Девет европейски заглавия влизат в конкурсната програма на фестивала за

...
Девет европейски заглавия влизат в конкурсната програма на фестивала за
Коментари Харесай

9 филма в конкурсната програма на Златната липа в Стара Загора

Девет европейски заглавия влизат в конкурсната стратегия на фестивала за ново европейско кино „ Златната липа “, който ще се организира от 1 до 5 юни в Стара Загора, оповестява основателят му Магдалена Рачева. Председател на петчленното журито ще е българският кинематографист Илиян Джевелеков. Една от звездите на актуалното съветско кино и спектакъл Анна Попова, която се снима в продължението на телевизионната сага „ Бригада, Наследникът “, е нежната част на журито. В извънконкурсната стратегия на феста ще бъде показан последният филм с нейно присъединяване „ Да честваме като възрастни “. За първи път член на журито ще бъде ирански режисьор, който живее и твори в Лондон. 38-годишният Али Джаберансари е възпитаник на световноизвестния ирански режисьор Аббас Киаростами и известен в родината си и в чужбина.
Другите двама членове на журито са литовският режисьор Донатас Улвидас и кипърският артист Янис Коконис. Улвидас е прочут в България с кино лентата си „ Емилия: да скъсаш оковите “, що, то стана притежател на премията за постановка на миналогодишното издание на „ Златната липа “. Той е създател и на най-касовия и награждаван филм в Литва „ Тадас Блинда “. Тази година на форума феновете ще видят най-новия му филм „ Всичките им мъже “ (2019),. Прожекцията ще е самобитна премиера за лентата, която към момента не е показвана в Литва. Коконис и е измежду в най-успешните артисти и сценаристи в Кипър. В извънконкурсната стратегия на фестивала ще бъде показан филмът „ Розмари “ (2017), в който той извършва основната роля.
На седмото издание на „ Златната липа “ ще се съберат е кинотворци от цяла Европа. В програмата му ще бъдат показани 54 игрални, документални и късометражни филми от 25 европейски страни. Фестивалът ще се открие на 1 юни и, както и до момента, входът за прожекциите ще бъде свободен. Събитията и прожекциите на филмите ще бъдат в огромната зала на Държавна опера - Стара Загора, и в залата на библиотека „ Захарий Княжески “. Подробности за програмата след след средата на май тук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР