Деца и възрастни имаха възможността да гледат прожекции на късометражни

...
Деца и възрастни имаха възможността да гледат прожекции на късометражни
Коментари Харесай

„Дни на визуалната наука“ или защо трябва да живеем екологично и устойчиво

Деца и възрастни имаха опцията да гледат прожекции на късометражни филми, готови на основата на научни обстоятелства, и да схванат за какво е значимо да мислим екологично и да живеем стабилно, съобщи кореспондент на БГНЕС.


„ Това, което организираме като серия събития, са „ Дни на образната просвета “ и те съдържат прожекции на филми, готови на основата на научни обстоятелства и в технологията 360-градусово лъчение в този купол, който се намира тук до нас “, сподели Антоанета Иванова, началник на Центъра за образна просвета „ Калейдоскоп “ към Стопанския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.


Проектът е подготвян в продължение на 22 месеца от преподаватели и студенти на Стопанския факултет, които са събирали научна информация. „ Филмите са късометражни. Те са извънредно ефектни и въздействащи, само че по-интересното в тях е, че съдържат над 300 обстоятелството, касаещи разнообразни проблеми на екологията, обществени проблеми на обществото, стопански проблеми – неща, с които ние се сблъскваме всеки ден и като световна проблематика, и като въздействие в нашия живот “, изясни Иванова.


Концепцията на план „ Калейдоскоп “ е да ангажира хората и най-много младите, по тази причина в първото издание на самодейността „ Дни на образната просвета “, което се организира в интервала от 29 февруари до 2 март, са поканени всички столични учебни заведения. „ Посещенията са изцяло безвъзмездни, единствено с регистрация в платформата на Центъра за образна просвета „ Калейдоскоп “, добави ръководителят на Центъра за образна просвета.


Главна цел, обърна внимание Иванова, е да подобрят информираността на хората по проблемите за устойчивото развиване, по тази причина концепцията на филмите включва показване на проблемите и провокациите на обществото ни и по-късно решенията. „ Идеята е всеки от хората, които преминат през нашите прожекции, да осъзнаят, че неговата роля и изборите, които вършим всеки ден, имат огромно значение и в действителност те основават бъдещето, в което ще живеем “, добави тя.


Иванова, която показва филмите на младежите, им дава и редица образци по какъв начин техният избор оказва въздействие върху заобикалящия ни свят, измежду които са изборът на превоз, с който да се придвижат, изборът на бутилка за вода – дали да си купят еднократна, или да си вземат бутилка за многократна приложимост. „ Говорим общо взето за решения, които се базират на полезности, тъй като в рецесиите, в които живеем – както климатичните, по този начин и икономическите, споровете, които се случват, бежански рецесии, епидемии и така нататък, всичко това са последствия от решения “, обърна внимание тя.


Ако има нещо, което е по-високо от технологиите, това е изборът на хората, безапелационна е Иванова, която означи, че той се базира на полезности. „ Затова аз им давам следвания образец, че в тяхното семейство те ще би трябвало да избират дали да имат три коли и това да бъде полезност, или да се движат с градския превоз, което е доста по-устойчиво, екологично решение и да дишат по-чист въздух, да се придвижват по-бързо и като цяло във връзка с икономическите и обществени резултати това е по-добро решение, т.е. решенията ни би трябвало да бъдат осъзнати преди всичко “, сподели още тя.


Ръководителят на Центъра за образна просвета „ Калейдоскоп “ уточни, че децата, които от доста ранна възраст се научат на резистентен метод на живот, ще допринесат за това обществото ни да бъде по-добро.

„ За нас, като се има поради, че сме представители на академична общественост и на научни среди, преди всичко е науката да не остава затворена в университета, тъй като главната и най-голямата стойност, която тя може да способства, е да направи живота на хората по-добър “, съобщи Иванова и акцентира и по тази причина популяризират това познание и считат, че най-голямата отговорност, която имат като хора и като възрастни, е към младите.

По думите ѝ, в случай че младите се научат да мислят стабилно, ще пазарят и устойчива мода. „ Няма всеки сезон да си купуват облекла единствено въз основата на рекламите и да ги изхвърлят “, счита тя и уточни, че стилната промишленост е един от браншовете с най-голяма степен на замърсяване и е извънредно значимо по какъв метод се използва текстил.

Важно е да осмислим проблеми като свръхпотреблението, какво отопление избира всеки един от нас за дома си, и когато човек се ангажира да способства за екологична и устойчива среда, се оказва, че даже не е толкоз мъчно, а в дълготраен проект се отразява сносно на живота му и от икономическа позиция.

Въпреки, че през днешния ден е последният ден от „ Дни на образната просвета “, в който има прожекции, след към два месеца още веднъж ще бъдат оповестени сходни събития. „ Каним всички да дойдат и да се срещнат със наличието. Също по този начин сме отворени за съдействие и с компании от бизнеса. Имаме 14 компании, които сега са съучредители на Център „ Калейдоскоп “ и с помощта на тях и на тяхната поддръжка се реализира всичко това. Отворени сме и за ново съдействие и помощ. Всеки, който има предпочитание да работи дружно с нас по плана, е добре пристигнал “, заключи Иванова. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР