Деца до 14-годишна възраст ще могат да пътуват безплатно в

...
Деца до 14-годишна възраст ще могат да пътуват безплатно в
Коментари Харесай

Децата до 14-годишна възраст ще ползват безплатен градски транспорт

Деца до 14-годишна възраст ще могат да пътуват гратис в градския превоз в страната. Досега това право имаха само тези до 7 години. Промените ще влязат в действие от февруари, заяви на брифинг в Министерския съвет транспортният министър Георги Гвоздейков.

Те идват в резултат на утвърдени промени в проектонаредба за изискванията и реда за даване на средства за компенсиране на понижените доходи от използването на цени за публични пътнически транспорти по автомобилния превоз. Тя бе качена за публично разискване в средата на ноември.

Децата от 7 до 14 години ще пътуват с 50% понижение в междуселищните рейсове. Тези до 7 години ще пътуват гратис в междуселищния превоз. Освен това се усилва на 50%  задължителното понижение на постоянната цена за картите на пенсионери и учащи. То ще важи за градския превоз и междуселищните автобусни линии.

Добавена е нова група правоимащи жители – лица с увреждания и понижена продуктивност до 70%. Те ще пътуват с минимално понижение от 25%, обясни министър Гвоздейков, представен от Българска телеграфна агенция.

Друга значима смяна е, че страната към този момент ще субсидира три вместо две дневни транспортни връзки сред селищата в слабонаселените планински и гранични региони.

Гвоздейков разяснява, че към 330 млн. лева са плануваните в държавния бюджет средства за публичен превоз за 2024 година От тях 141 млн. лева са средства за карти с понижения в публичния превоз, а 188 млн. лева са дотациите в градския превоз в междуселищните транспортни връзки.

Сега локалните управляващи ще би трябвало да вкарат измененията в нормативни си документи.

Хората, които са си купили годишни карти при актуалните условия, ще имат право да ги преиздадат по изискванията на по-изгодния за тях режим “, добави още министърът. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР