Децата в Украйна говорят за войната като възрастни. Говорят за

...
Децата в Украйна говорят за войната като възрастни. Говорят за
Коментари Харесай

Александър Миланов пред Lupa.bg от Киев: Украинските деца говорят за войната като възрастни

" Децата в Украйна приказват за войната като възрастни. Говорят за танковете, приказват антипацифистки и споделят, че като пораснат би трябвало да убият доста руснаци. Защото част от родителите им са убити пред очите им от съветската войска. " Това разтърсващо усещане показа пред Lupa.bg обществен служащ Александър Миланов, който бе в Киев и поддържа дружно с другари деца и потърпевши от войната фамилии в разрушени от съветската войска села наоколо до украинската столица.

Българинът бе за няколко дни в Украйна по покана на известния украински артист Олег Загородний, станал прочут и на Запад с ролята си на руски водач в сантименталната гей кинодрама " Жар птица ". Той беше в София при започване на юли, с цел да показа пред българската аудитория в Дома на киното нашумелия британско-естонски филм, в който играе основната роля. 

Чрез обществените мрежи звездата на украинското кино приканва за дарения от началото на войната в края на февруари т.г., с които купува бронежилетки и устоя фамилии в неволя. Самият Олег Загородний шие униформи за украинската войска и притегля към идеята свои другари от чужбина, един от които е и Александър Миланов, както и английският фешън дизайнер Игор Картлидж. Българинът направи всичко допустимо Олег Загородний да гостува в България и да показа кино лентата си у нас.



От началото на войната Олег прави униформи за украинската войска и ги подарява на бойците. Има и собствен бранд за останалите хора, с които набира средства за униформите

Като другарски жест Загородний предложения в Киев Миланов и Картлидж, които поддържат самодейностите на Олег. Украинският артист сподели на приятелите си разрушенията, нанесени на разнообразни места в Украйна.

" Това беше доста прочувствено прекарване, тъй като видях лицето на войната и по какъв начин наподобява войната по лицата на хората. Още по-подтискащо е, когато схванеш, че част от родителите на децата, с които общуваш, са убити пред очите им ", показа Александър Миланов пред Lupa.bg. Той пътува до Киев през Полша, като лети от София до Варшава със аероплан и там се качва на влака за Украйна.



Олег Загородний посреща Александър на гарата в Киев

" Украйна не е бедна и не е за подценяване, с каквито предубеждения потеглих за там. Киев наподобява в пъти по-красив, съвременен и спретнат от София. Направи ми мощно усещане, че хората са доста сплотени. Войната е сближила украинците и им дава мотив да се усещат като едно цяло и да си оказват помощ взаимно ", описа Александър.

" Като цяло в Киев е умерено, денем хората се разхождат по улиците, правят си работата. Животът продължава. В църквите се женят, кръщават се деца. Понякога има сирени за въздушна паника, само че хората като че ли не се опасяват и не престават нормалните си каузи ”, добави той още един щрих от украинската столица.



" Някои региони на града са блокирани от военните. За да мине човек по някоя улица, би трябвало да покаже паспорта си и особено позволение. Например, до мястото, в което се настанихме, се стига през ч преграда, на която непрекъснато стоят бойци, които ревизират документи. В началото на града, както и в целия град, има постове на военни, които вършат щателни инспекции на колите. Навсякъде има бомбоубежища и табели за укрития.

В 11 вечерта стартира вечерният час и би трябвало всеки би трябвало да е вкъщи. Ако се наруши възбраната, военните имат право да стрелят. Пренебрегналите възбраната биват спирани и проверявани всички доста в детайли. Ако не сложат ръцете си в горната част на кормилото с изпънати пръсти и отворени ръце, с цел да се види, че не са врагове, могат да бъдат убити или задържани ”, разкри Миланов.



Заедно с Олег Загородний и Игор Картлидж Александър посещава две от най-пострадалите от съветските бомбардировки напролет градове в Украйна - Буча и Бородянка, както и село наоколо до Бородянка. Украинските управляващи още през април дефинираха трагичните събития в Буча и в Бородянка като една от най-големите нещастия в Украйна. И двата града, както и близките села бяха превърнати в руини. Бомбардировките и обстрелите унищожиха съвсем всички жилищни здания и съвсем цялата инфраструктура.



" Занесохме хранителни артикули на фамилии в Бородянка, Буча и в едно село до Бородянка. По-рано в селото са живели 400 поданици, а сега са останали 20 фамилии, няма и 100 индивида. Те нямат хранителен магазин, 40 къщи от общо 50-60 са потърпевши от бомбардировките.

Доколкото локалните ни обясниха, те били обстрелвани с фосфорни бомби. По всички порти може да се видят следи от патрони. През всички обитаеми места, където е минавала съветската войска, не е имало украински бойци и първоначално не е имало украинска отбрана. Руснаците просто са вкарали танковете и са стреляли с картечници по домовете за развлечение.

Те са навлезли в мирни градове и села и са стреляли без да има действително военни дейности, което е военно закононарушение. В това село се срещнахме с дами, като за жалост множеството от тях са изгубили най-малко по един мъж от фамилията – било то наследник, брачен партньор, татко или дядо. Те са убити от руснаците. Една от дамите описа по какъв начин брачният партньор й е бил погубен и 4-5 дни е бил на площада и не са могли да вземат тялото му, тъй като руснаците не са разрешавали ", разкри ужаса на войната Александър Миланов.



Тази жена е изгубила брачен партньор и доста близки във войната, а домът й е опустошен от бомбардировките

" Тези дами обаче приказваха с едно успокоение за тази покруса, само че истината бе, че те бяха доста зле душевен. Те нямат домове, някакви доброволци от непознати организации са им дали фургони, в които може да спят, само че множеството са пригодили плевни, кравеферми и овцеферми за техен дом. Децата вървят на учебно заведение, само че живеят там, където са живели кравите. Тези хора нямат никакъв добитък, всичко е избито от съветската войска ”, описа Миланов.

" Снабдяването в района главно се реализира от доброволци и от хора, които имат коли. Те вървят до най-големия непосредствен град, с цел да пазарят. Жените ни посочваха по какъв начин са помагали на украинската войска като са изкопали укрития и са ги покрили от горната страна с дъски. Там се криели с децата, когато сирените съобщавали за идна бомбардировка.



Украинската кино звезда с английския фешън дизайнер Игор Картлидж, който също поддържа самодейностите на Олег

По думите на Александър Миланов множеството украинци се забавляват с новината, че в Русия е оповестена частична готовност. " Даже локалните демонстрират видеа по какъв начин гарите, аерогарите и автогарите в Русия са струпани с мъже, които желаят да избягат от страната, с цел да не бъдат мобилизирани и пратени на война.

Масово се разяснява, че дамите в Иран имат повече кураж, в сравнение с мъжете в Русия. Украинците са уверени, че ще победят във войната и се отнасят с изключителна респект към своите бойци. Усеща се сила на грижа за другите и автентичен патриотизъм ", разкри общественият служащ.



" В Киев са доста признателни на България за поддръжката към бежанците от войната и са наясно за проруската политика на някои политици. В Украйна имат също огромно почитание към Германия и Англия. С Игор бяхме в един ресторант в Киев и когато чуха, че приказва на британски започнаха да го прегръщат и да му благодарят за поддръжката и помощта. Логиката е доста елементарна - в случай че тези западни страни не оказват помощ на Украйна, то войната може елементарно да се разпростре и в континента. може да се случи същото и с други страни като да вземем за пример Полша, България и Финландия ", разсъждава Александър.



" Украинците нямат потребност от страдание, а от поддръжка. И до момента в който политиците играят своите си игри, “обикновените ” хора имат потребност от прегръдка, утешителни думи за кураж, храна и дом. Като тези от Буча и Бородянка, при които бяхме, или бойците, с които говорихме, или децата, изгубили доста от войната, които срещнахме ", откровен е Александър Миланов.



 
Снимки: Личен списък на Александър Миланов,
Олег Загородний и Игор Картлидж
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР