Десетокласниците вече ще изучават понятия като комунизъм, политически репресии и

...
Десетокласниците вече ще изучават понятия като комунизъм, политически репресии и
Коментари Харесай

Нови уроци по история: Десетокласниците ще учат за комунизъм, политически репресии и терор

Десетокласниците към този момент ще учат понятия като комунизъм, политически репресии и гнет. Те са заложени в новата стратегия по история, одобрена от Министерството на образованието и науката.

Според нея в X клас ще се учи единствено българска история от древността до наши дни.

По новите учебници ще се учи за пръв път след 2 години. Тогава актуалните осмокласници ще учат понятия като “съветизация”, „ тирания на пролетариата”, „ Народен съд” и „ Възродителен процес”.

Според упованията в програмата те ще би трябвало да схващат ролята на Съветския съюз за налагане на комунистическия режим у нас, както и да съпоставят конституциите на Народна Република България от 1947и 1971 година

И в този момент в учебника по история има урок за комунизма в България. „ Няма консенсус за тази ера, ние сме може би единствената соцдържава, в която има такава носталгия по комунизма”, означи Красимир Иванов, преподавател по история и цивилизация в 51-во учебно заведение.

Така е даже измежду възпитаници от IX клас.„ По това време е имало правдивост, нямало е частна собственост”, споделя ученикът Симеон Ников, като прецизира, че е научил това от баба си.

„ Всички би трябвало да знаем какво е било и че не би трябвало да се повтаря. Би трябвало всеки човек да има независимост, тогава не е било така”, съобщи пък ученичката Катерина Бори.

„ Те споделят: „ Вкъщи ни учат едно, а вие казвате друго, къде е истината?”, разяснява още учителят по история Красимир Иванов.

--> От просветното министерство обясниха, че точно поради близостта на историческите събития в програмата планува извънкласни действия, в които учениците ще би трябвало сами да набират информация.

„ Работата с разнообразни източници ще бъде изключително значима всеки десетокласник да образува лично мнение”, означи Радостина Николова от дирекция „ Съдържание на учебното и предучилищното образование” в МОН

Занапред учениците в X клас ще учат за българската история по 3 часа и половина на седмица.

Според Иван Кънчев от съдружие „ Българска история” подробното проучване на събитията до 1989 година е значимо за младите.

„ За мен е неприемливо един човек, приключил междинното си обучение, да не знае какво се е случвало в България в края на 80-те години”, уточни той.

Какво ще написа в новите учебници, ще стане ясно след една година, когато бъдат написани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР