Десетки щъркели са загинали от високоволтова дъгa, след като са

...
Десетки щъркели са загинали от високоволтова дъгa, след като са
Коментари Харесай

Десетки щъркели станаха жертва на волтова дъга в Елховско

Десетки щъркели са починали от високоволтова дъгa, откакто са кацнали на необезопасен далекопровод в Елховско, заяви bTV.

За спасяването на екзотичните птици е проведена избавителна интервенция. Въпреки това оживелите щъркели са едвам четири на брой.

Сигналът е подаден от гранични служители на реда. Те били на нощно дежурство до село Малко Кирилово. Тогава те видели по какъв начин високото напрежение убива птиците.

" Сигналите бяха за убити щъркели от високоволтова дъга. Веднага се обадихме на сътрудника, който е в региона на град Елхово и се отзова на място ", съобщи Иван Гагов, чиновник на Регионалната ревизия по околната среда и водите в Стара Загора.

" За пръв път виждам такова нещо, под всеки един дирек имаше 4-5 до 6 мъртви щъркела. Гледката е потресаваща ", разяснява други чиновник на екоинспекцията.

Оцелелите птици са откарани в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Не излиза наяве дали в резултат на случая птиците ще могат да летят още веднъж.

От избавителния център разясняват, че сходни произшествия се случват всяка година, само че те са единични случаи. Подобен всеобщ случай е казус.

" Ако далекопроводите бъдат обезопасени, сходна покруса би могла да бъде предотвратена. Имаме съдействие с електроразпределителното сдружение, доста стълбове са обезопасени, само че на тези още не им е пристигнало времето ", добави още Иван Гагов.

От ЕВН споделиха стартират инспекция по случая.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР