Десетки мюсюлмани рохинги от Мианма и Бангладеш са се насочили

...
Десетки мюсюлмани рохинги от Мианма и Бангладеш са се насочили
Коментари Харесай

Десетки рохинги са избягали с лодки от лагери за бежанци

Десетки мюсюлмани рохинги от Мианма и Бангладеш са се насочили с лодки към Малайзия, оповестяват филантропични чиновници, представени от Ройтерс.

Това провокира опасения за нова вълна от рискови пътувания след интервенцията против трафикантите на хора през 2015 година. Една от лодките е потеглила през вчерашния ден от южния бряг на Бангладеш, заяви бреговата защита. Няколко плавателни съда са напуснали щата Ракхайн в Западна Мианма, съгласно водачи на рохингите и филантропични чиновници.

33 рохинги и 6 бангладешци бяха задържани в югоизточната част на Бенгалския залив на рибарска лодка, насочила се към Малайзия, съобщи Фойезул Ислам Мондол, шеф на бреговата защита в югоизточния административен окръг Текнаф на бангладешката провинция Читагонг.

Засега няма коментар от бангладешкото държавно управление.

Над 700 000 души от мюсюлманското малцинство рохинги избягаха от мианмарския щат Ракхайн след ръководена от армията интервенция против тях през август предходната година, което докара до появяването на големи бежански лагери в Бангладеш. Стотици хиляди остават в Мианма в лагери за вътрешно разселени хора. Бежанците упрекват бойците и локалното будистко население в всеобщи убийства и изнасилвания при насилието предходната година.

Организация на обединените нации упрекна мианмарската войска в желание да извърши геноцид, само че държавното управление отхвърли съвсем всички обвинявания.
Мианма се готви да одобри назад някои от бежанците, откакто се споразумя с Бангладеш репатрирането да стартира на 15 ноември. Много от рохингите декларират, че няма да се върнат без гаранция за съществени права, в това число поданство и независимост на напредването.

Организация на обединените нации съобщи, че изискванията в щата Ракхайн, където будисти стачкуваха против връщането на бежанците, не са подобаващи за това. Според Крис Леуа, директорка на организацията Проект Аракан, която има мрежа от източници в общностите на рохингите, опасността от връщане в Мианма може да подтикне бежанците да се извърнат към трафиканти на хора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР