Десислава Мянкова, котленската мома обявена за “кръстница на Лазаровден,в Световния

...
Десислава Мянкова, котленската мома обявена за “кръстница на Лазаровден,в Световния
Коментари Харесай

Кметът на Котел благодари на Величка Съботинова за организацията на интересен ритуал, споделен с младежите от града

Десислава Мянкова, котленската мома оповестена за “кръстница ” на Лазаровден,в Световния ден на Земята, реши да посрещне своите приятелки измежду природата на парк „ Изворите “. В организирането на посрещането, ефективно присъединяване взе Величка Съботинова, началник на кръжока по килимарство към „ Центъра за поддръжка за личностно развиване (ЦПЛР)- Котел, която направляваше момичето. Според обичая момата-кръстница /кумица/ гощава приятелките си с козунак и червени великденски яйца, само че също по този начин извършва и ритуала „ христосване “. В България той е прочут с разменяне, блъскане с яйца и приветствие сред християните с Христовото възкресение. В котленско обаче така наречен „ христосване “ е известно с това, че момата-кръстница измолва амнистия от приятелките си.

„ Специфичното на този бит по нашия край е „ кръстницата “ да си взема от яйцата първа и да измоли амнистия от своите приятелки. Докато изрича думите: „ Христос воскресе! “, тя разменя по три пъти яйцето си с всяка една от момите, след което им целува ръка “, описа за обичая Величка Съботинова. Възрастната дама, която от години оказва помощ на младите моми на Котел да научат обичаите и занаятите по този край, пожела всички хора да са живи и здрави! Да е ярко на душите им и да продължат да съблюдават котленските фолклорни обичаи.

От своя страна кметът на Община Котел Коста Каранашев благодари нанеуморната Величка Съботинова през персоналната си страница в обществените мрежи за това, че провежда още един забавен, прелестен и тематичен ден, който показа през днешния ден с младежта на Котел.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР