Детството на детето чудо Уилям Джеймс Сидис е роден на 1

...
Детството на детето чудо
Уилям Джеймс Сидис е роден на 1
Коментари Харесай

Уилям Джеймс Сидис – най-талантливият човек на Земята

Детството на детето знамение

Уилям Джеймс Сидис е роден на 1 април 1898 година в Ню Йорк. Той е наследник на евреи, които са емигрирали от Бердичев, който по това време е принадлежал към Руската империя (днес е регион Житомир в Украйна). Баща му Борис Сидис преподава логика на психиката в университета в Харвард и е един от най-големите психиатри и психолози в Съединени американски щати. Той става основоположник на психопатологията, зает с внушаемост и групова психотерапия. Интересното е, че Борис подлага на критика работата на Зигмунд Фройд и изрично се опълчва на „ безумната зараза на фройдизма “. Като полиглот съумява да внуши това качество на сина си от ранна възраст. Майката Сара приключва Бостънския университет през 1897 година, само че оставя кариерата си, с цел да се посвети напълно на образованието на Уилям. Родителите мечтаели да създадат сина си талант, употребявайки личните си способи на обучение, за които постоянно били подложени на критика.

Невероятни качества

Може да наподобява необикновено, само че на 18-месечна възраст Уилям можел да чете вестник „ Ню Йорк Таймс “. Когато бил на шест години се оповестил за безбожник. Преди да навърши 8 години написал четири книги. Неговият показател на просветеност е изчислен от 250 до 300 (най-високата стойност в историята на IQ). На 11-годишна възраст постъпил в Харвард. Това обаче станало едвам на втория път. Университетът не се осмелявал да поеме образованието на млад талант на 7-годишна възраст, когато родителите създали първия си опит за приемане в това образователно заведение.

През целия си живот Сидис страда от нервни сривове. Очевидно колосалното, неестествено внимание към детето, което било лишено от детство, му се отразило неподходящо.

Научен принос

Областите на знанието, в които оставя следа  Сидис, включват американската история, космологията и логиката на психиката. Трябва да се каже, че той е написал проучване за различната история на Съединени американски щати.

Сидис е бил колекционер на железопътни билети и е бил потънал в проучването на транспортните системи. Под псевдонима Франк Фалупа написа етюд за железопътен билет, който разпознава способи за увеличение на потенциала на пропусквателната дарба на транспортната мрежа, която едвам в този момент намира самопризнание.

През 1930 година получава патент за непрекъснат безконечен календар, в който се вземат поради високосните години.

Колко езици е знаел Сидис

Знаел е към 40 езика (според други източници – 200) и свободно превеждал от един език на различен. Освен това основал неестествен език, наименуван Vendergood, във втората си книга, озаглавена „ Книга на Vendergood “, която написал на осемгодишна възраст. Този език се основава на латинския и гръцкия, макар че участват детайли от немски, френски и други романски езици.

Отшелник

В обществен проект Сидис бил изцяло въздържан. Като младеж той декларирал, че не има намерение да се дами, а желае да посвети живота си на интелектуално развиване. През 1919 година, малко откакто напуснал Юридическия факултет, бил задържан за присъединяване в проява във връзка 1 май в Бостън и бил наказан на 18 месеца затвор. Арестът на един от най-младите випускници на Харвард бил необятно публикуван в пресата и бързо трансформирал Сидис в локална звезда. По време на процеса Уилям нарекъл себе си социалист. Баща му съумял да убеди окръжния прокурор да не го изпрати в пандиза.

Когато завели Уилям в санаториум, родителите му упорствали той да се промени, другояче го заплашвала заплаха да го оставят в психиатрична клиника.

Трябва да се каже, че Уилям Сидис не бил благополучен човек. През целия си живот бил токсичен от пресата, която тиражирала глупавите и неуместни детайлности от персоналния му живот на талант. А отношението на обкръжението му, като се стартира от сътрудниците му от Харвард, които го осмивали поради неловкостта му и поради това, че се отличава от другите, се отразявало извънредно отрицателно на самочувствието му.

Последни години и гибел

През целия си живот Сидис работи като елементарен счетоводител, носел елементарни облекла и напускал работата си незабавно щом неговият талант бивал открит. Стремейки се да съществува незабележимо, той се криел от публицистите.

В Ню Йорк живеел настрана от родителите си и отдавна се страхувал да се върне в Масачузетс поради възможен арест. Занимавал се с колекционерство. Съдел вестници, които разгласили публикации за живота му.

Сидис умрял от вътремозъчен кръвоизлив през 1944 година на 46-годишна възраст в Бостън. Фактът, че татко му умрял от същото заболяване на 56-годишна възраст през 1923 година, е забавен.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР