Десетки загинали, бедствено положение, тридневен траур – до това доведоха

...
Десетки загинали, бедствено положение, тридневен траур – до това доведоха
Коментари Харесай

Как започват горските пожари

Десетки починали, бедствено състояние, тридневен печал – до това доведоха горските пожари, почнали в Гърция в понеделник. Би Би Си изясняват по какъв начин пораждат те и по какъв начин пожарникарите се борят с тях.

Как пораждат пожарите

Огънят се нуждае от три неща: гориво, О2 и висока температура. В горещите летни дни и трите са налични, и постоянно е нужна единствено една искра от колелата на преминаващ трен, паднала гръмотевица или даже горещината на слънцето.

Въпреки това множеството пожари се дължат на човешка немарливост – недозагасени лагерни огньове, хвърлени горещи цигари или невнимателно боравене с кибрит или фойерверки.

Защо се популяризират толкоз бързо

Веднъж почнал, огънят може да се разрасне с помощта на вятъра, на наклона на земята или на горивото – дървета, шубраци, суха трева или даже здания. " Ако пожарът е зародил върху 10% надолнище, това ще удвои скоростта на разпространяването му; в случай че е 20% - това ще я учетвори ", изяснява техническият консултант на английската Комисия по горите Роб Газард.

" Това е по този начин, тъй като огънят затопля авансово горивото, което се намира по-нагоре. Така че пожар в планина ще се популяризира доста бързо. "

Ако огънят се намира единствено на повърхността на земята, той ще се популяризира постепенно и може да бъде следен по-лесно. Такива пожари могат да бъдат даже потребни, изясняват специалисти, тъй като обновяват растителността. Опасно става, в случай че пламъците подхванат ниските клони на дърветата и се качат нагоре.

Опасностите

Някои материали, от които са построени колите, могат да пламнат даже преди пламъкът да ги е достигнал – в това число когато той е на десетки метри. Сухите шубраци към пътищата и домовете също могат да се подпалят елементарно, а почистването им ще спре или най-малко ще забави приближаването на огъня.

Често хора умират в тапи, когато се втурнат да бягат, а това може да бъде предовратено с положителни проекти за евакуация.

Фотогалерия: Пожарите трансфораха село край Атина в "гръцкия Помпей " >

Димът също е рисков, изключително за хора с проблеми с белите дробове. Този от изгорените растения се разнася бързо, само че изключително страшни са парите на изгорелите пластмаси в домовете.

Какво общо има времето

Недостатъчните превалявания предизвикват суша, а високите температури и вятъра способстват за възникването и разпространяването на огъня. Сухите храсталаци и дървета се нагряват доста от слънцето и от време на време могат да се самозапалят – ето за какво доста от пожарите стартират през следобедите, когато е най-горещо.

Борбата с огъня

При състояние, че времето не може да бъде следено, хората могат единствено да спрат достъпа на огъня на гориво. Експертите по горски пожари могат да преценяват скоростта и посоката напразно, скатовете на земята и посоката, в която се движат пламъците, с цел да решат по какъв начин тъкмо те да бъдат сдържани.

Създаването на огромна " канавка " от разчистена растителност към огъня ще го спре и ще разреши той да бъде загасен. Но това няма по какъв начин да се случи без екипи на терен.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пожарите в Гърция (15)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР