Десетократно увеличение на санкцията за агресивно куче без надмордник от

...
Десетократно увеличение на санкцията за агресивно куче без надмордник от
Коментари Харесай

1000 лв. санкция за агресивно куче без надмордник, предлага ГЕРБ

Десетократно нарастване на глобата за нападателно куче без надмордник от 100 на 1000 лева Глоба от 300 лева за куче без мотив, което е над 5 кг. Увеличение на глобата за разхождане на кучета в детски площадки или неразрешени от общините за това места.

Тези промени в Закона за ветеринарномедицинската активност оферират депутати от ГЕРБ. Народният представител от ръководещата партия Десислава Атанасова аргументира предлагането със скорошните случаи на набези на кучета върху хора, вследствие на един от които неотдавна умря мъж край село Владо Тричков в Искърското дефиле. Според Атанасова това демонстрира потребността от публичен спор в тази посока.

По нейни думи агресивните кучета ще бъдат определяни съгласно Закона за ветеринарномедицинската активност, където от основаването му има написана формулировка. Планираните разпореждания въпреки всичко оферират редица изключения.

" Няма да се постановат санкции за притежатели, в случай че разхождат кучетата си в обособените за това места и алеи. Няма да се постановат санкции за притежатели на кучета, в случай че те ги употребяват при лов или отвън урбанизирани територии, в случай че кучетата охраняват стада или за киноложки изложения ", добави Атанасова.

Предложените текстове още предвиждат облекчение наредбата за разхождане с мотив за дребните породи, защото съгласно Атанасова те не са толкоз рискови и няма риск да нанесат междинна или тежка щета, или гибел. Атанасова акцентира, че от партията се пробват да обслужат публичния интерес, без да ощетяват стопаните на животните.

" В момента законът в неговите разпореждания наложително е разпоредил всички породи кучета да са с мотив. Ние облекчаваме наредбата във връзка с напълно дребните породи, само че предлагаме по-категорични ограничения за по-големите и по-обществено рискови породи ", разяснява националният представител.

Атанасова очаква да чуе мненията на специалисти, неправителствени организации и жители. По нейни думи от Неправителствени организации бранша към този момент са ѝ отправени оферти във връзка със глобите за общините, които не управляват притежателите на кучета, с чипирането на домашните любимци, с разпоредбите и изискванията за приютите, със наказания за общините за неспазване на наредбите за ограничението на популации, за противозаконните развъдници.

" Много бих желала да кажа, че контролът по осъществяването на този закон от неговото приемане през 2005 година досега е на общините. Трябва, може би и публичното внимание да бъде ориентирано към това по какъв начин се съблюдават наредбите на закона ", добави тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР