Девет души са задържани днес в село Дреновец, община Ружиници

...
Девет души са задържани днес в село Дреновец, община Ружиници
Коментари Харесай

Девет души са задържани за пране на пари, трафик на хора и лихварство


Девет души са арестувани през днешния ден в село Дреновец, община Ружиници при профилирана акция за следствие на проведена група за трафик на хора, пране на пари и милостиня. Това заяви зам.- основният прокурор Иван Гешев на спонтанна конференция в селото, в която участваха Димитър Петров, административен началник на профилираната прокуратура и шефът на ОДМВР Видин - Петър Коцин. Досъдебното произвеждане се прави под надзора на профилираната прокуратура и е почнало след сигнал на ОДМВР Видин, сподели Гешев.

Групата се е занимавала с трафик на хора, милостиня, има данни и за лихварство, написа Българска телеграфна агенция. Работили са главно в Швеция, където са вербували обществено слаби хора да просят. За следствието са осведомени способените шведски управляващи. Ще бъде направена молба за правна помощ и европейска заповед за следствие.

При акцията през днешния ден са арестувани девет лица от ромски генезис. Парите, които са придобивали от проведена незаконна активност, са вложени в къщи и скъпи коли. Колите са конфискувани и са на паркинг на полицията. Разследването ще бъде осъществено в посока пране на пари.

Тези първокласни вложения, които са създали в къщи и коли в селото, потресаващи на фона на беднотията, в случай че се окаже, че са добити от незаконна активност, страната ще се ангажира да извърши съответните дейности от институциите като ДНСК, Национална агенция за приходите и други, с цел да потвърдят приходите си, сподели Гешев. Той уточни, че се съмнява тези приходи да са добити от обществени помощи и без да имаш един работен ден, или да си трудоустроен посредством ТЕЛК.

Делото по това следствие е от 3 месеца, а арестуваните са открити на девет адреса в селото. В момента се правят разпити на арестуваните, в това число и на потърпевши от трафика на хора, пред арбитър. Уговорката с излъганите е била, че всичко изкарано от милостиня в чужбина ще бъде разграничено на половина. В последна сметка просещите са получавали дребни суми, добави Гешев. Сигналът за осъществените дейности от арестуваните е подаден от действен източник, развъртян е с ГДБОП и профилираната прокуратура, сподели шефът на ОДМВР Видин - Петър Коцин.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР