Децата с починал родител, които нямат право на наследствена пенсия,

...
Децата с починал родител, които нямат право на наследствена пенсия,
Коментари Харесай

Децата сираци без право на пенсия да получават месечна помощ планира социалното министерство

Децата с умрял родител, които нямат право на наследствена пенсия, да могат да получават месечна помощ, ще предложи Министерството на труда и обществената политика (МТСП) с промени в Закона за фамилни помощи за деца. Това заяви заместител общественият министър Росица Димитрова по време социална полемика за социално-икономическата отбрана на деца с един или с двама умряли родители, проведена от омбудсмана Мая Манолова.

С измененията ще се подсигурява еднакъв достъп на всички деца без право на наследствена пенсия до финансова помощ. Към момента фамилните помощи за деца с един жив родител се дават без рентабилен тест - това са помощите за развъждане на дете до 1 година, месечните помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение и еднократната помощ за възпитаници, записани в първи клас, напомни зам.-министърът, представена от пресцентъра на ведомството. Справедливо и правилно е в поддръжката на децата, останали без един или двама родители, да облекчим процедурите за достъп до тази държавна поддръжка. Основната ни цел е да подкрепим децата, останали без родител, да подкрепим настойниците и попечителите, които поемат грижите за развъждането на децата, счита Димитрова.

През декември 2017 година общо 11 505 деца с един жив родител са получили месечни помощи. От тях 1230 деца са без пенсия, а останалите 10 275 деца получават пенсия, посочи зам.-министърът. По данни на Националния застрахователен институт към края на 2017 година 22 099 деца до 20-годишна възраст получават наследствени пенсии, а 2693 деца до 20-годишна възраст получават лични пенсии.

Ако предложенията бъдат утвърдени, ще влязат в действие от януари 2019 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР