Десетото юбилейно издание на дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за

...
Десетото юбилейно издание на дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за
Коментари Харесай

„Избери, за да помогнеш“ набира средства за реставрации в парк-музей „Шипка“ и крепостта „Баба Вида“


Десетото юбилейно издание на дарителската акция на Райфайзенбанк „ Избери, с цел да окажеш помощ “ поддържа планове за реставрации в два от паметниците знаци на българската история – националния парк-музей „ Шипка “ и крепостта „ Баба Вида “, които годишно се посещават от над 160 хиляди туристи. От 2009 година благотворителната самодейност на банката е подкрепила 233 значими за обществото културни, здравни, обществени и еко дела с над 2.7 млн. лева

Проектът „ Шипка – подвиг с доста имена “ планува възобновяване на 14-те плочи, ситуирани в региона на паметника, които описват за сраженията по време на Освободителната война и показват имената на огромна част от бранителите на прохода. През годините огромна част от тях стават обект на обири.

„ Благодарение на възобновените възпоменателни плочи посетителите ще имат опция да получат достоверна и въздействаща информация за събитията, свързани с защитата на Шипченския проход от лятото и зимата на 1877 година “, споделя шефът на музей „ Шипка “ Чавдар Ангелов. Той разкрива, че новите плочи ще бъдат каменни, с цел да дават отговор на цялостния образ на парка-музей, като се възнамерява те да бъдат открити през 2019 година за честванията на 142-ата годишнина от Шипченската епопея.

Проектът „ Шипка – подвиг с доста имена “ може да бъде подсилен посредством подаяние през платформата izberi.rbb.bg единствено с банкова карта или посредством SMS на обединен дарителски номер 17 777, с основна дума DMS SHIPKA.

Дарителската акция на Райфайзенбанк поддържа още един исторически знак, който се нуждае от незабавно обновяване. Със събраните средства за плана „ Замък Баба Вида – бисер от Средновековието “ , включен в „ Избери, с цел да окажеш помощ “, ще се подкрепи поддръжката на най-застрашените сектори на единствения напълно непокътнат феодален палат в България.

„ Планираме още разчистване на крепостните стени, създаване на предпазни парапети и слагане на художествено осветяване на обекта, с което се надяваме да го превърнем в още по-атрактивна дестинация за туристите “, споделя Фионера Филипова, шеф на Регионалния исторически музей във Видин.

Каузата за предпазване на крепостта „ Баба Вида “ може да бъде подкрепена посредством подаяние през платформата izberi.rbb.bg или SMS на 17 777 с основна дума DMS VIDA.

В сфера Култура и обучение десетата акция „ Избери, с цел да окажеш помощ “ поддържа още планове на на Национална библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, Регионална библиотека „ Никола Вапцаров “ в Кърджали, НУФИ „ Широка лъка “ и Читалище „ Самообразование “ – с. Бачево, община Разлог.

Информация за всички дела, включени в благотворителната самодейност на Райфайзенбанк, е налична наizberi.rbb.bg. През платформата елементарно могат се вършат дарения за осъществяване на всеки един от плановете.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР