Десетки хиляди обучени служители не достигат на българския бизнес, за

...
Десетки хиляди обучени служители не достигат на българския бизнес, за
Коментари Харесай

Бизнесът трябва да обучи десетки хиляди служители по новите правила за личните данни

Десетки хиляди подготвени чиновници не доближават на българския бизнес, с цел да съблюдава новите правила за персоналните данни – това заяви ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов през днешния ден на конференцията " GDPR София ".

45 000 подготвени чиновници ще са нужни на българските админи, с цел да могат да се съобразят с европейския Регламент, който влиза в действие на 25 май тази година. В него има условие фирмите, обработващи огромен размер персонални данни или изключително чувствителни такива, да имат умишлен чиновник, който да следи за опазването им.

Според статистическо изследване на комисията, на българските админи на персонални данни ще са нужни най-малко 45 000 такива души – и то единствено в случай че има тъкмо по един на компания, означи Караджов. В реалност ще са нужни повече служащи, които да бъдат взаимозаменяеми, защото нито един човек не може да бъде на работа непрестанно. Той изясни още, че те могат да съвместяват и други функционалности, само че ще би трябвало да бъдат подготвени.

Правилата за назначение на подобен чиновник няма да бъдат променяни, само че той ще би трябвало да потвърди подготвеност и практическия знания, като КЗЛД ще създаде примерна методика за това и ще сътвори указател с тези чиновници. На процедура това ще бъдат лицата, които ще работят с комисията и ще имат отговорността да я осведомят за нарушавания на сигурността – нещо, което към този момент би трябвало да се прави в период от 72 часа след пробив на системата.

КЗЛД стартира разяснителна акция отвън столицата – на 15 февруари в Пловдив, на 6 март във Велико Търново, на 19 и 20-ти април във Варна и в Бургас надлежно. Събитията са ориентирани към необятната аудитория, админите и към всички заинтригувани лица. В хода на събитията КЗЛД ще показа главните моменти в новата правна рамка и нужните на практика стъпки за админите за въвеждане в активността им на новоприетите стандарти за отбрана и култивиране на персоналните данни. КЗЛД ще сътвори и обучителен център.

България е една от 26-те държави-членки на Европейския съюз, които към момента не са въвели нужните законови промени, с цел да съобразят с новия Общ правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR), въпреки той да бе утвърден през 2016 година и да имаше двугодишен интервал за подготовка, преди да влезе в действие.

Промените в закона се чакат през март или април, изясни през днешния ден Караджов и посочи, че комисията е показала съответните текстове на министерствата на вътрешните работи и на правораздаването и по едно и също време с това ги е съгласувала неофициално с Европейската комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР