Десетки пациенти са били върнати обратно при лекуващите ги лекари

...
Десетки пациенти са били върнати обратно при лекуващите ги лекари
Коментари Харесай

Капанът щракна! Фармацевти масово връщат пациенти заради сериозен проблем

Десетки пациенти са били върнати назад при лекуващите ги лекари поради проблеми с издаването на електронни бележки, които от 16 октомври към този момент са наложителни при предписването на антибиотици и медикаменти за диабет. За това описаха фармацевти и лекари в първите два дни, откогато важи новото предписание.
„ Имам задоволително дълъг стаж, наясно съм, че системата ще се цифровизира, това е неизбежно, само че би трябвало да се случва гладко, поетапно и добре премислено, не непременно. Вчера беше първи ден и се сблъскахме с най-различни проблеми. Имаше лекари и стоматолози, които не бяха готови, че би трябвало да изписват електронни предписания “, разяснява пред Нова тв Яна Узунова, шеф на аптека във Велико Търново. По думите й персонално тя е върнала най-малко 10-тина пациенти, защото персоналните им лекари са им издали хартиени предписания за антибиотици, а не електронни.
Узунова описа за свои сътрудници, които са споделили за проблеми, при които родителите се постанова да чакат, до момента в който пристигна токът в кабинета на педиатъра им, с цел да може той да им издаде е-бележка. В други случаи пък пациентите идвали с постановен антибиотик, който обаче липсва в аптеката. В този случай фармацевтът би могъл да смени антибиотика с различен, в който е налично същото интензивно вещество, само че с цел да има право на това, персоналният доктор следва да е поставил отметка в електронната система, че разрешава подмяна на генерично предписаното от него лекарство. „ Има вид в софтуера, само че лекарят би трябвало категорично да го е показал. Иначе връщам пациентите пред лекарския кабинет “, изясни Узунова. По думите й с наближаването на зимния сезон фармацевтите все по-често ще бъдат изправени пред сходни проблеми. Според нея най-вече проблеми може да срещнат зъболекарите, които работят с групата на антибиотиците най-често. „ Имах през вчерашния ден случай на стоматолози, които не бяха готови и изписваха хартиени предписания “, разяснява фармацевтът.
„ Трябваше да се обърне внимание на тази смяна в закона и на спомагателните условия, с цел да не стават такива неща. Много сътрудници се смеят и питат: „ Колко пъти ще спре тока? “, „ Колко пъти няма да имате интернет? “ Ами това е действителността, случва се постоянно “, разяснява тя. А най-куриозният случай, на който през вчерашния ден е попаднала, е за е-рецепта от ветеринарен доктор за човечен антибиотик за куче, която обаче не могла да извърши, тъй като кучето няма ЕГН, а точно то е нужно, с цел да може фармацевтът да откри е-рецептата в системата. „ За първи път ми се случва, почтено казано не съм доста готова в този случай по какъв начин би трябвало да се работи, ще се срещна “, уточни тя.
Лекари и фармацевти се натъкнаха и на други проблеми с новите е-рецепти. Някои аптекари не можеха да открият в системата предписаните предписания, в други – рецептите се показваха след известно време. Педиатри споделиха, че при определяне на гранулирани формули за деца, те не се регистрират добре в системата и се получават неточности в разчитането им.
„ С електронните предписания за антибиотици няма да се реши нито дефицитът, нито реекспортът, нито ще се промени значително отпущането на медикамента, тъй като електронната рецепта не е наложително изискване, което да отвори националната здравно-информационна система и да бъде провиснал антибиотикът. Предвидена е опцията да се отпусне медикамента и без публикуван народен референтен номер, като е разказано, че това ще докара до наказания, което значи, че имаме врата в полето “, разяснява пред Българска национална телевизия и доктор Гергана Николова, член на Управителния съвет на Асоциацията на общопрактикуващите лекари.
„ Системата ще бъде мощно затруднена. Тези пациенти, които петък, събота и неделя са се преглеждали в неотложни и незабавни центрове, няма да знаят какво им е изписано. Личните лекари също няма да знаят какво е изписано на техен пациент. Нещо повече. Пациентът няма да знае и да вижда персоналният доктор също какво му изписва. Не виждам моето напътствие, тъй като на хартиената рецепта ние даваме прескрипция и споделяме дайте, отпуснете еди какво си лекарство, само че вътре описваме в детайли на пациента какъв брой количество по какъв начин се взима, в какво съответствие. Един пациент не може да запомни всички неща, които сме му дали в кабинета “, безапелационна е доктор Николова. По думите й Българският лекарски съюз и Националното съдружие на общопрактикуващите лекари упорстват да остане опцията за издаване и на хартиена рецепта, с цел да бъде предпазен пациентът. „ Идеята е да няма опция да се отпусне антибиотик без рецепта. Броят на рецептите би трябвало да дава отговор на броя на отпуснатите лекарства. На маймуни станахме и ние, и пациентите. Защо би трябвало да се вкарва нещо, което не взема решение казуса, само че пък затруднява достъпа? “, попита доктор Николова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР