САЩ предприемат действия за принудително изтегляне на 52 милиона надувателни устройства за въздушни възглавници, които могат да експлодират и да изхвърлят шрапнели

...
ДЕТРОЙТ (AP) — Правителството на САЩ предприема голяма стъпка към
Коментари Харесай

ДЕТРОЙТ (AP) — Правителството на САЩ предприема голяма стъпка към принуждаване на непокорна компания от Тенеси да изтегли 52 милиона надувателни въздушни възглавници, които може да експлодира, да изхвърли шрапнел и да нарани или убие хора.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата във вторник заяви, че е взела първоначално решение, че помпата за надуване, произведена от ARC Automotive Inc. и по лиценз на друга компания, са дефектни. Агенцията насрочи публично изслушване за 5 октомври, задължителна стъпка преди да реши да потърси разпоредено от съда изтегляне.

През май агенцията поиска от ARC да изтегли надуваемите машини, за които според нея са отговорни най-малко седем наранявания и два смъртни случая в САЩ и Канада от 2009 г. насам. Но ARC отказа да издаде пълномащабно изтегляне, подготвяйки сцената за възможна съдебна битка.

Във вторник бяха оставени съобщения с искане за коментар от ARC. Компанията твърди, че не съществува дефект в безопасността, че искането на NHTSA се основава на хипотеза, а не на технически заключения, и че агенцията няма правомощия да нареди на производителя на части да обяви изтегляне.

„Тези надуватели на въздушни възглавници може да се спука, когато въздушната възглавница на превозното средство получи команда да се разгърне, причинявайки силно изхвърляне на метални отломки в купето на превозното средство“, пише NHTSA в документ за първоначално решение. „Разкъсването на надуващото устройство на въздушната възглавница представлява неоправдан риск от сериозно нараняване или смърт на пътниците в превозното средство.“

NHTSA иска ARC да изтегли надувателните устройства в предните въздушни възглавници за водача и пътника от поне дузина автомобилни производители. Нито ARC, нито автомобилната индустрия са публикували пълен списък на модели превозни средства с надуватели на въздушни възглавници, които са експлодирали. Но се смята, че поне 25 милиона от 284 милиона превозни средства по пътищата на САЩ ги съдържат.

Собственици на превозни средства, произведени от поне дузина автомобилни производители - Chevrolet, Buick, GMC, Ford, Toyota, Stellantis, Volkswagen , Audi, BMW, Porsche, Hyundai и Kia — са оставени да се чудят тревожно дали техните превозни средства съдържат компресори за водача или предния пътник, произведени от ARC.

Въпреки че ARC се съпротивлява на пълномащабно изтегляне, автомобилните производители са провели седем по-малки изтегляния на инфлатори от 2017 г., които се дължат на изолирани производствени проблеми. Тези изтегляния включваха едно, което General Motors обяви през май, включващо близо 1 милион превозни средства.

Първоначално NHTSA каза, че трябва да бъдат изтеглени около 67 милиона нагнетателни помпа, но преразгледа броя на 52 милиона поради отговорите на производителя в своите разследване, което е преброило броя, каза агенцията в документи, издадени във вторник.

NHTSA твърди, че страничните продукти от заваряването по време на производството могат да запушат вентилационен отвор вътре в резервоара за надуване, който е предназначен да позволи на газа да изтече и бързо да напълни въздуха чанти при катастрофа. В дефектните продукти налягането може да нарасне до точката, в която кутията да се разпадне.

През 2018 г. ARC завърши инсталирането на обхвати за наблюдение на страничните продукти от заваряване и вентилационните отвори. NHTSA заяви през април, че не е знаела за никакви експлозии, включващи инфлатори, които са били произведени след инсталирането на обхватите.

ARC, придобита през 2016 г. от китайския разработчик на недвижими имоти Yinyi Group, каза в писма до правителството, че не може да каже със сигурност дали неговите нагнетатели може да се спукат отново.

„Дори при подходящи индустриални стандарти и усилия на производителите да сведат до минимум рисковете от повреди, производствените процеси може да не елиминират напълно риска от случайни или изолирани повреди“, пише ARC.

Компанията допълнително твърди, че федералният закон за безопасност на моторните превозни средства „не изисква превозните средства и оборудване никога да не претърпят повреда на полето. По-скоро Законът за безопасност се стреми да защити обществото срещу неразумни рискове.“

Компанията допълнително твърди, че федералният закон за безопасност на моторните превозни средства „не изисква превозните средства и оборудването никога да не претърпят повреда на полето. По-скоро Законът за безопасност се стреми да защити обществото срещу неразумни рискове.“

ARC каза, че по време на осемгодишното разследване на NHTSA на нагнетателите, производителите на въздушни възглавници, производителите на автомобили и правителството са били информирани за всякакви необясними разкъсвания на пътищата.

Компанията е отбелязвала в миналото, че нито един автомобилен производител не е открил дефект, общ за всички помпащи устройства за надуване и че не е установена първопричина за спукването на помпата за надуване.

Една Лицето, което загина след експлозия на помпа за надуване на ARC, беше Марлене Бодоин, 40-годишна майка на 10 деца от Горния полуостров на Мичиган. Тя беше ударена от метални фрагменти, когато нейният SUV Chevrolet Traverse от 2015 г. попадна в лека катастрофа през 2021 г. Бодоен и четирима от синовете й бяха на път за сладолед. Синовете не са пострадали.

____

Тази история е коригирана, за да покаже, че най-малко 25 милиона превозни средства могат да имат надуватели на въздушни възглавници ARC, а не 33 милиона.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР