци годишно, които се дават по контракт с IBM, Motorola, Sprint и други огромни компании.

Но предходната година Ерик най-неочаквано се сблъска с огромни неприятности. Неговото предпочитание да удължи живота и работата на персоналните компютри докара до присъда от 15 месеца затвор, заяви The Washington Post. 33-годишният предприемач бе упрекнат в потреблението на 28 000 контрафактни инсталационни диска за Оценка за съвместимост Windows. Това са общоприетите дискове Dell Restore CD за възобновяване на операционната система, които във тип на дискови облици гратис се раздават в уеб страницата на Dell и се връчват на всеки покупател на компютър, създаден от тази компания.

Медиите живо се заинтересуваха и стана ясно, че Microsoft е подал против Ерик Лундгрен правосъден иск за пропуснати изгоди в размер на $700 000. Корпорацията съди бизнесмена за това, че вместо да купят нов Windows лиценз, потребителите гратис са възстановявали операционната система на своите компютри, нищо че те са били продавани със напълно постоянен лиценз. Оказа се, че по този начин не може, и от активността на Ерик, Microsoft не е получил даже и един цент.

Съдът се съгласи с прокуратурата и още през 2017 година отсъди 15 месеца затвор за Ерил Лундгрен. И още, дружно със пандиза, той получи 3 години изпитателен период и санкция от $50 000. Окръжният съд в Южна Флорида призна Лундгрен за отговорен в нарушаване на интелектуалната благосъстоятелност и в незаконен сговор за търговия с контрафактни материали – за присъединяване в прекопирване, внос и продажба на пиратски програмен продукт, принадлежащ на Microsoft и Dell. Нарушение в действителност има, тъй като дисковете на неговата компания IT Asset Partners, наподобяват по същия метод като истинските дискове на Dell с потреблението на комерсиалните марки Microsoft и Dell. Ако на дисковете бе написано „CD от Ерик за възобновяване на системата“, то всички би било наред.



Въпреки признанието за това нарушаване, Ерик незабавно съобщи, че желае да апелира тази присъда, тъй като смята, че това наказване е прекомерно сурово за разпространението на безвъзмездни дискове, налични посредством интернет за всеки един консуматор, закупил техника на Dell. Но Microsoft претендира, че той нелегално е направил копия на тези дискови облици и ги е разпространявал измежду купувачите на възобновените от него компютри Dell.

Интересно е, че Dell няма никакви искания към бизнесмена – правосъдният иск е единствено от Microsoft. Адвокатите на корпорацията показаха всичко това като един от образците за „софтуерно пиратство“, което нанася ущърб на промишлеността за милиарди долари годишно. За нарушаването на авторските права съдът призна Ерик за отговорен по 2 от 21 пункта на обвиняването.
 Електрическият автомобил -рекордьор на Ерик, 90% от който са остарели съставни елементи
Ерик Лундгрен обществено съобщи, че е предложил на хората да избегнат „планираното остаряване“ на техниката, заложено от производителя. Той от дълго време е забелязал, че преносимите компютри най-често се повреждат тъкмо след приключването на тяхната гаранция. Според него, това е ненормална обстановка.

Лунгрен акцентира, че при закупуването на компютър с авансово конфигурирана Оценка за съвместимост Windows, никой не изисква повторното закупуване на лиценз за Windows. С други думи, закупуването на компютър с към този момент конфигурирана лицензна Оценка за съвместимост Windows дава опция за безкрайно потребление на тази система. А Microsoft печели по към $300 от продажбата на лицензии за нова Оценка за съвместимост и към $25 за инсталирането на Оценка за съвместимост върху възобновен компютър.

Ерик обърна внимание, че продължаването живота на остарялата компютърна техника оказва удобно въздействие на околната среда, тъй като електронните боклуци са едни от най-токсичните.



И най-после, предприемачът сподели, че не е осъществил никаква облага от тази своя активност – тъкмо противоположното, облагата постоянно е на минус. ITAP продава модифицираната техника при цена, която покрива единствено разноските за преправка и доставка. Всичко се прави от грижа за околната среда, с цел да не се допусне замърсяването на почвата и Световния океан от токсични боклуци. Корпоративният свят може и да не му има вяра, само че при него всичко е документирано с годините и нещата в действителност стоят по този метод.

Ерик ненапълно извади шанс. Федералният апелационен съд приключи осъществяването на присъдата и му даде още един късмет да показа причините си пред съда. Датата на новото разглеждане на делото още не е избрана.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР