Децата в 591 училища в цялата страна ще имат собствени

...
Децата в 591 училища в цялата страна ще имат собствени
Коментари Харесай

Заради тежките ученически раници: Поставят шкафчета за учениците до VII клас

Децата в 591 учебни заведения в цялата страна ще имат лични шкафчета за учебници и пособия през новата образователна година. Мярката е за олекотяване на ученическите раници по национална стратегия на Министерството на образованието, а средствата към този момент са обезпечени. Освен учебници и пособия децата ще могат да оставят в шкафчетата и екипите за спорт: всичко належащо в седмицата от понеделник до петък.


Над 111 000 деца от I до VII клас ще имат лични шкафчета в учебно заведение през новата образователна година. Предвидени са близо 2,9 млн. лв..
Пенка Иванова, шеф на Дирекция „ Учебници и учебна документи “ в МОН: Те ще се преведат. За държавните учебни заведения това към този момент е направено, за общинските ще бъдат преведени, защото през вчерашния ден Министерският съвет утвърди постановлението за спомагателни прехвърляния към общините за закупуване на училищен шкафчета.  Как ще се реши казусът с тежките училищен раници? Как ще се реши казусът с тежките училищен раници?
Около 600 учебни заведения в страната са утвърдени по стратегия за закупуване на нови шкафчета за учениците от първи до седми клас. По този метод ще се реши проб...

В столичното 119 учебно заведение към този момент има шкафчета за съвсем всички деца. Досега е плащано от учебния бюджет. С пари от националната стратегия ще оборудват още една стая.
Диян Стаматов, шеф на 119 СУ: При нас изискването е да не се заключват, тъй като имаме неприятният опит, че децата си губят ключовете, а това води до неспособност да бъдат използвани в идващия ден тези шкафчета.
Шкафчетата са инсталирани в стаите на децата, поради противопожарните условия в коридорите да няма дървени мебели.
 Ще има електронночетими разновидности на учебници Ще има електронночетими разновидности на учебници
Просветното министерство ще облекчи тежестта на ученическите раници, като вкара електронночетими разновидности на учебници. Днес Министерският съвет разре...

За 33 учебни заведения в благоевградска област в този момент следва избор на ново съоръжение, само че са уверени че ще са подготвени до началото на годината.

Ася Миленкова, основен преподавател в СОУИЧЕ „ Св.Климент Охридски “ - Благоевград: Няма да има към този момент оправдания „ забравих си блокчето, забравих си боичките, забравих си екипа по физкултура “. Диян Стаматов, шеф на 119 СУ: От тук нататък обаче ролята на всеки един преподавател и всеки един родител е да убеди децата да си оставят учебниците и помагалата в шкафчетата вечер, с цел да могат да си ги вземат в петък, когато си потеглят.  Пловдивско учебно заведение постави завършек на казуса с тежките раници Пловдивско учебно заведение постави завършек на казуса с тежките раници
Пловдивското учебно заведение "Райна Княгиня " постави завършек на казуса с тежките раници. Учениците от общо 11 паралелки в пети и шести клас към този момент имат съвременни пер...

Идеята децата да си оставят учебниците в шкафчетата обаче се оказва неприложима за учащите след V и до VII, клас тъй като те би трябвало да учат у дома и учебниците ще им трябват там.

Промяната в наредбата на просветителното министерство към този момент дава опция на учебните заведения по този начин да изготвят стратегиите си, че децата да не се постанова да носят учебници по доста предмети едновременно.
Пенка Иванова, шеф на Дирекция „ Учебници и учебна документи “ в МОН: В началото на образователната година на формалната страница на министерството ще бъдат оповестени всички утвърдени учебници и пособия от образователния комплект. Срещу всеки един от тях ще бъде посочено тежестта.
149 учебни заведения, кандидатствали по програмата остават без средства, поради привършване на ресурса. За тях финансиране ще има следващата година.
 Как да създадем ученическите раници по-леки? Как да създадем ученическите раници по-леки?
След ексцентричния митинг предходната неделя против тежките раници - учебни заведения демонстрираха, че решение на казуса има. В министерството на образованието пък...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР