Девет вида пластмаса са открити в пет вида сърдечна тъкан

...
Девет вида пластмаса са открити в пет вида сърдечна тъкан
Коментари Харесай

Изненадващо откритие: Микропластмаса е открита в човешки сърца

Д евет типа пластмаса са открити в пет типа сърдечна тъкан при 15 пациенти,  съобщи DailyMail. Пациентите са били подложени на сърдечна интервенция, когато лекарите открили съществуването на микропластмаса.

За първи път в човешкото сърце са открити микропластмаси, които се употребяват за пакетиране на храни и бои. Частиците, които са с дължина под пет милиметра, се отделят от пластмасите за еднократна приложимост като бутилки и опаковки за храна.

Когато използваме пластмасов съд за еднократна приложимост, повече от един път, рискуваме микропластмаса да попадне в напитките и храните, който консумираме.  

Екип от пекинската болница " Анжен " в Китай събра проби от сърдечна тъкан от 15 пациенти, подложени на сърдечна интервенция.

От болничното заведение показват, че на пациентите са им взети и кръвни проби, преди и след интервенцията.

Микропластмаси саа открити във всички кръвни проби и в сърдечната тъкан, показват лекарите. 

В три разнообразни елементи на сърцето са открити микроскопични частици полиметилметакрилат (пластмаса, която нормално се употребява като опция на стъклото). Открито е и съществуване на полиетилен, употребен за изработката на облекла, поливинилхлорид (PVC), който е необятно публикуван при произвеждане на прозорци и дренажни тръби.

Microplastics used in food packaging are discovered in human HEARTS for first time
— Daily Mail Online (@MailOnline)
В човешкия организъм  пластмасите могат да се прикрепят към външната мембрана на алените кръвни кафези и да повлияят на способността им да придвижват О2, изясняват специалисти.

" Това може да провокира развиване на рак, сърдечни болести и деменция. Клетките не могат да разграждат пластмасовите частици в организма, което води до възпаления ", предизвестяват лекари.

" Откриването на микропластмаси в човешкия организъм е обезпокоително. Необходими са повече изследвания, с цел да се изследва по какъв начин пластмаста навлиза в сърдечните тъкани ", изясняват учени. 

Друго изследване откри, че средностатистическият човек вдишва микропластмаса всяка седмица. Според данните от проучването количеството погълната пластмаса за седмица се равнява на размерите на една кредитна карта , показва изданието. 

Учените към този момент са разкрили микропластмаса в белите дробове, мозъка и кръвта на живи и умряли хора, само че към момента не е ясно, какво количество попада в телата ни. Частиците могат да попаднат в човешкото тяло през устата и носа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР