Детската възраст е изключително важен период от живота на човека

...
Детската възраст е изключително важен период от живота на човека
Коментари Харесай

Д-р Милка Дикова: Ключът на остеопорозата се крие в детството

Детската възраст е извънредно значим интервал от живота на индивида по ред аргументи. Но това удостоверяват и лекарите, а педиатърът от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ доктор Милка Дикова прецизира: тогава се случват основни процеси за образуване на скелета, усилват се размерът и плътността на костите.

А основата на хубавичко костна система се слага в интервала на нейното развиване.

Пикова костна маса (с оптималната мощ и плътност) се доближава към 20-годишна възраст. Потенциалният размер и мощ на нашия скелет в 60–80% от случаите зависят от нашите гени, само че методът на живот също оказва решаващо въздействие. Той изяснява забележителната разлика на пиковата костна маса сред хора с другояче сходни физиологични индикатори. Сред влияещите фактори на средата са храненето, физическата интензивност и разнообразни рискови детайли.

Как костите стават здрави?
Формирането на здрави кости в детството и юношеството е предопределено още от вътреутробното развиване на индивида. Има два пика на бързо израстване – първият е до 2-годишна възраст, а вторият е сред 11-ата и 14-ата година при девойките и 13-ата и 17-ата година при момчетата. В интервала на полово съзряване скоростта на струпване на костна маса в гръбначния дирек и бедрената кост се усилва 5 пъти. При девойките костната тъкан, насъбрана във възрастта сред 11-ата и 13-ата година, е почти равна на количеството кост, която се губи в продължение на 30 години след започване на менопаузата.

Не се ли доближи в детството и юношеството „ таванът “ на пиковата костна маса, рискът от развиване на остеопороза в бъдеще е налице!

Как да се храним?
Хранителните субстанции, които са значими за оптималното развиване на костната система при децата и юношите, са калций, витамин D, белтъци и минерали. До 80% от нужният калций при децата до 2-годишна възраст се набира от млечни артикули. Допълнителни източници на този значим минерал са зелето, сусамът, рибата, другите типове паста, сушените смокини. Скелетните кости имат основна роля в поддържането на калциево-фосфорната обмяна в организма.

Витамин D е нужен за растежа и здравината на костите във всички възрасти. Основната му биологична роля е да подкрепя усвояването на калция от храната, да обезпечава вярната минерализация и пълноценната обмяна на костната тъкан, да укрепва имунната система и мускулите. Дефицитът му се среща рядко в развитите страни, само че в случай че настъпи такова положение, то може да докара до закъснение в растежа и деформации на костите, известни като рахит.

Активната форма на витамин D – витамин D3, се синтезира в кожата под действието на слънчевите ултавиолетови лъчи. При нищожно излагане на слънце обаче този развой не се прави в задоволителна степен и се следи недостиг на витамин D3. За задоволително се смята излагането на слънце за най-малко 15-20 минути заран, като не се употребяват слънцезащитни кремове. Витамин D се доставя в дребни количества и с храната.

Витамин В6 e активатор на над 100 ензимни реакции в организма. Той е значим за обменните процеси в костта. Витамин К взе участие в синтезирането на костното белтъчно вещество остеокалцин, върху който се отсрочват неразтворимите калциеви соли. Той потиска действието на веществата, стимулиращи костното разграждане. Недостигът му може да докара до увеличена загуба на калций с урината, заради възходяща костна резорбция. Може да набавяте витамин К, като се храните повече със зеленчуци като зеле, домати, листни салати, спанак, моркови, картофи, зърнени и бобови храни. Най-същественият синтез на този витамин е от чревната микрофлора. Директно и косвено присъединяване в костния метаболизъм имат още витамин С и магнезий.

Ключова роля за здрави кости играе потреблението на белтъци. Богатите на белтъци артикули са месото, рибата, яйцата, бобът, орехите и разнообразни семена. Нуждите от този основен конструктивен детайл са разнообразни за всяка възраст. За най-малките, от 1 до 3 години, са нужни 13 грама на ден. При деца към 4-8 години дневните потребности са към 19 грама. Между 9-ата и 13-ата година се доближава до 34, а до 18-ата година потребностите нарадстват до 46 грама за девойки и 52 – за момчета.

Движението е от голяма важност!
Физическата интензивност при децата има извънредно значение. Натоварването на скелета обезпечава образуване на защитни качества на костта – здравина, еластичност, резистентност, разтегливост. Това се реализира посредством спортове като тичане, игри с топка, скачане, танци, волейбол, повдигане на тежести и вървене. През 2014 година е открито, че младежите прекарват 60% от своето време на бодърстване, седейки. Това касае възрастта сред 11-ата и 13-ата година, когато развиването на скелета е извънредно интензивно. Движението е същинската профилактика в детството за развиването на остеопороза на по-късен стадий.

Лошият хранителен режим, ниската физическа интензивност и разнообразни нездравословни въздействия пречат на развиването на задоволително костна маса. Негативен е резултатът от приложимост на цигари, алкохол, кафе, свръхконсумация на питиета, съдържащи кофеин, безалкохолни питиета, съдържащи фосфати. Проблем е и наднорменото тегло. Затова запомнете: с цел да избегнем остеопорозата в зрелостта, би трябвало да сме построили задоволително костна маса още до 20-ата си година. Важно е да осигурим на децата си здравословна и разнообразна храна, задоволително физическо натоварване и време на чист въздух и слънце.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР