Останките от самолета на летеца от Tuskegee, който се разби по време на обучението през Втората световна война, бяха извадени от езерото Huron

...
ДЕТРОЙТ (AP) - Екип от водолази е претърсил дълбоките, студени
Коментари Харесай

ДЕТРОЙТ (AP) - Екип от водолази е претърсил дълбоките, студени води на езерото Huron край Michigan's Thumb в продължение на няколко седмици всяка от през последните няколко години в търсене на разпръснати части от авиацията — и черната армия — история.

Тяхната цел са останките от боен самолет от ерата на Втората световна война, управляван от член на прочутите летци от Тъскиги, който се разби по време обучение преди близо 80 години близо до Порт Хюрън, на около 60 мили (96 километра) североизточно от Детройт.

Досега надупченото с куршуми витло на самолета и стотици други части са открити. Организаторите тази седмица изтеглиха инкрустирания с миди двигател на P-39 с тегло 1200 паунда (544 килограма) от около 30 фута (9 метра) под повърхността на езерото, което е дом на множество ветроходни кораби, танкери и други кораби, които са потънал през последните няколко века.

След като бъде възстановен, двигателят, подобно на други части на самолета, в крайна сметка ще бъде изложен в Националния исторически музей на летците Tuskegee на международното летище Coleman A. Young в източната част на Детройт .

„Ние финализираме картографирането на нещата от гледна точка на това какво има там“, каза Кари Соудън, директор по археология и изследвания в Националния музей на Големите езера в Толедо, Охайо. „Докато се подготвяме за тези големи асансьори, откриваме всички тези малки парчета. Когато приключим, ще имаме пълно разбиране откъде идва всяка една част.“

Летците бяха първата изцяло чернокожа изтребителна ескадрила в страната. Те тренираха и се биеха отделно от белите бойни части поради сегрегация в армията на САЩ. Тяхната единица беше базирана в Тъскиги, Алабама, но Мичиган служи като база за напреднали тренировки по време на войната.

На 11 април 1944 г. 2-ри лейтенант Франк Муди, 22, от Лос Анджелис лети над езерото Хурон . Смята се, че неговите картечници не са били в синхрон с въртенето на витлото на P-39. Когато Муди стреля с пушките, охлювите удариха перката, карайки самолета да се разбие във водите отдолу.

Тялото му беше изхвърлено на брега няколко месеца по-късно, но останките от самолета лежаха разпръснати по дъното на езерото, само обезпокоен от движението на вълните и водата до 2014 г., когато е открит.

През 2018 г. държавата издаде разрешение за археологическо възстановяване на музея. По-късно същата година екипите за гмуркане и възстановяване започнаха да картографират и изваждат части от самолета, включително опашката, оръжията, измервателните уреди и боеприпасите.

„Самолетът е до голяма степен разчленен“, според Уейн Лусарди, щат Мичиган морски археолог от Министерството на природните ресурси и организатор на усилията за възстановяване.

„Той е счупен, разпръснат на почти половин миля под водата и се състои от хиляди парчета“, каза той пред Асошиейтед прес в четвъртък, след като двигателят беше спуснат в химически разтвор в хангара на музея Tuskegee Airmen. „Все още има голяма част от самолета, който все още е на дъното.“

Detroit News съобщи във вторник, че водолази са открили и част от колелото на колесника на самолета и двигателя на задкрилките.

< p>В зависимост от състоянието на артефактите, възстановяването може да отнеме години, според Изис Гилеспи, консерватор на P-39 в музея.

„Тъй като двигателят е непокътнат, знаете, че се е разбил много плитко в езерото... и беше в прясна вода, така че помогна за запазването му много повече", каза Гилеспи. „Тази находка е толкова важна за черната история, за да разберем как летците от Тъскиги са се борили за тази страна и как са водили война в у дома“, каза Гилеспи в четвъртък.

Жертвата на Moody's в езерото Huron също трябва да се помни, добави Лусарди.

„Понякога е много лесно да забравим, че това е било място, където млад мъж умрял, който даде живота си за тази страна", каза Лусарди. „Това наистина ще бъде паметник на афроамериканските летци, които са загинали тук, които са обучавани тук, в Мичиган."

Петнадесет летци от Тъскиги бяха убити по време на обучение в Мичиган, включително петима пилоти, изгубени в езерото Хюрън и един в река Сейнт Клер, според Министерството на природните ресурси на Мичиган.

Поне три други самолета, управлявани от летците от Тускиги, остават в езерото Хюрън , според Diving With a Purpose, базирана в Тенеси група, която се фокусира върху морската история на чернокожите американци.

Беше открит паметник, посветен на Муди и други летци от Тъскиги, загинали в Мичиган по време на обучението през Втората световна война през 2021 г. близо до международния мост Blue Water Bridge в Порт Хурон.

Летците от Tuskegee и техните самолети са наричани „Червени опашки“ заради боядисаните в червено крила на техните самолети. Холивудските продуценти използваха името като заглавие на филм от 2012 г., показващ борбите на отряда и неговите постижения.

Президентът Джордж У. Буш награди летците от Тъскиджи със Златния медал на Конгреса на церемония в Ротондата на Капитолия през 2007 г.

Националният исторически музей на летците в Тъскиги работи за започване на капиталова кампания за набиране на средства за нова сграда с място за показване на самолети, управлявани от летците, каза Браян Смит, президент и главен изпълнителен директор на музея.

p>

„Летците от Tuskegee са известни със своята доблест и отлични постижения в борбата с германците във въздушната война над Германия през Втората световна война“, каза Смит. „Тази история се разказва и е разказвана, но това, което не сме чували, са за инцидентите по време на обучение, които са претърпели летците. Това е експонат, който, когато бъде запазен, може да разкаже историята на афро-американците – цялата история – от обучение, битка и след това какво направиха след войната.“

___

Авторът на Associated Press Кен Късмър от Индианаполис допринесе за този доклад.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР