Десетки хиляди привърженици на консервативната опозиция протестираха пред главната сграда

...
Десетки хиляди привърженици на консервативната опозиция протестираха пред главната сграда
Коментари Харесай

Демонстрация в Скопие с искане за предсрочни избори

Десетки хиляди последователи на консервативната съпротива стачкуваха пред основната постройка на македонското държавно управление в столицата Скопие с искане за предварителни избори, съобщи Асошиейтед прес.
Партията ВМРО-ДПНЕ, която управляваше от 2006 до 2017 година, провежда огромната антиправителствена проява нощес срещу едногодишното ръководство на лявото държавно управление и изиска предварителни избори да бъдат свикани през март или април следващата година.

Опозицията твърди, че държавното управление е некадърно, унищожило е стопанската система на страната, намалило е заплатите и пенсиите и е разрешило на корупцията да процъфтява, както и че е навредило на националните ползи, преговаряйки с Гърция за допустимо ново име на страната, показва АП.

Лидерът на ВМРО-ДПНЕ Християн Мицкоски сподели, че митингът е " началото на края " за актуалното държавно управление. Той добави, че би трябвало да бъде формирано държавно управление от технократи, което да ръководи до изборите. Лидерът на консервативната съпротива съобщи, че лявото държавно управление е подхванало " апокалиптични " дейности през първата си година на власт.

Премиерът Зоран Заев пристигна на власт през май 2017 година след 11 години на ръководство на консерваторите и посред дълбока политическа рецесия, подбудена от скандал с нелегално подслушване през 2015 година, напомня АП.

Не митинга нощес водачът на консервативната съпротива сподели: " Измина една година на политически гнет, на стопански провали и на основаване на едно прогнило общество. Младите хора се пръснаха по целия свят, тъй като са разочаровани ".

Преди митингът вътрешният министър на Македония Оливер Спасовски пък сподели, че лявото държавно управление е прекарало едната си година на власт в работа за възобновяване на Македония след 11 години на консервативно ръководство.

" Правим фундаментални промени в нашата страна, промени, които освобождават една страна в плен, промени, които носят правдивост и доверие в институциите ", съобщи той. " С тези промени ние поправяме едно десетилетие на вреди и контузия, осъществени против жителите, народа и нашата Република Македония ", добави министърът преди митинга на опозицията.

По въпроса за името на Македония и разногласието сред Скопие и Атина водачът на консерваторите Мицкоски сподели на митинга нощес, че неговата партия в никакъв случай няма да поддържа смяна на конституцията за промяна на името.

Заради разногласието за името, продължаващ десетилетия, Гърция блокира вероятностите на Македония за участие в НАТО и Европейски Съюз.

Франс прес дефинира митинга от нощес в Скопие като проява на хиляди симпатизанти на националистическата десница, протестирали против промяната на името на тяхната страна, за което се водят договаряния с Гърция. Агенцията напомня, че съгласно Македония и Гърция полемиките за името са във " заключителен етап ", а министър председателите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас показват волята си да приключат с този спор, датиращ от четвърт век. Всяко решение ще бъде обект на референдум, разгласи още в сряда Заев. Всяко решение ще стане мотив и за смяна в конституцията на Македония.

Отбелязва се и че унгарският министър председател Виктор Орбан е дал поддръжката си за новия водач на ВМРО-ДПНЕ посредством видеопослание. В него той е похвалил " смелите и мъдри водачи, които не се поддават на натиска на непознати сили ".

По въпроса за разногласието за името на Македония се напомня, че до момента се загатваха разновидности като Горна Македония, Северна Македония, Илинденска Македония или Македония-Скопие. Високопоставен представител, поискал да резервира анонимност, е декларирал пред организацията, че разновидността Северна Македония " е в добра позиция " да бъде предпочетен през останалите разновидности.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР