Дейности по проект “Театър под върбите на село с финансовата

...
Дейности по проект “Театър под върбите на село с финансовата
Коментари Харесай

Театър под върбите

Дейности по план “Театър под върбите на село ” с финансовата поддръжка на Национален фонд “Култура ” по стратегия “ ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО ”, за интервала 1 октомври 2022- 1 ноември 2023 година

Целта на плана е преобразяване на откритото пространство под върбите в центъра на селото в театрална площадка;

Подобряване на равния достъп на Учене през целия живот и достъп до просвета на всички поколения;

Компенсиране на всички неудобства, основани от пандемията, нарушили ритъма на подготовки и участия на театралния състав

Развиване на съществуващото партньорско съдействие сред детския състав и Младежкия сценичен състав

Културно възкръсване на този зелен оазис в центъра на селото

Намаляване на различита сред другите обитаеми места с леснодостъпни форми на културен живот



НЧ “Дядо Стойно- 1927 ”, Кметство Поповци отбрани плана предНФ “Култура ” по " Програма за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество ”. Срокът за осъществяване е 30 ноември 2023 и е на стойност 14350 лева

Самото заглавие “Театър по върбите на село ” дава опция за съчетаване на истински хрумвания на закрито и намерено измежду природата. Значима част от събитията ще се проведат на огромната поляна в центъра на селото, под емблематичните три върби, под които се организира и Богородичният събор. Изборът не е инцидентен. След сложните години на пандемията селските зелени площи и вековните върби ще станат очевидци на нови хрумвания, на доста деца и младежи в техните креативен превъплъщения, артисти от ТС ”Смехoранчета ”, в партньорство и с МТС “Смехoранчета ”- Габрово.



Проектът стартирана 1 октомври 2022 година с присъединяване на децата- артисти, сътрудниците от младежкия състав, родителите, кмета, управлението на читалището и посетители. Ръководителят на плана Недялка Пенева-Игнатова,секретар на читалището, показа всички начинания по плана, екипа, с който ще работи, сътрудниците и условията на НФК. Със занимателна блиц-анкета се включиха огромните артисти, към които има огромни упования за обогатяването на спектакъла и представянето му пред аудитория.

Пиесата на огромния Недялко Йорданов ”Приключения рискови със герои сладкогласни ”, се откроява с завладяващ и динамичен сюжет и прочувствено превзема феновете. Тетралният състав към този момент има трайни триумфи, обичаи и опит в своето художествено развиване, излязал е от годините на своя въодушевен интервал и е навлязал в годините на одобряване. Съставът е основан през 2014 година В него вземат участие 18 артисти на възраст от 8 до 17 години. През годините те участвахав театралните фестивали в Русе и Хисаря. Съставът е от огромни и дребни артисти, по тази причина бе належащо да се направи прецизен асортимент на драматургичния материал, с цел да се получи блестящо показване на персонажите. Затова реализацията на спектакъла и новаторските съпътстващи начинания са залегнали в основата на плана.



Целта е на финала да има зрелище -готов сценичен артикул и промотирането му в обществена среда, както и запознаване с театралната среда и специалностите на тетралния екип, сценографско оформление на спектакъла и асимилиране на нови атрактивни театрални умения. Сред другите цели са запознаване на родителите с осмислянето на свободното време на техните деца, креативна отмора през антракта, подготовка за новия мюзикъл, образно показване и изложение на героите, показване в конкурсни стратегии, разпространение и поддържане на креативния капацитет на актьорите, приобщаване на другите групи към културния артикул, представяне на разнообразни жанрове от уличния сценичен театър, герои, фон, костюми. Ще бъде представеномногообразието на приказния свят за дребни и огромни.

Очакваните резултати и резултати, естествено е реализиране наготово зрелище - нов театрален артикул, нахлуване в атмосферата на театралния живот, присъединяване в уличния мултижанров театър. Освен това: приобщаване на родителите към театралното изкуство, образуване на ново отношение и избор на културни артикули, умеене за съчетаване на потребното с приятното, допълнение на актьорските умения за повишение равнището на спектаклите, познания завизията на театралниягерой, разширяне и включване на публиката, морално стимулиране на актьорите, резистентност на плана, откритото театрално пространство под върбите да бъдеприпознато като сцена навън.

Обогатена среда, интерес към театралното изкуство, активиране на креативните качества на децата, интензивно присъединяване на селската общественост, развиване на речевата просвета и умеене за обществено говорене - към това се стреми екипът.

Съпътстващите начинания, планувани в плана, са с креативна и обществена значителност:

Театрално кафене с бар за отдих;

Разходки в театралните зали;

“Аз под театралната шапка ”;

Приказна книжарница, дружно с родители;

Театрални етюди пред други деца от общността.

С сътрудниците от МТС ”Смехoранчета ”през летния сезон ще се учат юношески улични танци. Флашмобще финализирапроекта с махленски театър под върбите по време на Богородичния събор, който обичайно събира над 800 индивида. Спектакълът ще бъде показан и в салона на читалището с над 150 индивида. Ще гостуваи на други читалища от общността на големитеселски читалища.

В културният артикул, който читалището подготвяс помощта на НФК по плана, публиката ще види славейчето в конкуренция с “недостойни ” гении - лисицата Елвира като неизвестен член на театрално жури. Младите артисти се готвят да показват разнообразието на приказните герои на сцена. През целия план те ще работят за създаване на музикални умения, за показване на мюзикъл, за танцови умения за показване на махленски театър, умения за показване и ангажиране на публиката, игра с фон, с атрибут и представяне на разнообразни театрални жанрове.

Огранизацията, ръководството икоординацията на плана е обвързване на ръководителя на плана Недялка Пенева-Игнатова, която има богат управнически и учредителен опит, както и опит в създаването и ръководство на европейски планове. Тя е създател, съветник и началник по девет плана от стратегии на Европейски Съюз на Неправителствени организации, компании иучилища в Габрово и Шумен. Притежава документи на Асоциацията на немските свободни университети за образование на възрастни, документ на Helpig, Холандия за грижа за възрастните хора, диплом на Лондонския лицей по хомеопатична медицина, документ за треньор на интерактивни групи, създател, взаимно с проф.Ивайло Кусев, на книга „ Мотивационен профил на личния състав “. Вписана е в книгата на Габрово “Личности на 20-21 век “. Има издадени три книги с лирика и прозаичност.

В работата по плана, с изключение на актьорите, ще бъдат привлечениактивно кметството, управлението и доброволците на читалището, родителската общественост, деца и младежи от разнообразни възрастови групи.

Художественото управление на плана е поверено на дълготраен експерт в региона на театралната самоинициатива и работата с детски колективи - Виктория Петрова. Тя е притежател на Гранд при за постановка на детски театър в интернационален сценичен фестивал " Приятели на България ",Албена,Първо място от Международен фестивал " Арт спектакъл " - Испания две години,Първо място в национални фестивали във В.Търново, Лом, Сливен, Русе и други. Това са единствено част от оценките за нейните умения. Цялата си креативност и знания тя е заложила за осъществяване на голям брой новаторски хрумвания и работи старателно за предаване на ентусизма и на дребните и огромни артисти.

За музикалните нововъведения, създаване на музикални и танцувални умения, ще се погрижи Тихомир Иванов, артист в МТС “Смехoранчета ”, бакалавър на ВТУ " Св.Св.Кирил и Методий ", компетентност " Педагогика на образованието по музика ".

За разпространение на задачите, дилемите, дейностите и резултатите от плана е привлечена младата журналистка Виктория Памукова. С нейните умения афишите, поканите, флайерите ипубликациите ще наподобяват красиво, професионално и носещиинформация. Връзката с пресата ще е способена и навременна в интерес на задачите на плана.

Други младежи - артисти, създават музикалното оформление на плана, заснимането на събитията на видео и разработване на фотоси за представянето му. Разработена е и страница “Театър под върбите на село ”, на която се отразява напредъка на дейностите по плана и се дава информация на всички, които демонстрират интерес.

Цялостната активност по плана ще обогати и обнови активността на читалището. Създават се условия екипът да покаже, че има разполагаем запас от знаещи и можещи експерти в разнообразни области, които са в положение да оправдаят доверието на НФК с даването на финансова поддръжка и ще способства за основаването на новаторски артикул, който ще издигне равнището на самодейността на село в посока на надграждане на нови познания и умения на децата и младежите - артисти. А с резултатите върху цялата общественост ще покаже, че творчеството е един добър и вероятен път за създаване на ново отношение към изкуството и културата и изнасянето му на открито, на поляната, измежду хората, с опциите, които кретивността е в положение да сътвори. Това е методът читалището да си построи имидж на сполучлив създател и реализатор на планове и да придобие опция за реализиране на реализация на нови такива по НФК в посока на подкрепяне и развиване на многогобразната читалищна активност

Очаквайте новините към този план в целия интервал на неговото осъществяване октомври 2022 - ноември 2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР