Десетки колеги и приятели на прочутия адвокат Марин Марковски се

...
Десетки колеги и приятели на прочутия адвокат Марин Марковски се
Коментари Харесай

Заради Марин Марковски опипали бюста на Лили Иванова в съда

Десетки сътрудници и другари на фамозния юрист Марин Марковски се събраха в столичния храм „ Света Троица ” на 10 април, с цел да си вземат последно довиждане с легендата на правото и закона у нас. Въпреки неприятното време сбогуването продължи повече от час, а трима свещеници опяха покойника, който отнесе куп държавни и публични секрети в гроба. Съболезнования одобряваха вдовицата на юриста, двамата му синове, снахите и внучката.
Внезапната кончина предишния четвъртък разстрои софийската адвокатска колегия, от която дойдоха венци с траурни ленти и надпис, че  легендите в никакъв случай не умират. Оттук насетне бизнес делата на славния бранител ще се поемат от дребния му наследник Димитър Марковски, който също е юрист. Баща и наследник мечтаели да се явят в правосъдна зала, само че не да работят в тандем, а да се изправят един против различен, защитавайки воюващи страни. По стичане на събитията тази фантазия не се сбъдна. Преди да си отиде от този свят, Марковски дал директиви на синовете си какво да вършат, в случай че се случи непоправимото. Заръчал да не потъват в сълзи, ами да работят и да бъдат дружно.

Адвокатът не се оплаквал от здравословното си положение, само че имал своите възрастови болежки. Преди съдбовния 7 април се чувствал добре и както постоянно денят му минавал по каузи и задания. Бил имунизиран с три дози против КОВИД-19. Наскоро сменил и колянна става. Какво тъкмо е станало и каква е повода за гибелта му, остава неразбираемо. Според заключението на медиците до съдбовния край се е стигнало след остра сърдечна непълнота. Сърцето бе слабото място на колоритния правист. Носеха се клюки, че има сложени стентове.

В едно от последните си изявленията за „ Уикенд ”   Марковски обаче съобщи: „ Здрав съм като бик, трудолюбив съм като магаре. Нямам сложени стентове. Давам 5000 лв. на този публицист, който разгласява медицинските документи от ВМА, където сякаш ми били сложени. Аз постоянно съм водил здравословен метод на живот. И ще ви опише за него, въпреки че нормално приказвам за делата си, за опита, който имам. Провокиран съм от слуховете в медиите, че Марковски е легенда, само че към този момент бил умираща легенда. Е, легендите са живи и здрави. През живота си не съм изпил нито една бира. Не използвам алкохол. Това може да провокира усмивка в сътрудниците, само че е реалност. Не пуша. Дори обезпокоеното ви споделям, че съм вегетарианец, въпреки че юрист от моя сан би трябвало да е див звяр. Не използвам месо, тъй като пребивавам здравословно. Една от аргументите е желанието ми за дългоденствие, което всеки носи в себе си. Другата е, че специалността ми изисква да съм здрав и физически, и душевен. Към здравословния метод на живот добавям и заниманието си, което е малко изключително. Моето занимание е да подвигам щанги и гирички.

Има един професор, Павел Добрев, занимава се със силовите извършения във ВИФ на хората в междинна и преклонна възраст. Притежава голям фитнес салон във Виена. Доказал е, че силата на организма може да бъде развита и поддържана без значение от възрастта. Затова възрастни хора подвигат по 120-140 кг. Не мога да се похваля с някакви олимпийски достижения, само че упражнявам четири път седмично. Правя си серии с петдесетки. Старя се да бъда доста мощен ”.

За цяла България юрист Марковски остава легенда, която надали в миналото ще бъде забравена, като се имат поради знаковите каузи, които поемаше и умеенето му да носи „ две дини под една мишница ”. Той беше в занаята близо половин век! Практикува от далечната 1975 година и потвърждава уменията си в региона на наказателното право. През ръцете му са минали най-тежките наказателни каузи в страната – закононарушения срещу личността, длъжностни присвоявания, каузи, свързани с европейски фондове, контрабанда, данъчни закононарушения, занемареност.

Казвал е: „ Водещият принцип на адвокатската фирма ни е: „ Ние знаем, че всяко едно дело е орис на хората, които търсят нашата помощ. Аз съм защитавал нарушители, които са непоносими като хора. Виждал съм очите на майката на жертвата, знам болката от закононарушението, виждал съм я. Ако се остави правораздаването в ръцете на потърпевшите, те ще кажат: „ Искаме да го одерат жив ”. Правосъдие от хора, които изживяват тъгата, не може да се получи ”.

Марковски обичаше да се майтапи, че адвокатската фирма му я знаят от истанбулските затвори до килиите в Амстердам. Дейността й била разказана в книгата на публицист, озаглавена „ Кой умъртви Максуел? ”. Адвокатът се срещнал с създателя, до момента в който течало делото за покушението против Андрей Луканов.



Емблематично е делото, по което юрист Марковски се явява като бранител на украинския жител Александър Русов, упрекнат за ликвидиране на някогашния министър председател Андрей Луканов. Следват цяла серия от забавни каузи, които българското общество следи със спотаен мирис - убийството на журналиста Иво Пашалийски, гибелта на седемте деца пред столичната дискотека „ Индиго ”, жестокото убийството на сестрите Белнейски. Пред съда Марин Марковски пази някогашния шеф на „ Топлофикация ” София Валентин Димитров, Райчо Стойнев от  бандата „ Килърите ” и доста други знайни и незнайни престъпни босове. Той е юристът на някогашния министър председател Бойко Борисов по делото с евродепутата Елена Йончева. Защитавал е някогашната кметица на „ Младост ” Десислава Иванчева , само че по-късно отстъпва мястото си на юрист Николай Хаджигенов.

„ Съдебната палата не е обществен дом, от който всички да излизат удовлетворени ”, обобщавал е активността си Марковски, който има и изгубени каузи, измамен от клиентите си, укрили от самия него забавни обстоятелства. 

Приживе враговете му, които по никакъв начин не са малко, го назоваха юрист на дявола, прислужник на нечистата мощ, милионер, забогатял от човешкото злощастие, че даже и нарушител. Въпреки това адвокатската фирма му в центъра на столицата гъмжи от клиенти, а в интернет се срещат конгреси, където загазили търсят незабавно мобилният му номер. Успехът в кариерата и огромният професионализъм несъмнено дразнеха мнозина.

„ Баща ми Филип Марковски - прочут юрист, си отиде неразбираем. На погребението му съвсем нямаше хора от софийската адвокатска гилдия. Не чакам и мен да ме обичат, зная, че имам много врагове, които пускат разнообразни клюки по адрес на мен и моето семейство. Но какво да върша - дано приказват, стига да не пречат ”, безапелационен бе Марин Марковски.

Близки на семейството споделят, че една от най-големите наслади в живота на адвоката  било раждането на внука му Марин Филипов Марковски през ноември 2021 година Щастливият дядо тогава сияел от благополучие и се надявал един ден пеленачето да го наследи в правния поминък. Наследникът се появи от страна на огромния му наследник Филип, който е предприемач. От дребния си наследник има внучка, кръстена Марина.

Опипват бюста на Лили Иванова в името на истината

Преди 20 години Лили Иванова бе опипана в правосъдната зала, с цел да се удостовери дали има силикон в бюста, по гледище на юрист Марин Марковски. Естрадната икона го ангажира да води дело за клюка против публицист, написал книга за нея. В изданието се твърдяло, че певицата е със силикон, което по думите й не било правилно. Марковски настоял за експертиза и се наложило експерт да опипа гърдите на Лили, с цел да се удостовери истината.

„ Тя ми сподели безусловно по този начин: „ Г-н Марковски, за мен е написано, че заколвам петли и им пия кръвта, с цел да върша вълшебства. Всичко са писали, само че в този момент стилът е доста афектиран, тъй като визира родителите ми, занимава се с злословия и интриги, има безобразно доста неистини ”, споделяше юристът. В последна сметка, съдът присъжда по-малка сума, а изнервената Лили взема решение да смени Марковски на идната инстанция.

З а да избави клиент, избродирал петел на турско знаме

В края на 80-те години на предишния век Марин Марковски поема отбраната на турци, „ вървели ” срещу българската страна. И по този начин започва кариерата си на топ юрист. Ангажирал го е персонално тарторът на бандата, упрекната в подривна активност. Пред съда Марковски изяснява, че клиентът му е мощно набожен в Аллах, миролюбив и добродушен човек. Като подобен не би могъл да взе участие в заприказва, терористични организации и зулуми. За да потвърди правотата на думите си, вади в залата турски байрак и изяснява, че клиентът му е избродирал дръглив петел върху знамето вместо горделив орел – знак на тогавашната империя. Присъдата на „ атентатора ” била смекчена.

Тайният дневник на Мила Гешева проваля отбраната

10 юли 1988 година В София би трябвало да е осъществено грубо обезчестяване над младо момиче. В тогавашните вестници обаче не излиза нито ред, полицейските летописи също резервират безмълвие. Причината – един от причинителите е Тодор Славков, внук на Тодор Живков, кормчия на българската социалистическа страна. Пострадалата госпожица е единствено на 16 години. Казва се Мила Гешева и бърза по коридорите на „ Съдебна медицина ” да си направи експертиза при известния столичен патоанатом доцент Йордан Калчев. На по-късен стадий това здравно удостоверение е послужило както за първичното преустановяване на делото, по този начин и за неговото обновяване. За юрист е цанен Марин Марковски, който самоуверено приема предизвикването да опонира на клана Живкови.

В документа написа, че младата приятелка има „ травма на ципата ” - тя била „ оточна и зачервена ”, охлузвания на дясната китка, от двете страни на половия й орган личали пресни следи от нокти – доказателство за „ жесток ” коитус ”.  Мила твърди, че Орлин Ножаров й държал ръцете откъм гърба зад тила при половия акт, а Малък Тошко хем я биел, хем обладавал. Тримата веселяци и другари Жолт Хайду, Тодор и Орлин еякулирали върху корема й и на чаршафа... Проверката обаче не открива съществуване на семенен материал.

Интересен факт е, че здравното удостоверение на девойката е от 9 юли, въпреки тя да твърди, че изнасилването е станало 24 часа по-късно. И още – тогавашната хубавица си водела скришен дневник, където прецизно записвала къде какво прави и с кого. За интервала 28 юни – 16 юли 1988 година в шарената тетрадка имало фотография, на която се виждало, че Тодор Славков е с гипсиран крайник до слабините. Въпреки това делото върви трагично и завършва едвам след 12 години. За неуспеха си Марковски упреква вестниците, които нападали Мила Гешева и я оповестили за шарлатанка. Това настроило съда против нея.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР