Десетки свидетели ще бъдат разпитвани тази година в заседания в

...
Десетки свидетели ще бъдат разпитвани тази година в заседания в
Коментари Харесай

Десетки свидетели от страната ще бъдат разпитвани в Смолян

Десетки очевидци ще бъдат разпитвани тази година в съвещания в Районния съд в Смолян против Ефрем Моллов по делото за регилиозна дискриминация и ненавист към българите. Това стана ясно откакто делото бе отсрочено през днешния ден в Районния съд, заради неявяването на Моллов. Той е упрекнат, че през май 2013 година в читалище в Смолян, посредством книга е проповядвал ненавист на религиозна основа, като е апелирал за държание, противоречащо на християнската традиция и канон, употребявайки обидни, враждебни, дискриминационни, дехуманизиращи тези по отношение на български християни.

Моллов е измамен под отговорност за проповядване на дискриминация посредством оповестяване на етноцентризъм и абсолютизиране и етническо разграничение на група от хора, причисляващи се към „ помашки етнос ” и приписването им на изключителна и предопределена роля, с което са дисквалифицирани всички други българи, неопределящи се като „ етнически помаци “, както и за това, че е проповядвал посредством отпечатаната книга ненавист, учредена на етническа принадлежност, като е употребявал обиди по отношение на българите, нечислящи се към „ помашкия етнос “, втълпяване на исторически неправдоподобни и тези за гонене, унижения, гнет, принуждение, по отношение на „ етническата група на помаците “ от страна на българите, като по този метод е могъл да възбуди ненавист от и към българи самоопределящи към „ помашки етнос “ и българи неопределящи се като такива, сочи обвинителния акт. Ефрем Моллов живее в Норвегия.

Защитата на Моллов изиска в предно съвещание делото да се гледа по съкратеното правосъдно разследване. Днешното съвещание бе планувано за чуване на Моллов, защото по закон той би трябвало персонално да удостовери, че желае да се гледа проблема по кратко правосъдно разследване. Тъй като не пристигна, делото бе отсрочено за 26 март и от тук нататък се чака да се проточи най-малко още половин година, защото ще се гледа по общия ред, което значи, че не може да се употребяват свидетелските показания от следствието и очевидците би трябвало да се привикват в съда в Смолян. По делото би трябвало да се разпитват очевидци и движимости лица, множеството от които не са от Смолян, а от Пловдив, София, Рибново, Долен.

За делото в Смолян през днешния ден дойде депутата Александър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация дружно с членове на съдружие " Родопски хайдути ", които упорстват за неоправдателна присъда на Моллов. Те развяха трикольори на безмълвно бдение пред съда преди съвещанието.

" Днес сме тук с цел да забележим какво ще направи българския съд с следващия случай на радикализъм в страната. Изключително рисково събитие. Г-н Моллов го познаваме от дълго време, той е добре прочут с безумията, които натвори в годините. Благодарен съм на " Родопски хайдути ", които са през днешния ден със нас, с цел да покажем, че в България още има гражданско общество. Тук сме не като политици, а като елементарни жители, които се усещат наранени и афектирани от изявленията на този въпросен господин и се надявам с неоправдателна присъда да приключим този извънредно противен проблем. Този човек се употребява с особена смелост и цинизъм и няма почитание към българския съд, институции и българската страна и това че не идва на съвещанието демонстрира единствено отношението на този вид хора към държавността ни. Отлагането на делото е подигравка и насмешка с българската страна, доста се надявам да бъде доведен наложително, тъй като това следва щом не се яви през днешния ден ", сподели Сиди. „ Българското общество няма потребност от такива детайли като този господин, които разиграват и нас, и съда. Няма потребност да им се дава глас, с цел да приказват врели-некипели и да се издава сходен жанр литература. Нямаме потребност да се разделяме по изповедание и по различен принцип. Подобен жанр хора са рискови ”, съобщи и ръководителят на съдружие „ Родопски хайдути ” Манол Ружинов.

Моллов обаче не може да бъде доведен наложително в съда, защото повдигнатите му обвинявания не са тежки и надлежно не може да се приложи по закон мярката за наложително довеждане, обясниха магистрати. Според тях, занапред стартира правосъдната сага по проблема с привикването и разпита на десетките очевидци, което ще сътвори компликации както на тях по този начин и на съда, това можело да се спести, в случай че Моллов се бе явил през днешния ден в съда.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР