Девет години, четири месеца и тринадесет дни. Точно толкова измина

...
Девет години, четири месеца и тринадесет дни. Точно толкова измина
Коментари Харесай

Възходът на Григор Димитров: История за търпението, здравата работа и уловените моменти

Девет години, четири месеца и тринадесет дни. Точно толкоз измина от мига, в който Григор Димитров подвигна купата при юношите на " Уимбълдън ", до деня, в който завоюва най-големия трофей в своята кариера - този от финалите на АТП в Лондон.

Димитров извървя пътя от състезател, който забавляваше публиката с атрактивни отигравания, до състезател, който знае кои са мощните му страни на корта и по какъв начин да ги употребява дейно, с цел да побеждава. Той съумя да се пребори със своите демони и тежестта на огромните упования .

Още преди да е навлязъл съществено в мъжкия тенис, българският тенисист беше наименуван " Бейби Федерер ". Непрекъснато беше сравняван с именития швейцарец поради сходствата в играта им и големия капацитет, който притежаваше.

Димитров имаше потребност от няколко години, с цел да излезе от сянката на сравненията и да откри личния си път към върха. Преходът се оказа дълъг и сложен, изпълнен с възходи и падения, моменти на огромно благополучие и тежки разочарования.

Българинът беше единствено на 22 години, когато направи дълго чакания от всички пробив в елита на мъжкия тенис. През 2014 година той стигна до полуфинал на " Уимбълдън ", четвъртфинал на Australian Open и осмото място в международната класация.

Трудният път

Тогава упованията към него набъбнаха неимоверно. Редица митове в тениса, включително Пийт Сампрас, Джон Макенроу и Матс Виландер, го оповестиха за идващия огромен първенец. Изглеждаше по този начин, като че ли мечтаната купа от Големия шлем е на една ръка разстояние.

Фотогалерия: Незабравимият успех на Григор Димитров в Лондон >

Оказа се, че дистанцията е доста по-голямо, а пътят към върха - посипан с много тествания. Димитров се луташе сред тенис корта и светския живот. Мнозина експерти отчитаха, че огромната известност го разсейва и му липсва отдадеността на елитните играчи.

Когато играта му вървеше, а зрелищните му удари се получаваха, българинът изглеждаше кадърен да победи всеки. Когато обаче трябваше да се бори на корта, той изглеждаше уязвим, податлив бързо да се поддаде на разочарованието, в дадени моменти - ядосан, подготвен да потроши ракетата си, а в други - отегчен.

 Григор Димитров продължи малко по малко израстването си, като държанието му на корта към този момент изключва трикови осъществявания по време на игра или пък гневни експлоадирания и чупене на ракети
© Reuters

Григор Димитров продължи малко по малко израстването си, като държанието му на корта към този момент изключва трикови осъществявания по време на игра или пък гневни експлоадирания и чупене на ракети

" С вярната настройка, с точните хора до теб, с подобаващата поддръжка нещата се получават. Онзи интервал доста ми оказа помощ. Мисля, че имах потребност от него. И в този момент правя оценка тези шест-седем месеца (през 2015 г.), които бяха цялостно изтезание за мен. Само в случай че си минал през това, можеш да го схванеш. В оня съответен миг осъзнах върху какво в действителност би трябвало да работя, кои са същинските хора към мен, кой в действителност държи на мен, кой е значим за мен. Научих толкоз доста уроци от оня интервал. И в този момент, лека-полека, малко по малко, ето ме тук ", сподели Димитров на конференцията след финала в Лондон.

Търпение и успокоение

" Една от огромните разлики тази година е, че станах по-търпелив ", сподели Димитров в едно от интервютата преди шампионата в Лондон. След пробива през 2014 година българинът сякаш беше прекомерно припрян да реализира огромните резултати, които всички чакаха от него, и които най-много самият той очакваше от себе си.

Този сезон Димитров сподели доста по-голямо самообладание и успокоение на корта. Придоби способността да печели много мачове, в които играта му не се получава по стремежи метод. Полуфиналът против Джак Сок и финалът против Давид Гофен го потвърдиха изцяло.



" Страхотно е да съумееш да победиш, когато не удряш добре топката или не се чувстваш толкоз добре. Това за мен е най-важното нещо. Да намериш метод да спечелиш мач, даже когато нямаш най-хубавия си ден. Точно това вършат най-големите играчи ", сподели българинът след прочувствената борба с Джак Сок.

Димитров закупи още едно доста скъпо умеене - да не се поддава на разочарованията. Такива не липсваха и през тази толкоз сполучлива за него година. Той позволи мъчителни загуби в мачове, в които имаше по четири-пет мачбола - против Сок в Индиън Уелс, против Тийм в Мадрид и други През сходни моменти минава всеки един състезател. Българинът разбра, че всяка точка, всеки гейм, всеки сет остава в предишното, тъй като идващият мач чука на вратата.

" В тениса постоянно би трябвало да си толерантен. Ако загубиш мач, знаеш, че другата седмица имаш нов шампионат и можеш да опиташ да направиш нещо по-различно. Такъв е нашият спорт. Ако правиш нещата вярно - във и отвън корта, нещата се получават. Мисля, че тази година играх добре съвсем във всички шампионати. Дадох всичко от себе си ", изясни той.

Много показателно за променената настройка, която към този момент има Димитров, беше едно от изявленията му след успеха против Гофен. Той беше запитан дали съжалява за нещо през миналия сезон. " Пропуснах някои благоприятни условия, само че да скърбя? Не, не мисля. Да, можех да се показва по-добре в избрани шампионати, да печеля някои мачове, които изгубих. Това е несъмнено. Но не бих го нарекъл страдание. Опитах да дам най-хубавото от себе си. Щях да скърбя, в случай че не бях. Но не мога да се сетя за мачове, в които съм се предал или нещо сходно. "

Работа, работа и отново работа

И по време на шампионата в Лондон, и през целия сезон Димитров изглеждаше извънредно целенасочен и предан на тениса. На всеки въпрос какво е трансформирал, с цел да вдигне толкоз равнището, българинът непроменяемо отговаряше: " Здравата работа. "

Димитров несъмнено е подобрил доста във всеки един детайл от играта си. По думите му обаче няма никаква коренна смяна в нещата, които прави на корта. Той продължава да е същият нападателен, атакуващо надъхан тенисист, който желае да господства на корта. Както преди, по този начин и в този момент неговият страховит атлетизъм и техническите му умения му оказват помощ да играе отлично в отбрана, когато се наложи.

 Възходът на Григор Димитров: История за търпението, хубавичко работа и уловените моменти
© Reuters

" Резултатите този сезона не се дължат единствено на една-две седмици работа. Това е резултат от предсезонната подготовка и целия сезон по-късно, от метода, по който подбирахме шампионатите и така нататък Така че съгласно мен няма една загадка съставна част, която да посоча и да кажа: " Да, това беше ключът за мен този сезон. " Ключът е цялостната работата, която всички в тима свършихме, методът, по който се бяхме организирали и по който подхождахме към всеки шампионат ", изясни Димитров.

В момента българинът е толкоз предан на тениса, че към този момент чака с неспокойствие идващия сезон . " Да, сигурно ще си умря малко. Ще бъде прелестно, нали? Годината беше дълга. Ще си взема няколко дни отмора. Но знам, че след няколко такива дни ще стана толкоз разтревожен, че бързо ще се заловя за работа. "

Димитров изцяло осъзнава, че в случай че желае да задържи високите си позиции в елита на мъжкия тенис, не може да си разреши никакво разпределяне. " Ако искаш да бъдеш на върха, няма директни пътища. Аз съм изцяло предан. Тази година свърших много работа. Жертвах някои дни, в които можех да си умря, или да отида на някоя дребна почивка на места. Сега това се отплаща. "

Дрийм отбор

Димитров смени доста треньори от началото на професионалната си кариера. Той нееднократно е заявявал, че от всеки един е научил скъпи неща. Сега обаче наподобява откри най-точния човек в лицето на венецуелеца Дани Валверду.

 Дани Валверду оказа помощ на българина да се насочи в вярната посока
© LAP.bg

Дани Валверду оказа помощ на българина да се насочи в вярната посока

За малко повече от година взаимна работа двамата реализираха страхотни неща. Валверду влезе в екипа на българина в миг, в който той беше изпаднал от топ 40. Първата задачата, която някогашният ментор на Анди Мъри и Томаш Бердих си сложи, беше да опрости оптимално играта на Димитров.

Резултатите не закъсняха. Българинът стартира сезона под №17 и без купа от 2014 година В рамките на сегашния сезон той завоюва четири шампионата, в това число първия си трофей от сериите " Мастърс " и най-престижното отличие отвън Големия шлем - финалите на АТП. Димитров приключва годината на историческото за българския тенис трето място в света.

" Ролята на Дани е голяма. Той беше едно от най-големите попълнения в тима. Дойде в доста сложен миг. Ако се замислите, действително ние работим дружно малко повече от година. Мисля, че той схваща ужасно играта, нейната същина. Голяма част от този триумф се дължи на него. Абсолютно. Всеки един в тима има своя огромен принос ", сподели Димитров след най-големия си триумф.

Българският тенисист продължава да играе зрелищен тенис, когато ударите му се получават. Вече ги няма обаче всички тези трикове за публиката, с които играта му беше изпълнена, няма ги и нервните прояви. Той постоянно е имал извънреден боеприпас от оръжия на корта, само че дълго време не съумяваше да подбере верните удари в точните моменти. С идването на Валверду това към този момент е в предишното.

Когато ориста ти открие благоприятни условия

Димитров направи страховит старт на сезона с купите в Бризбейн и София и полуфинала в Мелбърн. Ситуацията много наподобяваше 2014 година, когато той сграбчи три трофея на три разнообразни настилки и стигна до финалната четворка на " Уимбълдън ". Този път обаче той съумя да улови момента.



Изминалият сезон в действителност беше невероятен. Никой от играчите, които започнаха годината в топ 5, не съумя да приключи сезона поради травми. В същото време, след няколко години мъртвило, Рафаел Надал и Роджър Федерер още веднъж започнаха да преобладават. Двамата най-успешни играчи в историята си разделиха трофеите в Големия шлем, завоюваха пет от деветте мастърса и окупираха първите две места в международната класация.

Проблемите на Анди Мъри, Новак Джокович, Стан Вавринка, Милош Раонич и Кей Нишикори дадоха опция на останалите да излязат на огромната сцена. Но таман Димитров се трансформира в тенисиста, който го направи в най-пълна степен (заедно с Александър Зверев).

Българинът завоюва мастърса в Синсинати, без да срещне състезател от топ 10 по пътя си. В Лондон ориста му откри нова опция, като го размина с Надал и Федерер. Това обаче беше нож с две остриета, тъй като го сложи в ролята на любимец в тези шампионати.

Димитров неведнъж потвърди, че към този момент е кадърен да се оправя с напрежението. Освен триумфа и насладата от постигнатото, тези победи и трофеи имат и забележителна добавена стойност, която може да се окаже скъпа отсега нататък, когато огромните играчи още веднъж ще са на корта. Защото триумфите му вдъхнаха огромно самочувствие . Сега той наподобява твърдо решен да задържи високите позиции, за които се пребори през този сезон.

" Искам да се съсредоточвам върху това, а не да се запитвам: " О, дали към този момент съм един от огромните играчи? " В последна сметка сега съм тук, първенец съм в шампионата и съм доста благополучен. Това е всичко. Най-важното нещо е да останеш крепко стъпил на земята и да работиш още по-усърдно. Искам да продължа да последвам същата линия ", сподели Димитров.

Какво следва

Следващият сезон се обрисува като извънредно трогателен. Възраждането на Федерер и Надал, изгряването на нови звезди и завръщането на старите предвещава една изпълнена с незнайни година. Тя ще бъде голям тест за Димитров, само че и опция да направи идната стъпка в развиването си.

На пръв взор пред българина следва сложна отбрана на точките от 2017 година Това ненапълно е по този начин - при започване на сезона той има да пази 1220 точки от купите в Бризбейн и София и полуфинала в Австралия. В края на годината ще би трябвало да пази още 2500 точки от трофеите в Синсинати и Лондон.

Фотогалерия: Безупречният Григор Димитров и най-голямата купа в кариерата му >

Пред Димитров обаче има доста шампионати, в които може да надгради. Това важи в най-голяма степен за " Ролан Гарос ", " Уимбълдън " и US Open. Както българинът сподели в Лондон, купа от Големия шлем остава най-голямата му цел. Мечта, към която той малко по малко се доближава.

" Следващата година несъмнено ще бъде доста забавна. Особено първоначално. Има няколко огромни имена, които ще се завърнат в игра. Това са играчи, които в никакъв случай не би трябвало да бъдат отписвани. Но почтено казано не желая да мисля за това сега. Искам да се концентрирам върху това, което вършим с моя тим - по какъв начин да се подобрим, по какъв начин да станем по-силни, по какъв начин да победя тези играчи, когато се изправя против тях, по какъв начин да бъда непрекъснат във всеки шампионат, в който играя такива мачове ", съобщи той.

" Не желая да изпадам в еуфория от това, че съм се справил добре и в този момент съм №3 в света. Не, в противен случай. Това ме прави още по-вглъбен, още по-готов за работа и за това, което следва. В момента имам страхотна основа, върху която да надграждам следващата година. Очаква ме невероятна предсезонна част. Знам какво би трябвало да върша, с цел да стана още по-добър ", сподели Димитров.

Всичко, което би трябвало да знаете за: ATP финалите в Лондон (102)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР