Девет души, за които се твърди, че са ръководили престъпна

...
Девет души, за които се твърди, че са ръководили престъпна
Коментари Харесай

Гръцки медии: Българки са били използвани за сурогатни майки в аферата с продажбата на бебета

Девет души, за които се твърди, че са управлявали незаконна мрежа за сурогатни майки и осиновявания на остров Крит посредством звено за асистирана репродукция, дадоха показания в съда в Ханя, Западен Крит.

Сред тях са 73-годишен прочут гинеколог в Ханя, лекари, чиновници на клиниката, жена от Румъния и две дами от Грузия.



Властите на остров Крит проверяват клиника за репродуктивна медицина в град Ханя на фона на съмнения, че тя може да е работила като прикритие за незаконна мрежа за осиновяване, оповестяват гръцките медии.

Няколко лекари, работещи в клиниката, са били арестувани за разпит. Следователи от Атина и Крит са нахлули в клиниката и преглеждат документите ѝ и претърсват домовете и офисите на главните обвинени. Срещу деветимата са повдигнати обвинявания, че са членове на незаконна организация, забъркана в трафик на хора и противозаконни осиновявания . Смята се, че гинекологът е бил главен уредник.

Срещу деветимата са повдигнати обвинявания за основаване на незаконна организация, трафик на хора, подправени документи, физическо принуждение и нарушение на законодателството в региона на медикаментите.

В събота министърът на опазването на здравето Михалис Хрисохоидис в профил ръководителят на Националния орган за асистирана репродукция Никос Врахнис. Органът дава отговор за надзора на всички уреди за асистирана репродукция и утвърждава тяхното лицензиране. Според полицейското досие се твърди, че основаното в Ханя звено за здравно асистирана репродукция и банка за криогенно поддържане е забъркано в мрежата за продажба на бебета .

В изказване на локалната полиция се показва, че кръгът е експлоатирал дами - най-вече чужденки , които са били в уязвимо състояние, и ги е употребявал като донори на яйцеклетки и сурогатни майки. Същевременно те са мамили пациенти посредством виртуални прехвърляния на ембриони (ин витро) и ходатайство при противозаконни осиновявания.

От декември 2022 година насам са регистрирани минимум 182 случая на употреба на дами в региона на вземането на яйцеклетки и сурогатното майчинство и са разследвани повече от 400 случая на машинация посредством виртуални ин витро трансплантации

Печалбата, получена от незаконната организация за една стратегия за сурогатно майчинство, нормално варира от 70 000 до 100 000 евро , а в някои случаи доближава 120 000 евро.

Според cretalive.gr минимум 30 млади дами, които са бременни - някои от тях в последните седмици на бременността, са били открити от служителите на реда от отдела за битка с проведената престъпност на остров Крит по време на следствията.



Това са небогати дами от Молдова, Украйна, Грузия, Румъния и България , които не са имали къде да живеят в личните си села и които са били употребявани от незаконната организация като донори на яйцеклетки и като сурогатни майки. Жените живеели в няколко къщи под наблюдаване и имали право да излизат единствено до супермаркета и на медицински прегледи в Центъра за асистирана репродукция.

Твърди се, че въпросната клиника е била огромно оборудване, което притегля клиенти от цяла Гърция, а също и от Турция и Балканите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР