Децата ни имат реален шанс да управляват процесите, така че

...
Децата ни имат реален шанс да управляват процесите, така че
Коментари Харесай

Зам.-министър Колева: Децата ни имат реален шанс да управляват процесите за чиста околна среда

„ Децата ни имат действителен късмет да ръководят процесите, тъй че всички ние да живеем в една по-приветлива и чиста среда. Надявам се, че точно посредством децата и възпитанието от ранна възраст след време, когато разгласяваме статистика за напредъка по екологичните цели, цифрите ще приказват за едни доста положителни резултати, които сме постигнали “ – по този начин заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева се обърна към участниците в събитие за формалния старт на Програма „ Екоучилища “, което се състоя през днешния ден в зала „ Максим “ на Българска телеграфна агенция.

Тя даде висока оценка за задачата, която си слагат уредниците на световната просветителна стратегия -„ Син байрак “ като сътрудник на „ Фондация за екологично обучение “ и „ Девин “ АД. Инициативата, подкрепена от Министерство на околната среда и водите и МОН, предизвиква учители и възпитаници дружно, по интерактивен и забавен метод да споделят познания по какъв начин можем директно да допринесем за ограничение на човешкия напън върху околната среда, като се учим рационално по какъв начин да се употребява вода и сила, а също и към разделно събиране и преработване на отпадъците.

Вече 50 учебни заведения са декларирали предпочитание да се включат в програмата, сподели актрисата Гергана Стоянова, която е част от екипа ѝ. Те ще би трябвало да изпълнят седем стъпки, с цел да получат документ „ екоучилище “. Онези, които сполучливо изпълнят всички условия, ще бъдат надградени със „ Зелен байрак “ – интернационално приет знак за отлични екологични индикатори.

Заместник-министър Колева посочи какъв брой са значими обединените старания на разнообразни организации и институциите, с цел да доближат познанията за запазване на околната среда до повече младежи. Като демонстрация на партньорство към новостартиралата Програма „ Екоучилища “, тя насочи покана към децата и младежите да се включат и в годишната ученическа самодейност „ Зелена олимпиада “, която обичайно се организира с поддръжката на Министерство на околната среда и водите. Тазгодишното издание на олимпиадата към този момент стартира и до 4 ноември учениците имат опция да тестват знанията си в особено основаната онлайн платформа.

„ Ако за нас до преди 20 години понятия като „ зелени политики “, „ кръгова стопанска система “, „ преработване “, ВЕИ звучаха доста далечни и неприложими, то за децата ни те би трябвало да се трансфорат в метод на живот. Адекватно образование и политики в тази тенденция са основни за справяне с провокациите, пред които всички ние сме изправени като общество “ – акцентира в умозаключение заместник-министър Колева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР