Десетки кораби с втечнен природен газ (LNG) обикалят край бреговете

...
Десетки кораби с втечнен природен газ (LNG) обикалят край бреговете
Коментари Харесай

Европа се задъхва - не смогват да разтоварят корабите с втечнен газ

Десетки кораби с полутечен природен газ (LNG) обикалят край крайбрежията на Испания, без да могат да намерят места за разтоварване, оповестява „ Евроактив “.

По тази причина мрежовите оператори в страната предизвестиха, че може да се наложи да товаренето да бъде прекъснато, с цел да се оправят с „ изключителната обстановка “.

Европа е изправена пред стесняване на енергийните доставки, откакто Русия последователно понижи газовите потоци в отговор на наложените от Запада наказания.

Старият континент търси различни източници на доставки, в това число полутечен природен газ. Пристигането на голям брой доставки на LNG обаче разкри основен дефицит на потенциал за „ регазификация “ в Европа, защото инсталациите, които трансформират втечненото гориво назад в газ, работят на оптимален потенциал.

Ако казусът с изоставането не бъде позволен скоро, тези кораби може да стартират да търсят различни пристанища отвън Европа, с цел да разтоварят товара си.

Към момента над 35 кораба с газ обикалят край крайбрежията на Испания и в Средиземно море, като минимум осем кораба изчакват в залива на Кадис.

Тази седмица Испания разполага единствено с шест слота на своите терминали за регазификация за товари.

Те обаче могат да обслужат по-малко от една пета от корабите, чакащи на опашка край крайбрежията ѝ.

В страната другояче има общо шест терминала за регазификация. Вчера испанският народен оператор Enagas предизвести, че може да се наложи да връща към този момент натоварени кораби заради липса на потенциал на своите терминали. Очаква се най-малко до първата седмица на ноември терминалите да работят на цялостен потенциал и да няма нови слотове.

Освен това кораби с полутечен природен газ изчакват и във водите до други европейски страни.

Испания разполага с най-големия потенциал за регазификация в Европейския съюз, представляващ 33% от целия LNG и 44% от потенциала за предпазване на LNG.

Тази седмица водачите на Франция, Германия, Испания и Португалия би трябвало да се срещнат, с цел да се опитат да реализират съглашение относно тръбопровода MidCat, който може да придвижва испански газ - и в бъдеще водород - до Централна Европа.

MidCat ще сътвори трета газова връзка сред Франция и Испания. Според главните й поддръжници - Мадрид, Лисабон, а неотдавна и Берлин, настояват, че тя ще помогне на Европа да понижи зависимостта си от съветски газ.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР