Десетки хиляди словаци се събраха в цялата страна, за да

...
Десетки хиляди словаци се събраха в цялата страна, за да
Коментари Харесай

Масови протести в Словакия срещу промените в наказателния кодекс

Десетки хиляди словаци се събраха в цялата страна, с цел да стачкуват против препоръчаните промени в Наказателния кодекс, които провокираха рецензии от страна на президента на страната и Европейския съюз.

Реформите ще отстранен профилираната прокуратура, която следи делата за корупция по високите етажи на властта и проведената престъпност, ще облекчат наказванията за корупция и стопански закононарушения и ще отстранен отбраната на служителите на реда, които подават сигнали за корупция.

Премиерът Роберт Фицо твърди, че прокуратурата е пристрастна и съобщи, че чиновници от неговата популистка партия Смер-СД са били третирани незаслужено.

" Забавете темпото, господин Фицо. Вие сте заслепен от властта ", съобщи Михал Симецка, водач на опозиционната партия PS, на главния митинг в Братислава.

Друг опозиционен водач Рихард Сулик от партията SaS добави: " Словакия ще стане очевидец на най-голямата прошка за нарушители в историята ".

По данни на полицията в столицата са се събрали към 26 000 протестиращи, а по-малки манифестации са били проведени допълнително от 20 други градове.

Протестиращите в столицата носеха плакати с лозунги като " Долу ръцете от нашата народна власт " и " Няма да мълчим ".

Парламентът възнамерява да одобри противоречивите промени по ускорена законодателна процедура - стъпка, която също провокира рецензии от страна на президента, опозиционни депутати и представители на Европейски Съюз.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР