Децата, също като възрастните имат предпочитани йога асани. Обикновено съответстват

...
Децата, също като възрастните имат предпочитани йога асани. Обикновено съответстват
Коментари Харесай

Любимите йога пози на децата

Децата, също като възрастните имат желани йога асани. Обикновено подхождат на обичаните им животни или са по-трудните, изискващи мощ и еластичност. Но, не се тормозете, в случай че вашето дете не ги може.

Йога не е състезание и дава свободата да вършим това, което харесваме, можем и желаеме, да развиваме силата, гъвкавостта си, а наред с това да се грижим за здравето си незабелязано, до момента в който се забавляваме и развихряме въображението си.

Днес ще ви срещна с някой от обичаните детски пози с имена на животни. Ако вие имате друго обичано животно, което не съм присъединила тук – просто го измислете.

Сътворете дружно приказка с тези герои, прибавете забавни обстоятелства за животните и ще видите по какъв начин ще запалите любознанието им. А другата седмица ще преминем към по-предизвикателните асани.

Пеперуда

Техника на осъществяване : Седнете на пода, свийте крайници и приближете коленете към гърдите. След това отпуснете коленете настрана и хванете стъпалата. Допрете ги едно до друго. Изправете гърба. С поемане повдигнете коленете нагоре, а с издишване ги свалете. Направете пет мудни придвижвания и колкото желаете бързи по-късно.
 v Личен списък
Предложение : Ако желаете махайте и с ръцете. Не забравяйте, че няма гърбави пеперудки. Летете все по-бързо, високо и надалеч. Накрая кацнете на цветенце и го помиришете, като наведете нос към пръстите на краката си.

Знаете ли, че: Пеперудите не могат да чуват, само че усещат всяко придвижване. Те нямат бели дробове, само че дишат през отвори на коремчетата си.

Ползи : Отваря тазобедрените стави, разтяга вътрешната част на бедрата, укрепва тазовото дъно, повлиява благотворно върху надбъбречните жлези. Подпомага червата и чревната перисталтика. Подобрява гъвкавостта в региона на слабините и таза. Премахва умората от дълги часове седене и вървене

„ Бик “

Техника на осъществяване : Започнете от изправен стоеж. Стъпете с единия крайник далеко обратно. Свийте коляното на предния ви крайник, то би трябвало да е тъкмо над глезена. С поемане протегнете ръце нагоре. Хълбоците ви би трябвало да са в една линия и двата обърнати напред.
 v Личен списък
Предложение: Ръцете ви са рогата на бика.

Знаете ли, че : Биковете са далтонисти. Не разграничават цветовете. Движението на аления плат, а не цвета е това, което ги нервира при коридата.

Ползи: Укрепва и разтяга бедрата, прасците и глезените. Укрепва раменете, ръце, мускули на гърба. Разтяга гърдите, белите дробове, раменете, шията, корема и слабините.

„ Котка “

Техника на осъществяване : Застанете на ръце и колене (колянна опора). Нека дланите ви са под раменете, а коленете тъкмо под таза. Погледнете към пъпа като издишвате и образувайте дъга с гърба ви, а като вдишвате погледнете нагоре, извийте гърба ви в противоположната посока и отпуснете корема надолу.
 б Личен списък
Предложение: Движете се грациозно, като протягаща се котка. Казвайте „ Мяу “. Може да размахате опашка, да се протегнете и почешете ноктите си напред или да свиете лакти и да пийнете мляко.

Знаете ли, че : Котката е била свещено животно в Древен Египет.
 v Личен списък
Ползи : Огъвкавява гърба и отстранява напрежението в него.

„ Гледащо нагоре куче “

Техника на осъществяване : Легнете на пода по стомах и сложете длани под раменете. Стъпете на пръстите на краката и с поемане подигнете тялото нагоре, като изпънете ръцете и погледнете над вас. Тялото ви не би трябвало да допира пода.
 v Личен списък
Предложение: Може да лаете или виете като куче!

„ Гледащо надолу куче “

Техника на осъществяване : Застанете на ръце и колене, с длани на широчината на раменете, крайници - на широчината на ханша. Натиснете дланите към пода и повдигнете бедрата и таза нагоре като изпънете краката си. Опитайте да опрете с пети пода. Гърбът, вратът и ръцете ви би трябвало да образуват права линия. Ако не се получава по-добре свийте краката в коленете.
 v Личен списък
Предложение : Ако извършите две кучета гледащи надолу кучета може да застанете по този начин, че да се виждате, като надничате сред краката си.

„ Пишкащо куче “

Техника на осъществяване : От „ гледащо надолу куче “ повдигнете единия крайник нагоре, с цел да „ маркирате “ територията си. Повторете с другия.
 v Личен списък
Предложение : Възпроизведете звука от пишкането.

Ползи от поза куче и разновидностите й: Разтяга гърба, глезените, прасците, раменете. Прави мощни ръцете и краката. Ободрява.

Светла Иванова основава първата дейна приказка за деца "Вълшебна брошура " с песнички и карти към нея, както и плана тананикаща йога за деца и родители . В часовете й по тананикаща йога дружно с сътрудника си Константин Кучев пеят онлайн, измислят дружно с децата приказки, песни и ги съчетават с доста игри и придвижване. Може да ги посетите всяка неделя от 17.00 до 18.00 ч. в студио Одет, кв. Изток, ул. Латинка 5 . За повече информация за книжката и практиките посетете страничката: tananikashtayoga

Пишете на Светла Иванова на [email protected].
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР