Десетки приятели и съмишленици изпратиха политолога и експерт по сигурността

...
Десетки приятели и съмишленици изпратиха политолога и експерт по сигурността
Коментари Харесай

Десетки приятели изпратиха Алекс Алексиев

Десетки другари и съидейници изпратиха политолога и специалист по сигурността Алекс Алексиев в последния му път на поклонение в столичния храм " Свети Седмочисленици ". Той умря на 28 юли на 78-годишна възраст.

" Той беше същински наследник на татко си Райко Алексиев, който беше малтретиран до гибел след 9 септември 1944 година от комунистическия режим в България. След години на репресии, Алекс Алексиев избяга от България през 1968 година и се засели в Съединени американски щати, където имаше незабравим живот, като стартира от завършването си в Калифорнийския университет, Лос Анджелис, и работи за института Хъдсън и корпорацията Rand.

Той беше член на известния екип " Б ", който завоюва дебата за политиката на Съединени американски щати за противопоставяне на Съветска Русия, което докара до изместване на дневния ред на президента Джими Картър към Съветския съюз и по-късно по-строгата линия на президента Роналд Рейгън, в последна сметка, довела до разпадането на Съветския съюз и Варшавския контракт ", обявиха от Центъра за балкански и черноморски проучвания.

Алекс Алексиев се завръща в България след рухването на Берлинската стена и става старши консултант на първия министър председател Филип Димитров.

Последните 8 години от живота му минават пътувайки сред дома му в Калифорния и България. Той посвети сърцето си и силата на Центъра за балкански и черноморски проучвания и плана " България Аналитика " (Bulgaria Analytica), показват сътрудниците му.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР