Десетки хиляди поддръжници на правителството излязоха днес в няколко града

...
Десетки хиляди поддръжници на правителството излязоха днес в няколко града
Коментари Харесай

Викове "Смърт за Америка" на проправителствени протести в Иран

Десетки хиляди поддръжници на държавното управление излязоха през днешния ден в няколко града в Иран, с цел да покажат, че са правилни на върхушката от духовници и да обвинят върлия зложелател Съединени американски щати в разпалване на най-големите антиправителствени митинги от близо десетилетие, заяви Ройтерс.

Иранският свещеник Ахмад Хатами прикани в днешната петъчна молитва в джамията „ Имам Хомейни” в Техеран вярващите да се отнасят към протестиращите против държавното управление и религиозния хайлайф в Иран като към врагове на исляма.

Хатами прикани и държавното управление „ да обръща повече внимание на икономическите проблеми на народа”.

В продължаващите повече от седмица антиправителствени митинги починаха 22 души и над 1000 бяха задържани по публични данни. Те избухнаха на 28 декември в свещения шиитски град Машхад, откакто държавното управление разгласи проекти за повдигане на цените на горивото и прекъсване на ежемесечното разпределяне на помощи на иранците с ниски приходи.

Вълненията се разпространиха в общо над 80 обитаеми места и общо над 42 000 души взеха присъединяване в митингите.

В опит да смекчи напрежението, държавното управление се отхвърли от проектите си за повдигане на цените на горивата и за орязване на обществените заплащания.

Министърът на труда, общественото застраховане и по въпросите на кооперативите Али Рабией съобщи, че държавното управление възнамерява да сътвори над 900 000 работни места до март 2019 година

Ирански публични лица споделиха, че митингите са подстрекавани от чужбина. „ Вечните другарчета #КСА (Саудитска Арабия) и #ИДИЛ – следвайки водачеството на Тръмп – поддържат насилието, гибелта и разрухата в Иран. Защо ли не сме сюрпризирани?”, написа през днешния ден в „ Туитър” иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Участниците в днешните проправителствени демонстрации скандираха „ Смърт за Америка”, „ Смърт за Израел” и носеха плакати на висшия водач аятолах Али Хаменей и ирански флагове.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР