Деца, които са пристрастени към смартфони, таблети и видеоигри, са

...
Деца, които са пристрастени към смартфони, таблети и видеоигри, са
Коментари Харесай

Учени установиха че, деца които са пристрастени към използване на технологии, са по-застрашени от психоза

Деца, които са пристрастени към смарт телефони, таблети и видеоигри, са по-склонни да страдат от неуравновесеност в по-късен стадий от живота си, сочи изследване, написа „ Дейли мейл ".

Изследването е оповестено в изданието на Американската здравна асоциация JAMA Psychiatry.

Учените са открили, че използването на смарт телефони и обществени мрежи в юношеска възраст е обвързвана с параноя, заблуди, халюцинации и „ странни хрумвания ". Това може да продължи до момента в който човек навърши 23 години.

Според изследването самата техника не е причина за казуса. По-скоро пристрастяването на детето към устройства може да е предизвестие, че то към този момент е уязвимо към психологични болести.

„ Злоупотребата със обществени мрежи и проблемите с психологичното здраве наподобява имат общи рискови фактори, които могат да бъдат самотност, тормоз и влошени връзките сред родители и деца ", посочи канадският екип, провел изследването.

Насилственото принуждаване на пристрастените младежи да се откажат от екрана, като ненадейно ги лишат от него, няма да помогне и е нездравословно.

В изследването вземат участие 2120 канадски деца, родени през 1997 и 1998 година, като се преглеждат техните навиците в обществените мрежи и психопатичните им прекарвания. Учените откриват, че даже тези, които фрапантно са понижили използването на компютри, въпреки всичко са имали по-чести психотични прекарвания в зрелост, даже откакто са взети поради други персонални прекарвания.

Използването на интернет е мощно обвързвано с меланхолия, спрямо несъразмерното игране на видеоигри или гледането на телевизия. Игрите даже могат да подкрепят при прочувствената регулация и развиването на обществени умения в по-голяма степен, в сравнение с „ пасивните " форми на технологии като малкия екран.

Хората, които желаят да оказват помощ на децата, преди всичко би трябвало да се замислят каква е повода пристрастяването да се появи.

„ Прекомерното потребление на цифрови технологии в юношеска възраст може да бъде по-скоро ранен маркер, в сравнение с причина за по-късни проблеми с психологичното здраве ", сподели доктор Симона Скрипкоускайт от Оксфордския университет. Тя добави, че специалистите от ден на ден „ се разграничават " от разбирането, че техниката е „ съществена причина за всички модерни проблеми ".

„ Често към този момент съществуващи персонални проблеми са разковничето за злоупотребата с интернет и душевен болести ", счита тя.

Неотдавнашно проучване на Кралския лицей в Лондон направи умозаключение, че всеки трети човек дава отговор на критериите за клинична взаимозависимост от смарт телефон. Пристрастените могат да изгубят надзор върху времето, което прекарват на телефоните си, да се тормозят, когато нямат достъп до устройствата си, и да подценяват други по-значими неща в живота си.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР