Децата задължително трябва да носят слънчеви очила през лятото, тъй

...
Децата задължително трябва да носят слънчеви очила през лятото, тъй
Коментари Харесай

Проф. Групчева: Слънчевите очила са задължителни още от детска възраст

Децата наложително би трябвало да носят слънчеви очила през лятото, защото по-голямата част от уврежданията, породени от ултравиолетовите лъчи, стартират от най-ранна възраст. Това посъветва в ефира на Дарик проф. доктор Христина Групчева, заместител ректор „ Научна активност “ в Медицинския университет във Варна и началник на катедрата по очни заболявания и зрителни науки.

„ Ужасявам се, когато видя фамилни фотоси, на които единствено майката и бащата са със слънчеви очила. Децата имат по-широки зеници и по-широко отворени очни цепки, заради което са по-малко предпазени от възрастните хора. Ако не носят очила, вид е шапка с по-широка външна страна ”.

Според проф. Групчева слънчевите очила на българския пазара не би трябвало да пропущат ултравиолетови лъчи и плаките им са положителни, като цената зависи главно от рамката. Специалистът предложи на хората, които прекарват повече време на плажа, да носят очила с поляризирани плаки.

Фотосоларните очила (хелиоматични) са доста добър вид за хората с диоптри. За практикуващите водни и ски спортове подобаваща алтернатива са хелиоматичните лещи, които ще са на европейския пазар тази година. При тях обаче към момента е дълъг интервалът на изсветляване и производителите работят по този въпрос.

В Медицински университет – Варна към този момент работи нов очен лазер от последно потомство за бързо, точно, минимално инвазивно лекуване на болести на ретината с минимални странични резултати. Новият лазер ще се употребява за терапия на доста ретинални болести, най-широко публикувано от които е диабетната ретинопатия. „ Това е обществена облага за района и България, както и изключителна научна облага за катедрата ”, съобщи проф. Групчева.

90 души ще бъдат оперирани от катаракта в границите на обществена стратегия, която ще започва идващия месец. Пациентите няма да заплащат за импланти. Първите интервенции ще бъдат осъществени още веднъж с топ технология – компютъризирано ориентиране на хирурга по време на интервенция за оптимални постоперативни резултати.

През тази година проф. Групчева ще оглави Европейския ръб на офтамолозите, за който работи от 10 години. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР