Детският радиохор на Българското национално радио излиза на протестен концерт, организиран

...
Детският радиохор на Българското национално радио излиза на протестен концерт, организиран
Коментари Харесай

Детският радиохор БНР излиза на протестен концерт заради смяна на диригента

Детският радиохор на Българското национално радио излиза на протестен концерт, организиран от част от хористите и родителите им. Концертът ще се състои по обед. Като причина за митинга се показва решението на медията да даде на досегашния дълготраен диригент на хора Венеция Караманова позицията почетен диригент, след извършен конкурс, извоюван от новия диригент Теодора Димитрова. 

В предаването " Преди всички " Даниела Калайджиева, чието дете взе участие в хора към този момент шеста година, назова това " почетна куха купа " и изрази подозренията на родителите, че новата позиция на Караманова не допуска действителна работа с децата. " Влязохте с ботушите и разритахте нещо, което работеше съвършено. Това не е бъдещето на хора – да го унищожите с един административен акт. Това се получи. Има цялостен безпорядък ", сподели прочувствено тя.

" Хорът си има нов диригент. Старият диригент е поканен да взе участие в прехода сред остарялото и новото време, което чака хора. Подготвя се 60-годишнината. Не се нарушават креативните процеси ", аргументира се от страна на БНР доц. Момчил Георгиев, член на Управителния съвет на радиото.  " Искам да ви попитам като майка, като човек от гражданското общество (то може да е в будна кома, само че когато засегнете децата ни, се събуждаме) - вие ли взехте това решение? Вие или кой? Не можете да ме убедите, че това е за богатството на хора. По този метод го унищожавате. Унищожавате нещо, което е работило толкоз хубаво към този момент 58 години. "

Калайджиева изясни, че на 20-и юли, в средата на ваканцията и единствено месец преди креативния лагер на децата в Кранево, от кратко известие на сайта на БНР са научили, че Венеция Караманова, която работи с хора към този момент 40 години, е освободена от отговорности и задължения към съставите на хора. " Можете да си визиите каква паника и какъв отзив имаше това измежду нас и измежду децата. Всички бяха извънредно разтревожени и за бъдещето на хора, и за директно идните задължения ", показа тя и дефинира " това разкъсване на тяхната национална връзка с дългогодишния диригент " като съкрушително:
" Говорихме и със експерти в региона на хоровото изкуство. Получи се и писмо от учен Емил Янев, който е доайенът на хоровото изкуство в България. И той сподели, че такава внезапна промяна на диригента, на ментора, на учителя, е пагубна за децата. "
Според родителите, организиращи днешния митинг, на Караманова се предлага контракт, който за тях е " недопустим, тъй като съдържа нелепици ". " Ясно е - децата си желаят диригента, а ние, родителите, желаеме отговор на въпроса кой провокира всичко ", уточни тя. Даниела Калайджиева даде образец с идния лагер в Кранево, където по думите й на Венеция Караманова са делегирани отговорности на " избавител и нощен надзирател ".
Момчил Георгиев изясни, че всичко се прави " с огдел на приемствеността и с оглед да не се къса връзката с диригента Венеция Караманова, която има своите заслуги, своята прочувствена и професионална връзка с децата ". Той попита за какво например в Чешкото радио може да има почетен диригент - тяхната 25-годишна ръководителта, а тук " това е неуместно ".
В доста от клаузите на контракта, който е бил препоръчан на Венеция Караманова няма креативен клаузи, безапелационни са родителите, които не виждат градивна причина смяната да се случи в средата на лятото.  " Удобният миг беше, когато е минало известно време, когато двете диригентки работят дружно и това познание, тази система е предадена от едната на другата, децата са спокойни, на един концерт, както е обикновено да се случи. Не е обикновено децата да се разделят на 30-ти юни с госпожа Караманова с нормалните писма за Кранево и указания, тя да им каже: " Ще се забележим на Кранево " и един месец по-късно да научим - ние и децата, че вие сте я отстранили ", обърна се Калайджиева към Момчил Георгиев.

Теодора Димитрова е работила епизодично с децата, тревожат се още родителите. Момчил Георгиев обаче бе безапелационен, че се мисли за бъдещето на детския радиохор, а " не съответно за един диригент или за няколко месеца ":

" Госпожа Караманова е част от предишното на този хор. Точно това беше концепцията - да има последователност. Госпожа Теодора Димитрова също е част от предишното на този хор. Нека не подценяваме нейните професионални и човешки качества. Вие не сте срещу нея. Този равномерен преход, който желаеме да създадем, включваше нейното присъединяване посредством концерти на Кранево и мисля, че това беше напълно цивилизован метод. Това, че може би госпожа Караманова е мислила, че ще бъде постоянно " първа цигулка ", това е към този момент нещо отвън тази фактология. Идва миг, в който нещата просто би трябвало да се трансформират. Госпожа Димитрова е издържала конкурс, тя е на щат в радиото. Венеция Караманова не е допустимо към този момент да поема такива отговорности, тъй като не е на щат. "

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР