Деца са арестувани и подлагани на ужасяващи изтезания от властите

...
Деца са арестувани и подлагани на ужасяващи изтезания от властите
Коментари Харесай

Десетки деца са изтезавани при протестите в Иран

Деца са задържани и подлагани на ужасяващи изтезания от управляващите в Иран

Деца са задържани и подлагани на ужасяващи изтезания, включващи побой, бичуване, удари с електрошок, обезчестяване и други форми на полово принуждение, от страна на управляващите в Иран. Мъченията са се правили по време на и след митингите, обхванали страната след гибелта на Махса Амини, съобщи неправителствената организация „ Амнести Интернешънъл “, представена от.

„ Бях заставен да кажа това, което желаеха, тъй като ме изнасилиха с маркуч. Хванаха ръката ми и принудително ме накараха да сложа пръстови отпечатъци върху документите “, това споделя на майка си едно от арестуваните момчета.

От началото на следствията „ Амнести Интернешънъл “ в детайли документира случаите на седем деца. Организацията получава свидетелски показания от жертвите и техните фамилии, както и от очевидци на изтезанията против десетки други деца.

Изследването разкрива методите на изтезания, които Революционната армия, паравоенната милиция Басидж, разузнаването и силите за сигурност са употребявали против арестувани момчета и девойки, с цел да ги санкционират, унижават и наложително да получат от тях „ самопризнания “.

Масово задържане на деца при митингите в Иран

Според иранските управляващи общият брой на арестуваните при митингите е 22 000 души. А съгласно недържавни медии забележителна част от тях са деца. Констатациите на „ Амнести “ демонстрират, че задържаните деца и възрастните първо са отвеждани, постоянно със завързани очи, в центрове за задържане, ръководени от Революционната армия, разузнаването и силите за сигурност. След дни или седмици на принудително задържане и похищение те са премествани в затвори.

Изнасилване и други форми на полово принуждение

„ Амнести Интернешънъл “ разкрива също, че държавни чиновници са изнасилвали или са налагали други форми на полово принуждение, в това число удряне с електрошок по гениталиите, допиране на гениталиите и закани за обезчестяване против арестувани деца, с цел да пречупят духа им, да ги унижат и санкционират и/или да получат от тях „ самопризнания “.

Пребивания, бичуване, електрошокове

„ Удряха ме с електрошокове, биеха ме по лицето със задната част на револвер, с палки по краката, гърба и ръцете. Заплашиха ни, че в случай че кажем на някого, ще ни задържат още веднъж, ще създадат още по-лоши неща и ще предадат труповете ни на фамилиите ни ", споделя възпитаник, арестуван за това, че е написал протестния девиз „ Жена, живот, независимост “.

Според неправителствената организация „ Аменсти “ силите за сигурност в Иран биели децата по време на арестите, както и в центровете за задържане. Сред описаните способи на изтезания са бичуване, пострадване с електрошокови револвери, принудително предоставяне на хапчета и държане на главите им под вода.

Други злоупотреби и психически изтезания

„ Казаха ни да издаваме пилешки звуци в продължение на половин час - толкоз дълго, че да „ снасяме яйца “. Накараха ни да вършим лицеви опори в продължение на час. Аз бях единственото дете там. В различен център за задържане ни настаниха 30 души в клетка за петима души “, споделя друго арестувано момче.

Жертвите и фамилиите описват пред „ Амнести Интернешънъл “ по какъв начин децата им са били душени, окачвани на ръце или на шалове, увити към врата, и принуждавани да правят унизителни дейности.

Иранските управляващи употребявали и психически изтезания, в това число закани за гибел, с цел да санкционират и сплашват децата и/или да ги принуждават да вършат насилствени „ самопризнания “.

Повечето деца, задържани през последните шест месеца, са били освобождавани, от време на време под гаранция и в очакване на следствие или предаване на съд. Много от тях са пускани, едвам откакто наложително са подписали писма за „ разкайване “ и са дали обещание да се въздържат от „ политически действия “ и да посещават проправителствени манифестации. Преди да ги освободят, управляващите постоянно ги заплашвали с наказателно гонене по обвинявания, за които се планува смъртно наказване, или с арест на техни родини, в случай че подадат тъжба.

Според „ Амнести интернешънъл “ това принуждение нанася трайни физически и душевен белези върху децата и е умишлена тактика за смазване на виталния дух на младежите в Иран, и прекъсването им от това да желаят независимост и човешки права. Организацията приканва всички страни да упражнят универсална пълномощия по отношение на ирански длъжностни лица, основателно обвинени в закононарушения по интернационалното право, в това число изтезания над протестиращи деца.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР