Деветнадесет бивши испански социалистически лидери в областта Андалусия, бастион на

...
Деветнадесет бивши испански социалистически лидери в областта Андалусия, бастион на
Коментари Харесай

Бивши испански социалистически лидери бяха осъдени за корупция

Деветнадесет някогашни испански социалистически водачи в региона Андалусия, бастион на Испанската социалистическа работническа партия, бяха наказани през вчерашния ден в границите на най-големия корупционен скандал в страната за последните десетилетия, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Присъдите бяха произнесени от съда в Севиля и идват в внимателен миг за испанския водач, социалиста Педро Санчес, който се пробва да откри нужната поддръжка, с цел да продължи да бъде министър председател, откакто завоюва изборите, само че с по-малко проценти спрямо предходните избори.

Деветнайсетте подсъдими, някогашни членове на андалуското държавно управление или на районната администрация, бяха наказани, тъй като при най-голяма неяснота са раздавали стотици милиони евро от фонд, предопределен по принцип за подкрепяне на уволнени чиновници или за затруднени компании. В резултат на това физически лица или компании, които са били близки до социалистическата партия и не са имали стопански компликации, са получили помощи.

Процесът стартира през декември 2017 година и продължи година. Основният обвинен Мануел Чавес, който няколко пъти е бил министър и началник на Андалусия в интервала 1990-2009 година, получи възбрана да се кандидатира и заема изборни длъжности в продължение на девет години.

Неговият правоприемник отпред на районното държавно управление от 2009 година до 2013 година Хосе Антонио Гринян получи пък 6 години затвор и възбрана от 15 години да заема изборни длъжности. Заради тази спекулация, избухнала в разгара на икономическата рецесия в Испания, Гринян подаде оставка.

Други девет някогашни чиновници бяха наказани на по сред шест и седем години затвор. Всички имат възбрана да заемат обществени длъжности в продължение на няколко години отбелязва " Файненшъл таймс ".

Заради абсурда като цяло социалистическото държавно управление беше свалено през януари в Андалусия, най-населената испанска област, в която управляваше в продължение на 36 години. Народната партия и либералите от " Сиудаданос " взеха властта там с помощта на крайната десница " Вокс ", трансформирала се през днешния ден в третата мощ в испанския парламент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР