Детето да легне болно на морето – няма родител, който

...
Детето да легне болно на морето – няма родител, който
Коментари Харесай

Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?

Детето да легне болно на морето – няма родител, който да не изтръпва пред мисълта за сходен „ призрачен сън “. Защото и най-добре плануваната и най-дълго мечтана почивка може за момент да „ падне жертва “ на така наречен летен грип.

Кои вируси обичат топлото време и най-често вгорчават почивката ни? Можем ли да ги преборим и от хотелската стая? С какво би трябвало да заредим „ аптечката “, поемайки на път с децата? И какви правила е добре съблюдаваме, с цел да не тичаме от плажа право в болничното заведение?

Отговорите дава доктор Гинка Делиева, която с изключение на началник на поделение във Втора клиника по инфекциозни заболявания на Военномедицинска академия (ВМА), е и педиатър.

„ Зад известното разбиране „ летен грип “ се крият разнообразни вирусни инфекции, които най-често нямат нищо общо с грипния вирус “, разкрива доктор Гинка Делиева. И удостоверява, че „ нормалните обвинени “ – ентеровирусите, в действителност са доста присъщи за сезона. „ Погрешно обаче се счита, че те протичат със стомашно-чревни прояви, които в действителност са рядка тяхна изява. Затова бих желала да не задълбавам вниманието ви върху другите вируси, а върху техните клинични прояви “, прецизира педиатърът.

Обезводняването е най-опасно
„ Най-често се касае за две групи признаци. Първата е с такива от страна на горните дихателни пътища – хрема, кашлица, болежка в гърлото и температура, от време на време съпроводени с конюнктивит или обриви по тялото “, изрежда ги доктор Делиева. А втората с прояви от страна на стомашно-чревния тракт – гадене, повръщане, диария, температура. През лятото родителите по-често се сблъскват с втората група признаци. „ Когато става дума за стомашно-чревно неразположение, е значимо родителите да стартират навреме оводняване, защото обезводняването е най-честата причина за хоспитализация. Детето би трябвало да пие постоянно и по малко вода, разтвори за рехидратация, билкови чайове – в количество за денонощието съгласно възрастта му, само че малко повече от нормалното, защото загубите на течности с диарията, повръщането и температурата са нараснали “, акцентира педиатърът.

Какво да сложим в „ аптечката “?
Разтвор за рехидратация, както и лекарства против повръщане, диария и температура, предложени от персоналния доктор – тях доктор Делиева предлага да не пропущаме да сложим в „ аптечката “, тръгвайки на път. Лекарствата обаче не са всичко. „ При заболяване е доста значимо родителите да запазят успокоение, да обезпечат покой на детето, подобаваща храна съгласно възрастта и желанията му – да вземем за пример препечени филии самун, елементарни солети, бисквити, печен или варен картоф, ориз, безлактозно мляко, както и упоменатите лекарства. И – най-много – да следят детето “, безапелационен е експертът от Втора клиника по инфекциозни заболявания на ВМА.

Често отшумява за ден-два
Връхлита ненадейно, само че и бързо отшумява – това е особено за летния грип. „ Както към този момент загатнах, лекуването е симптоматично. Ако положението не е толкоз тежко, при вярно оводняване и диетичен режим, болестта се преодолява за 24 – 48 часа. Повечето вирусни инфекции имат нормално удобен ход и самоограничаващ се темперамент и минават за 3-5 дни, без значение от сезона “, успокоява доктор Делиева.

Тичайте на доктор при настойчиво повръщане
За страдание, от време на време инфекцията се оказва по-коварна. „ Ако има някои от следните недоволства: диарични изхождания над 7-8 за денонощие, повръщане над 7-8 пъти за 24 часа, температура над 38С, неповлияваща се от лекарства, мощно главоболие, мощна изнемощялост, отвод от игра, отвод на банкет на течности, сухи напукани устни, изсъхнал език, понижено обособяване на урина, тогава се постанова неотложен обзор и възможна хоспитализация “, акцентира педиатърът. „ Понякога, за благополучие – доста рядко, настъпват затруднения, засягащи храносмилателната, дихателната, отделителната, сърдечно-съдовата или нервна система, налагащи дълготрайно болнично лекуване. И макар своевременното лекуване, биха могли да доведат до трайни увреждания на разнообразни органи и системи, заради което тези инфекции не трябва да бъдат подценявани “, безапелационна е доктор Делиева.

Храната – до 3 часа отвън хладилника
Жегите са „ парадайс “ и за токсоинфекциите. Има ли риск да ги объркаме с летен грип? „ Наистина, в горещото време се усилва риска от консумация на развалена храна, причиняваща токсоинфекции. Отдиферинцирането им не всеки път е допустимо, само че по тази причина пък лекуването, рискът от обезводняване и затруднения са сходни с тези, провокирани от летните вируси. Понякога не могат да се разграничат, само че държанието и при двата типа инфекции е идентично “, признава експертът от Втора клиника по инфекциозни заболявания на ВМА.

Както и при ентеровирусите, хигиената е основна за предварителната защита. „ Хапвайки на плажа, не пропускайте миенето на ръцете, не подценявайте съществуването на мухи в близост, избирайте прясно приготвени ястия! А вкъщи не забравяйте храната повече от три часа отвън хладилника! Така ще избегнете множеството опасности от заразяване с тези болести “, е рекомендацията на педиатъра.

„ Превенцията е значима и не е толкоз мъчно да се съблюдава. А с цел да съумеете да се насладите на радостните прекарвания по време на ваканцията, без „ неприятни изненади “, тя е наложително изискване “, припомня на финала доктор Гинка Делиева.

ДИЛЕМА
Дали не е COVID-19?

Откак светът живее „ в сянката “ на пандемията от COVID-19, нито едно недоволство не звучи безобидно. В последните месеци, с разпространяването на новите разновидности на вируса, към които са по-уязвими и децата, родителите са изключително обезпокоени, когато малчуганите се оплакват от хрема, зачервено гърло, разстройство или вдигнат температура. Затова си задават и разумния въпрос – безусловно ли би трябвало да се пусне проучване за SARS-Cov-2? Тук доктор Гинка Делиева е сбита в отговора си: „ Разбира се, в случай че има съображение да се мисли за COVID-19, най-правилното решение е да се направи тест “.

ВНИМАНИЕ!
И Хепатит А обича ваканцията

Лятото е обичан сезон и на различен подъл вирус, който не трябва да подценяваме на фона на така наречен летен грип и коронавирусната зараза. „ Затова желая да припомня за Болестта на мръсните ръце – Хепатит А, който също обича топлото време. И въпреки при децата да протича леко, може да провокира епидемиологичен гърмеж, със заразяване на повече хора “, предизвестява експертът от Втора клиника по инфекциозни заболявания на ВМА.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР