Десетки разпадащи се стари къщи, в които някога е кипял

...
Десетки разпадащи се стари къщи, в които някога е кипял
Коментари Харесай

Рушащите се къщи, картоненият „Барак Обама” и бъдещият музей на восъчните фигури в Бараково


Десетки разпадащи се остарели къщи, в които в миналото е кипял живот, раждали са се и живели хора - това е жалката реалност в обезлюдяващите и умиращи български села и градчета. Тази гротеска не е подминала и село Бараково, приютило картонения Барак Обама, споделя кореспондентът на БГНЕС за района Божидар Стоилов.

В село Бараково, община Кочериново, област Кюстендилска, разпадащите се и изоставени домове са към дузина.

Към намиращото се на 5 км от Благоевград, само че попадащо в друга община и област село Бараково, има интерес за закупуване на имоти за строителство на къщи. Новите домове в кочериновското село са десетина. Те обаче внезапно контрастират с рушащите се къщи, някои от които са издигнати в първите две десетилетия на 20 век.

Под разпадащите се покриви, зад останалите без стъкла прозорци, в миналото са живели хора, имало е деца - тук са ги раждали, тук са ги гледали и учели да станат индивиди.

Днес, зад каменните зидове и измазани с кирпичена тиня стени, витаят сенките на жителите им, а на вратите от дълго време избелели траурни крепове. Имената им помнят по-възрастните през днешния ден съседи, когато и те си отидат, никой към този момент няма да помни кой е живял тук.

„ Тук живееше бай Гьоре, на жена му помня името, умря млада ”, споделя комшия за една от къщите в Бараково. Тя е сторена някъде през 1922-1923 година, в този момент се разрушава. Наследниците на бай или дядо Гьоре нито я продават, нито събарят, нито възвръщат. А интерес има, най-много поради огромния имот.
 Руши се и родната къща на една легенда на „ Пирин ”-Благоевград Руши се и родната къща на една легенда на „ Пирин ”-Благоевград / БГНЕС
По-нататък по калдъръмената уличка се повява нов нереален дом - зеещи без стъкла прозорци и асма, прескочила зидовете и „ поела ” към улицата. „ Тук живееха бай Ангел и жена му Марийка, доста парцели имаха в Бараково, най-много поради наследството на жена му, имаха ливади, гледаха тютюн - земеделци бяха ”, споделят за тогавашните стопани на двуетажната къща съседите.

[i]„ Там живее един шапкар, а натам един…. ”[/i], написа Луис Карол в „ Алиса в страната на чудесата ”. В Бараково за жалост това не е знамение, а действителност.

Руши се и родната къща на една легенда на „ Пирин ”-Благоевград. Като ударен от гръм и пробит през средата е родният дом на Христо Христов-Бараката /1943-2006 г./, вратар на футболния тим от 1964 до 1983 година Тръгнал от Бараково и стигнал до митичния „ Уембли ”, където пази вратата на националния тим. Тъй като родният дом на починалия към този момент вратар на „ Пирин ” е рисков, общината е издала наставление той да бъде съборен.
 Някой от къщите са рискови и пред тях има сложени ленти, с цел да възпират влизането вътре Някой от къщите са рискови и пред тях има сложени ленти, с цел да възпират влизането вътре / БГНЕС
Подобна е ориста и на доста къщи в общинския център Кочериново. Някой от тях са рискови и пред тях има сложени ленти, с цел да възпират влизането вътре. И това в случай че са ограничения - здраве му кажи! На някои от неотваряните от години врати, са налепени и към този момент изпокъсани предизборни плакати на партии. Катерещи се по стените асми играят ролята на стъкла на прозорците, зад една неотваряна от години желязна врата има стол, на който към този момент никой не седи, а и няма да седне.

През януари 2013 година аташето по културните въпроси в посолството на Съединени американски щати Ричард Дамстра подари на Бараково един мукавен макет в цялостен растеж на Барак Обама. Защото в Бараково около името се отъждествиха с първия негър президент на Щатите.

„ Ооо, Барако Обама ”, както го възпя тогава локална поетеса, напусна Белия дом, само че продължава да населява постройката на кметството в Бараково. Сега на сегашния кмет Барак Обама не му е задоволителен, има концепция да построи музей на восъчни фигури. Восъчни звезди на фона на разпадащи се домове - „ връзката ” е повече от очевадна. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР