Популисткият кандидат на Аржентина Хавиер Милей провежда икономически разговори с МВФ

...
Десният популистки кандидат за президент на Аржентина Хавиер Милей се
Коментари Харесай

Десният популистки кандидат за президент на Аржентина Хавиер Милей се срещна с представители на Международния валутен фонд (МВФ), за да обясни икономическите си предложения за страната, дни след като той стана изненадата фаворит за изборите през октомври.

По време на виртуална среща, продължила малко повече от час в петък, Милей и членовете на неговия икономически екип увериха служители на МВФ, че нямат намерение да спират плащанията към многостранната организация, нито да просрочват дълговете на страната.

Присъстващите длъжностни лица включваха ръководителя на отдела за Западното полукълбо на МВФ Родриго Валдес.

„Няма да изпълним задълженията си нито към МВФ, нито към държавния дълг“, каза Милей пред служители на МВФ, според съобщение, публикувано в социалните медии от Дарио Епщайн, един от ключовите икономически съветници на кандидата.

Milei, консерватор, настроен срещу системата, води кампания за премахване на Централната банка и замяна на местната валута с долара. В неделя той шокира политическата върхушка на южноамериканската страна, като получи най-много гласове в националните първични избори.

Аржентина, която страда от икономическо неразположение от години и се разтърсва от опустошителна суша, която унищожи стоковите култури в страната, в момента има 30-месечна програма за заем от 44 милиарда долара с МВФ.


На срещата в петък с представители на МВФ Милей изложи икономическата платформа за своята партия Liberty Advances, включително „значителна фискална корекция, по-значителна от тази, изисквана от МВФ“, според изявление, публикувано от кампанията на кандидата.

Milei и неговият екип също споменаха целите си за отваряне на икономиката, модернизиране на трудовото законодателство, намаляване на разходите чрез дълбоки реформи на държавата и прилагане на „парична реформа, която слага край на Централната банка“.

52-годишната Милей спечели последователи като на рок звезда, като бушува срещу „политическата каста“ по телевизията. Той получи 30 процента от гласовете на националните първични избори в страната, в сравнение с 28 процента за основния опозиционен блок и 27 процента за настоящата управляваща коалиция.

Резултатите от първичните избори се разглеждат като индикация за това как е вероятно гражданите да гласуват, когато отидат до урните през октомври.

Но експертите казаха, че подкрепата за Milei не е изцяло идеологически мотивирана, а по-скоро изразява разочарование от политиката като цяло. „Те не са десни гласове. Това са гласове, които са освободени от политика“, каза Карлос Фара, политически анализатор в Буенос Айрес, пред Ал Джазира по-рано тази седмица.

Валерия Бруско, политолог, който изучава Milei, каза, че икономическата криза е довела до „огромно разочарование“ сред избирателите в Аржентина.

„Вчера някой ми каза: „Чувствам се отвратена от обикновените политици, защото това, което винаги са правили, е това, което ни доведе тук“, каза тя пред Al Jazeera.


Срещата на Милей с МВФ също не беше уникална. Позовавайки се на анонимен служител, агенция Асошиейтед прес съобщи, че представители на МВФ също са се срещнали с Патриша Булрих, кандидат за президент на основната опозиционна коалиция – Обединени за промяна – по-рано през седмицата.

Дискусиите бяха част от „рутинни ангажименти с широк спектър от политически и икономически заинтересовани страни“, каза служителят.

Правителството девалвира песото с около 20 процента и повиши референтния лихвен процент след победата на Милей, която разтърси пазарите на фона на несигурността как ще изглежда президентството под ръководството на политик, който се описва като „анархо-капиталист“.

Песото също се обезцени рязко на неформалните пазари, което доведе до скок на потребителските цени в страна, която вече изпитва галопираща годишна инфлация от над 100 процента.

Неделните първични избори послужиха за избиране на кандидатите за президент на политическите партии и потвърждаване на участието им във вота през октомври. Само три партии преминаха прага от 1,5 процента, необходим за участие в общите избори.

Milei и Bullrich ще се изправят срещу министъра на икономиката Sergio Massa. За да спечели окончателно през октомври, кандидатът трябва да си осигури най-малко 45 процента от гласовете или 40 процента, ако е с 10 точки пред най-близкия си съперник.

В противен случай през ноември ще се проведе трети и последен кръг на гласуване между двама най-добри гласове.

Източник: Ал Джазира, Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР